Combaterea rozatoarelor din gradina. Solutii eficiente
0

Sezonul rece bate la usa, asa ca aparitia rozatoarelor este din ce in ce mai aproape. In aceasta perioada a anului, pomii fructiferi sunt cei mai predispusi efectelor daunatoare ale rozatoarelor. Explicatia este urmatoarea: iarna, animalele flamande isi cauta sursa de hrana prin gradini si livezi, iar scoarta pomilor este numai buna de „savurat”.

Printre cele mai de temut rozatoare se numara sobolanii, soarecii si iepurii, iar cei mai afectati pomi sunt caisii, perii si merii. Consecintele pot fi dezastruoase deoarece pomii se vor usca anul viitor. Astfel, luarea unor masuri de protectie asupra pomilor fructiferi, dar si a altor culturi din gradina ta impotriva rozatoarelor este esentiala.

Citeste mai departe si afla care sunt cele mai eficiente solutii pentru combaterea rozatoarelor!

Foloseste plasa de sarma

Una dintre cele eficiente solutii, folosita de majoritatea agricultorilor, este reprezentata de imprejmuirea trunchiurilor copacilor cu plasa de sarma. In cazul pomilor inalti, plasa trebuie sa atinga o inaltime de aproximativ doi metri. Cat priveste adancimea, plasele trebuie introduse in pamant la o adancime de 20 cm. Atentie! Fixeaza-le bine pentru a nu avea vizitatori nepoftiti.

In privinta pomiilor plantati in aliniament sau in spatii mai mici, iepurii pot fi opriti prin acoperirea trunchiului cu nuiele, fasii de plastic sau tulpini de porumb, dar nu trebuie ratata nicio portiune de trunchi. Asigura-te ca legaturile sunt stranse cat se poate de bine pentru a evita deplasarea lor de catre iepuri.

Aplica  raticide

Raticidele sunt biocide folosite in tratamente pentru eliminarea si combaterea rozatoarelor. In popor, ele se gasesc si sub numele de „otrava pentru soareci si sobolani”.

De ce sunt raticidele atat de eficiente?

Raspunsul corect la aceasta intrebare este: pentru ca ele contin substante active numite anticoagulatii. Cum actioneaza? Prin ingestie. Exista mai multi factori ce influenteaza modalitatile de utilizare ale raticidelor. Poate fi nevoie de o singura ingerare sau de aplicari constante pentru anticoagulantul sa produca rezultatele dorite.

Anticoagulantele pun o bariera in procesul de ciclicitate al vitaminei K si astfel reusesc sa inhibe producerea coagularii in ciclul sanguin. Mai mult decat atat, atunci cand este folosita o doza considerabila de anticoagulant, incepe sa apara hemoragia interna. Ulterior, dupa o anumita perioada de timp, rozatoarele mor.

Recomandare! Daca folosesti raticidele intr-o gradina unde exista si animale domestice, este indicat sa le aplici pe cela care contin Bitrex. Aceasta substanta va atrage doar rozatoarele, nu si animalele din gospodaria ta. Inainte de a achizitiona raticide, trebuie sa identifici rozatoarele care iti dau batai de cap, pentru ca exista tratamente specifice pentru fiecare tip de rozatoare.

Tipuri de raticide

In functie de forma in care se gasesc, raticidele se impart in mai multe categorii:

In functie de locul in care urmeaza sa se aplice tratamentul, este aleasa forma raticidelor. De exemplu, acolo unde exista animale domestice si pasari, nu trebuie sa aplici sub nicio forma raticide granule. Daca iti doresti o aplicare fara consecinte neplacute, utilizeaza statii de intoxicare. Acestea sunt menite sa stocheze otrava, dar fara sa puna in pericol oamenii sau animalele din gospodarie.

Combaterea rozatoarelor din gradina cu crengute de brad

Aparitia soarecilor in livada este o problema cu care majoritatea se confrunta. Pentru a combate aparitia acestor rozatoare, poti folosi crengute de brad pe care sa le asezi la baza trunchiului, cu acele indrepatate in jos. Aceasta solutie este eficienta deoarece rozatoarele sapa galerii pana la livada, pe sub zapada, iar ulterior rod scoarta de jur imprejurul trunchiului.

Acum ca ai aflat care sunt cele mai eficiente solutii pentru combaterea rozatoarelor din gradina, nu-ti ramane decat sa o alegi pe cea mai potrivita nevoilor tale. Daca ai nevoie de sfaturi, nu ezita sa ne contactezi!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS