Ce trebuie sa faci pentru a preveni si a combate mana la rosii
2

Mana reprezinta una dintre cele mai periculoase si intalnite boli in culturile de rosii. In cazul in care nu se iau masuri pentru combaterea acesteia, intreaga cultura poate avea de suferit.

Cum apare mana si unde actioneaza

Mana isi face aparitia in conditii de umezeala excesiva (ploi sau condens), cand temperaturile sunt intre 15-18 grade celsius. Boala debuteaza cu afectarea frunzelor. Pe suprafata acestora apar pete galbene si maronii, iar pe partea inferioara apare un praf albicios. Ciuperca actioneaza asupra tuturor organelor aeriene ale rosiei, iar in final, petele aparute pe tomate conduc la putrezirea acestora.

De unde provine aceasta boala

Provinienta manei la rosii nu este precisa, insa se zvoneste ca a aparut in Europa, in timpul raspandirii culturilor de cartofi, in prima jumatate al secolului al IX-lea, in partea nordica a Europei, mai ales in Irlanda. In acea perioada mana a reprezentat principala cauza a numeroaselor crize alimentare. Insa mana nu a actionat doar asupra rosiile, ci si asupra altor plante precum: cartofi, gogosari, ardei gras, vinete. De aceea, este esential sa stim cum sa prevenim si mai ales, cum sa actionam in cazul in care mana isi face aparitia si in propriile culturi.

Cum poate fi prevenita ciuperca manei la rosii

Pentru ca mana este unul dintre inamicii de temut ai rosiilor, trebuie sa fii intotdeauna precaut. Mai mult de atat, este important sa stii cum trebuie sa previi aceasta boala care iti poata afecta intreaga cultura.

  • Toamna trebuie sa strangi toate plantele afectate de mana si sa le arzi pentru a elimina orice risc.
  • Asigura-te intotdeauna ca rasadurile pe care le folosesti sunt calitative si sanatoase.
  • Ai grija sa nu plantezi tomate sau artofi in apropierea solariilor sau a serelor.
  • Irigarea prin aspersiune nu este recomandata dupa aparitia primelor semne ale manei.
  • Este indicat ca rosiile sa fie udate dimineata pentru ca frunzele sa se usuce la rasaritul soarelui.
  • Nu este recomandat sa plantezi rosii pe acelasi teren ani la rand. Violenta atacului manei asupra rosiilor se poate dubla daca in anul anterior s-au inregistrat daune pe acelasi teren cultivat.
  • Usturoiul, ceapa si arpagicul au puterea de a diminua aparitia manei. Asadar, este indicat sa le cultivi in jurul tomatelor.
  • Mana este contagioasa si se poate transmite rapid si la alte plante. Asadar, dupa ce ai copilit culturile de rosii, ai grija sa iti dezinfectezi mainile si obiectul cu care ai copilit tomatele pentru a nu infecta si alte plante.
  • Este indicat sa pastrezi distante mari intre tomate., atunci cand le plantezi (de pana la 100cm). Astfel, vei reduce riscul de contaminare intre ele.

Deseori, regulile de prevenire nu sunt suficiente, insa tratamentele vor fi intotdeauna eficiente. Iata ce poti folosi pentru a preveni mana la rosii: Equation Pro, Topsin, Cabrio Top si Bravo Fungicid.

Ce tratament se aplica impotriva manei

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand depistezi primele semne ale bolii este sa indepartezi frunzele afectate si sa le arzi. De asemenea, este indicat sa le aplici un fungicid eficient pentru a evita afectarea intregii culturi.

Asadar, Noi iti venim in ajutor!

In magazinul nostru online gasesti tratamente eficiente pentru combaterea manei la rosii. In cazuri deosebit de grave de aparitie a ciupercii sau in conditii favorabile dezvoltarii acestor boli, se vor realiza tratamente cu: Funguran, Acrobat MZ, Ridomil, Melody Compact, Aliette, Mikal, Alcupral, Previcur.

2 Comments

  1. Costinas Radu 11 august 2020 Reply

    Buna ziua miar place sa primesc noutati tot timpu de la dumneavoastra

  2. Ioan 26 iunie 2022 Reply

    Bună ziua, vă felicit pentru informațiile despre tratamentele la tomate și alte legume.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS