Cele mai eficiente metode pentru combaterea ambroziei
0

Ambrozia este o planta ce creeaza probleme grave, atat in randul persoanelor alergice, cat si in randul fermierilor. Conform legislatiei, acestia risca amenzi uriase daca nu gasesc solutii eficiente pentru combaterea ambroziei din culturi. Explicatia consta in faptul ca aceasta planta provoaca alergii grave in randul romanilor. Astfel, fiecare persoana detinatoare de terenuri este obligata sa adopte masurile generale pentru eliminarea buruienii invazive.

De unde a pornit raspandirea ambroziei  si in ce tip de cultura isi face aparitia

Ambrozia se regaseste, in special, in culturile de floarea soarelui si soia deoarece aceste plante prezinta cel mai mic grad de rezistenta. Buruiana isi face aparitia chiar si in culturile de porumb, insa in acest caz este mai usor de combatut deoarece exista o gama larga de erbicide potrivite pentru porumb.

Daca in trecut ambrozia se regasea preponderant in Transilvania, in prezent, s-a extins pe intreg teritoriul Romaniei. Aceasta a patruns in tara noastra de la granita de vest a Ungariei, unde planta s-a inmultit rapid deoarece ungurii cultivau in cantitati mari floarea soarelui, inca dinainte ca ea sa fie atat de idragita in Romania.

Ambrozia afecteaza culturile. Adevar sau Mit?

Conform specialistilor, ambrozia afecteaza aproximativ 80% din productie. Aceasta isi face aparitia dupa jumatatea lunii aprilie, la o temperature de 10-12 grade Celsius. Daca intr-o cultura se regasesc 20 de plante de ambrozie pe metru patrat, atunci aproape intrega cultura va fi compromisa.

Aceasta planta prefera, in special, spatiile generoase, iar daca mediul este unul favorabil ei, poate atinge inaltimi de pana la 2 m.

Explicatia pentru care ambrozia se raspandeste atat de rapid

Cu siguranta te intrebi cum de aceasta planta se poate raspandi atat de rapid. Ei bine, o singura planta de ambrozie produce mii de seminte care la randul lor, dau nastere altor plante.

Cum poti combate ambrozia?

De-a lungul timpului, fiermierii au testat diferite metode pentru eliminarea acestei plante, insa cea mai eficienta s-a dovedit a fi reprezentata de erbicide pentru combaterea ambroziei.

Pentru eliminarea ambroziei din culturile de floarea soarelui este recomandat erbicidul Pulsar. Acesta este potrivit atunci cand ambrozia are o inaltime cuprinsa intre 5-10 cm, iar doza recomandata este de 2l/ha.

De ce este mai eficienta combaterea fizica a ambroziei decat cea mecanica?

Metoda de combatere chimica a ambroziei ofera un control mai precis in privinta spatiului si a randurilor. In schimb, daca adopti metoda mecanica, exista un spatiu de aproximativ 10 cm pe care nu il poti atinge deoarece risti sa distrugi sistemul radicular al plantei de cultura.

Poti apela inclusiv la combaterea mecanica, insa doar atunci cand cea chimica nu a generat rezultatele dorite.

Asadar, in calitate de fermier, trebuie sa privesti procesul de eliminare a ambroziei ca unul ce face parte din ingrijirea culturilor. Desi necesita un cost suplimentar, tratamentele folosite reprezinta o investitie inteligenta pe termen lung, care te vor ajuta sa iti atingi scopul propus. In caz contrar, risti sa ai pierderi semnificative de productie.

Nu uita, rezultatele pe care le vei obtine in incercarea de combatere a ambroziei, pot fi influentate de factori precum: conditii meteorologice, temperature, utilajele folosite pentru aplicarea tratamentelor.

Erbicid Pulsar 40

Pulsar 40 este un erbicid pe baza de imazamox, si face parte din grupa imidazolinonelor. Substanta activa, imazamox, este preluata de plante in special prin frunze, dar si prin radacini. Datorita activitatii reziduale la nivelul solului, produsul PULSAR 40 asigura combaterea buruienilor in curs de rasarire si a unui nou val de buruieni. Plantele mor la 7-14 zile de la aplicare. In planta substanta activa este preluata pana la nivelul zonelor de crestere unde blocheaza sinteza aminoacizilor esentiali, responsabili de cresterea si diviziunea celulara.

Sale Erbicid Pulsar 40 (5L )
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
280.00lei1,375.00lei

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS