Tot ce ar trebui sa stii despre plantarea, cultivarea si recoltarea mazarei in gradina
0

Sigur ai observat si tu ca gustul mazarei cultivata de tine in gradina nu se compara cu cea conservata sau congelata din supermarket. Mazarea proaspata din gradina ta este atat de dulce, de frageda si de savuroasa incat poti fi tentat sa o consumi cruda.

Mazarea este printre primele culturi pe care le poti recolta din gradina si se planteaza imediat ce pamantul se poate lucra, undeva prin luna martie. Chiar daca ulterior va ninge, mazarea va rezista excelent si vei avea o recolta de invidiat!

Plantarea mazarei

Sol si locatie

Alege o locatie insorita si un sol bine drenat. Chiar daca mazarea poate creste si la umbra partiala, ea nu va fi la fel de dulce precum cea cultivata in plin soare. Pregateste locul de plantare toamna, adauga gunoi de grajd sau compost si ai grija ca solul obtinut sa fie cat mai bine drenat. Mazarea are nevoie de fosfor si potasiu, iar azotul in exces incurajeaza cresterea florilor in locul florilor si al pastailor.

Momentul de plantare

Seamana semintele cu 4 sau chiar 6 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara, cand solul are o temperatura de cca 15 grade Celsius. Zapada nu dauneaza plantelor de mazare in curs de dezvoltare, dar acestea pot suferi suferi daca trec prin mai multe zile cu temperaturi scazute. Daca prima mazare nu da roade, fii pregatit sa o plantezi a doua oara in luna martie. Al doilea rand de mazare poate fi plantat la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, cu aproximativ 6 – 8 saptamani inainte de primul inghet.

Metoda de plantare

Pentru ca nu ii place sa ii fie deranjate radacinile, mazarea ar trebui insamantata direct in pamant sau in ghivece biodegradabile. Daca primavara este lunga si umeda, se recomanda plantarea in straturi suprainaltate. Pentru a accelera germinarea, semintele se pot inmuia in apa peste noapte, inainte de plantare. Insamantarea boabelor se va face la 2 cm adancime sau chiar mai mult daca solul este uscat, la 2 cm unele de altele, pe randuri la 15 cm distanta. Nu planta mazare in acelasi loc mai mult de 4 ani la rand.

Cresterea mazarei

Uda mazarea o data pe saptamana si chiar mai des daca observi ca plantele se ofilesc. Pentru a nu incuraja putregaiul de mazare, insa, nu exagera cu irigarea. De asemenea, daca vrei sa ai pastai, nu lasa plantele sa se usuce.

  • Periodic, indeparteaza buruienile invazive, fara a deranja radacinile plantei care sunt superficiale si fragile.
  • Frunzele de mazare se ingalbenesc din cauza caldurii excesive si, pentru a preveni acest fenomen, randurile pot fi umbrite partial cu o plasa speciala.
  • Mazarea nu ar trebui fertilizata daca este mulcita cu iarba taiata, frunze maruntite sau alte materiale biodegradabile.

Recoltarea mazarei

Majoritatea soiurilor de mazare sunt gata de recoltare dupa 60 – 70 de zile de la plantare. Mazarea ajunge repede la maturitate si ar trebui verificata zilnic de indata ce infloreste. Mazarea trebuie culeasa cand boabele incep sa se formeze si pastaile devin plinute, ramand lucioase. Recolteaza mazarea dimineata dupa ce se usuca roua si in mod regulat pentru a incuraja dezvoltarea mai multor pastai.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS