Taierea corecta a vitei de vie este esentiala pentru stimularea calitatii si cantitatii productiei de struguri. In articolul de azi iti voi prezenta pasii esentiali pe care trebuie sa ii urmezi ca sa te asiguri ca vita de vie este taiata corect.
Cand se taie vita de vie
Perioada propice pentru taierea vitei de vie este toamna tarziu, pana aproape de sosirea primevarii. Mai exact, atunci cand vita de vie este in perioada de repaus vegetativ. Daca zona in care este plantata are un risc ridicat de inghet sau daca solul este sensibil si predispus la inghet, atunci perioada indicata pentru taierea vitei de viei este primavara.
Cele mai intalnite tipuri de taiere a vitei de vie
Exista mai multe tipuri de taiere a vitei de viei, iata cateva dintre acestea:
- Taiere pentru regenerarea vitei de vie: Se realizeaza atunci cand vita de vie este imbatranita, cu scopul de a spori productivitatea. De asemenea, taierea de regenerare se executa si in cazul confitiilor meteo nefavorabile precum: inghet, grindina
- Taierea pentru cresterea corecta a vitei de vie: Are rolul de a da forma dorita butucilor si se realizeaza in primii ani de la plantarea vitei de vie
- Taiere pentru sporirea rodului: Acese taieri se realizeaza regulat si au rolul de a imbunatati productia strugurilor.
Informatii pe care trebuie sa le stii inainte sa tunzi vita de vie
- Cepul- Este ramura formata in urma taierii coardelor. Pentru taiere, cepul de rod este cel mai important. Retine, insa, ca in afara de cepul de rod exista si cepul de siguranta ce se afla in apropierea solului si are rolul de a ajuta butucul sa se refaca in urma inghetului.
- Coarda de rod- Rezulta din scurtarea ramurii de 1 an la coarda scurta.
- Veriga de rod- Este formata din combinarea cepului de rod si coarda de rod.
Ce presupune procesul de taiere a vitei de vie
Taierea corecta a vitei de vie nu se face oricum, necesita cunostinte si aspecte de care ar trebui sa tii cont precum:
- Anual, coardele care au rodit trebuie sa se fie inlocuite de altele noi
- Lama foarfecii trebuie pozitionata spre butuc pentru o taietura neteda.
- Taietura trebuia facuta intotdeauna perpendicular.
- Daca elementele taiate au peste 1 cm grosime, este posibil sa necesite aplicarea unor tratamente fungicide
Cum se taie corect vita de vie
Cel mai intalnit timp de taiere in cazul vitei de vie este cel pentru sporirea rodului care se realizeaza anual. Inainte de a trece la treaba, asigura-te ca ai ustensilele necesare. Astfel, ai nevoie de o foarfeca speciala pentru vita de vie, un fierastrau si bineinteles, un dezinfectat. Iar taierea propriu zisa se executa in felul urmator:
- Taierea anuala a coardelor se face deasupra ultimului mugure. Asigura-te ca locul in care ai taiat a ramas neted si ca nu ai afectat lemnul.
- In cazul partiolor rigide, este indicat sa folosesti fierastraul, iar pentru a netezi taietura, poti folosi un cosor. Daca nu obisnuiesti sa folosesti fierastraul pentru taierea vitei de vie, iti poti achizitiona o foarfeca pentru buturugi.
Cum se taie vita de vie pe bolta
Ei bine, taierea vitei de vie pe bolta este usor mai complicata decat alte tipuri de vita de vie. Se recomanda taierea scurta, astfel incat sa ramana verigile de rod alcatuite din cepi si coarde de rod.
Dupa executarea taieturilor, coardele taiate sunt adunate, iar cele ramase sunt legate bine cu o sfoara de bolta sau de sistemul de sustinere.
Taierea vitei de vie este una dintre cele mai complexe lucrari. De aceea, este foarte important sa te informezi inainte de a trece la treaba. Rezultatele vor fi masurate in cantitatea si calitatea strugurilor si evident, a vinului produs.