Tot ce trebuie sa stii despre mulcire – tipuri si beneficii
0

Culturile bogate si sanatoase necesita lucrari constante si eficiente, asa ca trebuie sa te informezi constant cu privire la modalitatile prin care poti imbunatati productivitatea si calitatea culturii tale. Printre cele mai renumite si aplicate metode se numara mulcirea. Afla mai departe tot ce trebuie sa stii despre mulcire, cate tipuri exista si care sunt beneficiile acesteia!

Ce inseamna mulcire

Procesul de mulcire se traduce prin aplicarea mulcilor pe suprafata solului dorit. La randul rau, mulciul este un strat de material care, odata aplicat pe sol, contribuie la conservarea umiditiatii, regleaza temperatura solului si ajuta la imbunatatirea fertilitatii pentru diminuarea buruienilor.

Mulciul (organic sau realizat de om) se poate aplica atat in camp, cat si in spatiile inchise. De asemenea, isi dovedeste eficacitatea fie ca este aplicat pe solul gol, fie ca se aplica in jurul plantelor sau a legumelor. Mulcirea favorizeaza dezvoltarea culturilor, iar daca aplicarea se realizeaza in mod corespunzator, productivitatea solului este imbunatatita considerabil.

Procesul de mulcire – beneficii

  • Incalzeste planta la radacina – In functie de obiectiv, mulcirea se realizeaza in diferite perioade ale anului. La inceputul sezonului de vegetatie, mulcirea joaca rol de incalzire a solului. Tot acest proces contribuie la dezvoltarea rapida a culturilor, la posibilitatea de semanare timpurie si la transplantarea anumitor culturi.
  • Mulcirea are rolul de a pastra umiditatea optima a solului – Explicatia prin care mulcirea pastreaza continutul de umezeala a solului consta in faptul ca are rolul de a forma un strat protector intre sol si atmosfera, iar acest lucru impiedica razele solare sa ajunga pe suprafata solului.
  • Mulcirea previne aparitia buruienilor – Prin inhibarea germinarii, mulcirea reuseste sa impiedice aparitia buruienilor nedorite. Mai mult decat atat, dezvolta un mediu favorabil ramelor de pamant, descompunatori benefici. Astfel, odata cu eliminarea aparitiei buruienilor, se diminueaza considerabil si munca de plivire in solar.
  • Elimina condensul – Mulciul retine apa si astfel nu ii permite sa se evapore, proces ce conduce la reducerea condensului format in sera/solar.

Mulcire – tipuri

  • Iarba taiata – Desi esti tentat sa arunci iarba taiata, aceasta are un rol excelent pentru culturile din gradina. Tot ce trebuie sa faci este sa o aplici in straturi subtiri de aproximativ 1 cm si sa o lasi sa se usuce inainte de a adauga un alt strat. Pentru ca timpul de uscare este rapid, poti adauga noi straturi in fiecare saptamana. Atunci cand atingi pragul minim de 5 straturi, trebuie sa stii ca vei exclude riscul de germinare a semintelor de buruieni.
  • Frunze de copaci – Daca ai in gradina copaci foiosi, este important ca toamna sa strangi frunzele care cad, sa le toci marunt si sa le aplici pe suprafata solului. Totodata, frunzele uscate sunt folosite pe post de mulci in sezonul rece (iarna) pentru a proteja plantele de inghet.
  • Rumegus sau scoarta de copac – Trebuie sa stii ca atat rumegusul, cat si bucatile mari de scoarta de copac au nevoie de mai multi ani pentru a se descompune in sol. Daca iti doresti sa elimini aparitia buruienilor, trebuie sa aplici un strat de aproximativ 10 cm.
  • Folie de mulcire – De cele mai multe ori, este folosita fie pentru reducerea, fie pentru stoparea completa a buruienilor nedorite. Aceasta se aplica deasupra solului fie manual, fie cu ajutorul diferitelor utilaje. Printre beneficiile foliei de mulcire se numara prevenirea eroziunii solului, conservarea umiditatii, cresterea temperaturii, reducerea cantitatii de munca si reducerea cantitatii de erbicide folosite.

Pentru detalii suplimentare cu privire la procesul de mulcire, echipa de specialisti Cropmarket iti sta la dispozitie!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS