SFATURI PENTRU INTRETINEREA UNEI CULTURI AGRICOLE
0

 

Cu totii ne dorim sa consumam produse bio, de aceea este foarte apreciata o cultura agricola de calitate. Nu este o munca usoara sa o ingrijesti, astfel ca cei care detin o astfel de cultura, folosesc anumite trucuri legate de intretinere cu ajutorul unor unelte speciale ce se aplica atat solului, cat si vegetatiei pentru a obtine cele mai bune conditii de crestere si dezvoltare.

Lucrarile de ingrijire pornesc de la distrugerea buruienilor, afanarea, nivelarea, tasarea, aplicarea irigatiei, protejarea culturilor impotriva inghetului si includ chiar si combaterea bolilor si a daunatorilor, realizarea unei densitati optime a plantelor in cursul perioadei de vegetatie, fertilizari suplimentare.

Datorita faptului ca multe plante apartin aceleiasi grupe, activitatile de intretinere se impart doar in trei categorii:

INTRETINEREA CULTURILOR DE TOAMNA

Culturile de toamna sunt cele mai importante deoarece prezenta lor ocupa 8-10 luni din an, iar activitatile de ingrijire sunt mai complexe pentru ca plantele sufera actiunea mai multor factori negativi: temperaturi scazute, excesul sau deficitul de umiditate, aparitia bolilor si a daunatorilor.

In perioada toamna-iarna, actiunile recomandate asupra culturii sunt:

  • Eliminarea excesului de apa prin crearea unor santuri(in special toamna, in zilele ploaioase)
  • Combaterea daunatorilor prin insecticide si fungicide
  • Protejarea impotriva inghetului si a zapezii

In perioada primaverii, trebuie sa se aiba in vedere:

  • Afanare sau tasare a solului
  • Fertilizarea suplimentara pentru obtinerea unor sporuri de productie
  • Combaterea buruienilor prin erbicide
  • Combatarea daunatorilor si a bolilor

Irigarea culturilor pentru acoperirea lipsei de umiditate

INTRETINEREA CULTURILOR PRASITOARE

Cele mai cultivate plante din aceasta categorie sunt: cartoful, porumbul, floarea-soarelui, sfecla de zahar. Aceste culturi au nevoie de:

  • Prasit pentru distrugerea buruienilor si realizarea unui strat afanat de sol la suprafata care sa diminueze pierderile de apa
  • Completarea gaurilor lasate de atacurile daunatorilor
  • Fertilizarea suplimentara
  • Combaterea bolilor, daunatorilor si a buruienilor
  • Asigurarea irigatiei

INTRETINEREA CULTURILOR NEPRASITOARE

In aceasta grupa sunt incadrate plantele care se seamana in randuri obisnuite: orzul, graul, mazarea, lucerna, lintea, etc. Principalele lucrari efectuate pentru mentinerea lor sunt:

  • Tavalugitul (mai ales daca solul este uscat)
  • Grapatul pentru eliminarea crustei formate de sol
  • Combaterea daunatorilor
  • Fertilizarea suplimentara
  • Irigatia

Care sunt bolile si daunatorii?

Trebuie sa stiti ca bolile si daunatorii ataca planta in intregime, pornind de la radacina pana la fructe si seminte. Exista boli  si daunatori specifici unui anumit tip de cultura, dar in acelasi timp exista si insect polifage care ataca orice tip de cultura agricola. Bolile pot fi cauzate de diverse ciuperci, bacterii sau virusuri; iar daunatorii fac pate din regnul animal: insecte, acarieni, rozatoare. Si desigur exista si categoria buruienilor care afecteaza dezvoltarea recoltelor si calitatea acestora.

Iata cateva exemple de culturi si bolile/daunatorii specifici:

CulturaBoliDaunatori
Cartofulmana, alternarioza, patarea bruna a frunzelorgandacul de Colorado
Porumbultaciunele, ruginagandacul ghebos, rozatoare, carabusul de stepa
Cerealefainarea, rugina, taciunele, patareaplosnita, buha, afidele
Sfecla de zaharmana, cercosporiozagargarita, musca, molia

Exista insa si plante care au nevoie de o ingrijire speciala, astfel ca agricultorii desfasoara si activitati cu caracter special, cum ar fi:

  • Polenizarea suplimentara in cazul plantelor alogame: floarea-soarelui, secara, rosii din sere
  • Copilitul reprezinta modalitatea de indepartare a lastarilor laterali pentru facilitarea cresterii si a coacerii: tutun, rosii, vita-de-vie
  • Mulcirea reprezinta procesul de acoperire a solului cu diverse materiale (paie tocate, mranita, gunoi de grajd sau folie de polietilena) folosit de obicei in legumicultura
  • Ciupitul prin care se inlatura varfurile sau mugurii de la baza frunzelor: rosii, legume bostanoase
  • Carnitul prin care se elimina varful tulpinii sau al lastarilor: tutun, bumbac, rosii

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

0

SUS