Solurile nisipoase amenajate corespunzator reprezinta mediul favorabil dezvoltarii culturilor de rosii pentru industrializare. Totodata, solul nisipos contribuie la acumulari termice rapide, ceea ce permite plantarea timpurie a semintelor de tomate si de asemenea, accelereaza ritmul de crestere si dezvoltare al plantelor. Mai mult decat atat, acest tip de sol are influente pozitive asupra marimii si calitatii fructelor.
Daca se aigura necesarul de apa si elemente fertilizante, agricultorii care au semanat tomate pe soluri nisipoase pot obtine productii intre 60-80 t/ha.
Ce seminte de rosii sunt recomandate pentru soluri nisipoase
Cele mai bune rezultate s-au obtinut in urma cultivarii hibriduui Incas F1.
Alegerea terenului potrivit
Daca se opteaza pentru o cultura de rosii semanata in camp deschis, atunci terenurile alese trebuie sa fie bine nivelate si cat mai putin expuse riscului de aparitie a buruienilor. De asemenea, terenul trebuie sa fie complet curatat de buruieni si sa dispuna de un continut de humus mai mare de 0,7%.
Un alt aspect important ce trebuie luat in calcul este reprezentat de sursele sigure de apa.
Cele mai bune premergatoare sunt radacinoasele, curcubitaceele, bulboasele si cerealele. ATENTIE! Acestea nu trebuie sa fi fost erbicidate cu triazine!
Pregatirea terenului – Lucrari executate toamna
Prima etapa ce trebuie realizata in procesul de pregatire a terenului este defrisarea culturii premergatoare, urmata de nivelarea terenului cu ajutorul utilajelor. Ulterior, se recomanda pozitionarea unor benzi de protectie (din secara), care sa protejeze impotriva vantului.
Pregatirea terenului – Lucrari executate primavara
In aceasta etapa se recomanda fertilizarea terenului cu ajutorul gunoiului de grajd. Inainte de semanat, trebuie sa administrati 250kg/ha azotat de amoniu superfosfat concentrat şi 250 kg/ha sulfat de potasiu.
ATENTIE! Daca se observa un grad mare de afanare a terenului inainte de semanat, se recomanda tavalugirea acestuia.
Infiintarea culturii de rosii
- Se recomanda semanarea la o adancime cuprinsa intre 1,5 – 2cm, cu ajutorul unei masini de semanat, speciala pentru seminte mici;
- Doza de samanta este de 1-1,5 kg/ha<
- Perioada recomandata pentru semanat este atunci cand solul atinge temperatura de 12-13 grade Celsius;
- Daca semanatul se realizeaza mai tarziu de 20 mai, atunci procesul de rasarire va fi mai redus si implicit, cantitatea productiei va fi afecectata.
Lucrari de intretinere a culturii
Daca in maximum 5 zile de la semanat nu apar precipitatii, iar solul este vizibil uscat, se recomanda udarea prin apersiune. Cand tomatele au deja 2-3 frunze, este obligatorie rarirea culturii. Intre plante trebuie sa se lase o distanta de 25-30 cm. Totodata, penntru eliminarea eficienta a buruienilor dicotiledonate, se poate aplica erbicid Sencor 70 WP – 0,3 kg/ha. In cazul pirului sau a altor buruieni monocotiledonate, erbicidul Fusilade reprezinta solutia optima ( 2 l/ha de 1-2 ori).
Recolarea tomatelor
Recoltarea se realizeaza manual, atunci cand fructele ajung la maturitatea fiziologica. Daca se urmareste reducerea pierderilor, atunci este necesar ca inaintea recoltarii mecanice sa se realizeze 1-2 recoltari manuale.
Asadar, solurile nisipoase au un potential foarte mare, insa este necesar sa se realizeze corect si complet toate etapele necesare unei dezvoltari armonioase a culturilor de rosii pentru industrializare.