Ingrijirea pomilor fructiferi toamna
0

In aceasta perioada, una dintre principalele preocupari ale proprietarilor de plantatii pomi fructiferi este pregatirea corespunzatoare a acestora pentru iarna.

Pomii fructiferi trebuie sa fie pregatiti astfel incat sa reziste sezonului geros. Doar daca sunt ingrijiti corect vor trece cu bine peste sezonul rece si te vei putea bucura  in continuare de o recolta bogata. Asadar, ti-am pregatit cele mai importante sfaturi despre ingrijire pomilor fructiferi toamna.

Recoltarea fructelor ramase

Una dintre cele mai importante etape este recoltarea fructelor ramase. Acest proces nu asigura doar prosperitatea plantatiei, ci ajuta pomii fructiferi sa intre pregatiti in noul ciclu de productie. Astfel, asigura-te ca ai cules toate fructele din livada inainte de aparitia temperaturilor scazute.

Eliminarea fructelor bolnave

Elimina toate fructele ce par a fi afectate. Cele cu un aspect uscat (mumificate) sunt afectate de monilioza si reprezinta un adevarat pericol de imbolnavire pentru intreaga livada. Monolioza este o boala ce afecteaza samburoasele. Atentie! Cei mai predispusi la dezvoltarea acestei boli sunt prunii.

Strangerea frunzelor de pe sol

Odata cu sosirea toamnei, curatarea frunzelor cazute trebuie sa reprezinte o prioritate. De asemenea, daca in livada sunt si pomi tineri uscati, trebuie eliminati. Frunzele de pe sol reprezinta mediul proprice pentru dezvoltarea daunatorilor.

Sapatul pomilor fructiferi toamna

Sapatul pomilor fructiferi se poate realiza pana in luna octombrie, la o adancime de aproximativ 15 cm. Principaul scop este acela de a elimina in mod natural cel mai de temut daunator al pomilor fructiferi, cotarul brun. Acesta depune oua chiar in perioada toamnei si ataca, in special, prunul. Sapatul impiedica femelele sa se catare pe scoarta copacului si astfel, impiedica procesul de inmultire.

Udarea pomilor fructiferi

Este indicat sa uzi livada, mai ales atunci cand se anunta o toamna lunga si secetoasa. Atentie, insa, daca pomii sunt udati, iar in scurt timp apar temperaturile scazute, este foarte probabil ca apa de la baza acestora sa inghete si in mod sigur vor fi pusi in pericol.

Taierea pomilor fructiferi toamna

Taierea de toamna se realizeaza cu scopul de a elimina ramurile afectate, dar si pentru stimularea unei coroane estetice. Adesea, o coroana prea deasa impiedica soarele sa ajunga la toate ramurile si astfel, rodul poate fi afectat. Recomandat este sa tai, in special, ramurile orientate spre interior.

In aceasta categorie intra si taierea de rodire care se realizeaza in perioada de repaus vegetativ dintre caderea frunzelor si inmugurire. Multi gradinari aleg sa realizeze procesul de taiere pentru rodire pe perioada iernii, insa recomandat este sa se execute toamna, pentru a te asigura ca vremea este inca „blanda”.

Sunt cateva exceptii cand taierea de rodire poate fi facuta chiar si mai devreme, aproape de sfarsitul lunii august, insa doar dupa ce fructele au fost recoltate. Regula se poate aplica in cazul urmatorilor pomi fructiferi: visin, cais, piersic si cires.

Atentie! Imediat dupa taiere, zonele trebuie netezite si acoperite cu un strat de vopsea pe baza de ulei.

Avantajele taierii de rodire toamna

Spre deosebire de taierile de primavara, taierea de rodire toamna ajuta seva sa fie directionata doar catre ramurile ce urmeaza sa rodeasca in anul urmator. In cazul celor de primavara, seva este directionata catre toate ramurile pomilor, chiar si catre cele ce vor fi taiate.

Planare pomi fructiferi toamna

Toamna este momentul potrivit inclusiv pentru plantare. Pomii fructiferi se pot planta din luna octombrie pana la aparitia primului semn de inghet.

Stropirea pomilor fructiferi toamna

Stropirea pomilor fructiferi este o etapa esentiala! Tratamentul se aplica toamna, in scop preventiv. Astfel, produsele ideale sunt fungicidele pe baza de cupru si se aplica imediat dupa caderea frunzelor.

Unul dintre cele mai eficiente fungicide este zeama bordeleza. Aici poti afla informatiile necesare despre modul de preparare si utilizare.

Cu siguranta daca vei tine cont de sfaturile recomandate, anul urmator te vei bucura de o livada roditoare.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (9 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS