Seminte dovleac – afla totul despre plantare si care sunt beneficiile dovleacului
0

 

Probabil majoritatea a savurat macar o data o placinta cu dovleac, ori dovleac copt sau pe soba. Pe de alta parte, dovleacul este folosit adesea si in scop decorativ. El este vedeta Halloween-ului in fiecare an, chiar si in Romania, iar asta stim cu totii. Insa, pe langa toate aceste utilizari extrem de raspandite, dovleacul este esential in combaterea diferitelor boli, precum diabetul sau hipertensiunea.

Desi romanii nu sunt familiarizati cu aceasta leguma, crezand ca aceasta poate fi folosita doar la placinte sau consumat copt, ea prezinta o multime de beneficii pentru sanatatea fiecaruia dintre noi.

Pentru a-l include in regimul tau alimentar, poti semana seminte dovleac chiar la tine in gradina. Tot in acest articol, iti vom prezenta pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru plantare dovleac.

Beneficiile dovleacului

Contine numeroase minerale si vitamine

Daca pana acum nu ai aflat, ei bine, trebuie sa stii ca dovleacul are un continut considerabil de vitamina A. De asemenea, el contine potasiu si betacaroten, de unde si culoarea reprezentativa a dovlecului, portocaliu.

Si in privinta continutului de minerale, dovleacul exceleaza. Acesta contine diferite saruri minerale, precum fosforul, cuprul si calciul.

Ideal pentru tratarea diabetului

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, dovleacul este ideal pentru tratarea diabetului. Daca alegi sa consumi pulpa de dovleac – in orice forma ar fi ea (cruda sau gatita), atunci glicemia din sange va fi reglata. Mai mult decat atat, efectele benefice ale dovleacului se reflecta si in regenerarea pancreasului, dar si in optimizarea nivelului de insulina.

Potrivit in diete

Majoritatea nutritionistilor recomanda persoanelor supraponderale sau care isi doresc sa slabeasca sa consume dovleac, deoarece acesta contine foarte putine calorii. In plus, este ajutorul de nadejde al persoanelor care au in plan sa reduca numarul kilogramelor datorita continutului de acizi grasi Omega 3 si a lipsei colesterolului sau a grasimilor saturate.

Atentie! Pentru o dieta care sa genereze rezultate multumitoare, nu doar pulpa de dovleac este recomandata, ci si semintele.

Ulei din seminte dovleac – beneficii multiple

Printre cele mai scumpe uleiuri de pe piata se numara uleiul din seminte dovleac, tocmai datorita multiplelor beneficii pe care le ofera:

  • Combate hipertensiunea;
  • Ajuta la scaderea glicemiei;
  • Imbunatateste sanatatea tractului urinar;
  • Ajuta la depasirea starilor depresive;
  • Diminueaza efectele prostatei.
  • Daca tot am povestit despre beneficiile dovleacului si consideri ca este momentul sa il incluzi in regimul tau alimentar, iti vom prezenta in continuare si cum il poti planta in gradina ta.

Plantare dovleac – reguli de urmat

Dovleacul nu este o planta prea pretentioasa in privinta factorilor necesari dezvoltarii. Astfel, solul nu este un impediment in procesul de obtinere a unei culturi bogate, dar, cu toate acestea, preferatul lui este cel umed si fertil, neutru sau acid.

Daca iti doresti sa faci totul ca la carte si sa te bucuri de o recolta frumoasa, atunci trebuie sa tii cont si de pH. Valorile pH-ului trebuie sa fie cuprinse intre 6.0 si 6.8. Nici lumina nu este de neglijat – alege spatii semiumbroase sau umbroase.

Cand si cum se seamana seminte dovleac

Semintele de dovleac trebuie semanate la un interval de 2-3 saptamani dupa ultimul inghet de primavara, cand temperatura solului este suficient de ridicata. Cat priveste spatiul de dezvoltare, semintele trebuie semanate in numar de 4-6 la 2-4 centimetri adancime. Distanta dintre aceste seturi de seminte dovleac trebuie sa fie de 90 centimetri.

De asemenea, trebuie sa o acorzi o deosebita importanta si distantei dintre randuri. Ele trebuie sa se afle la 1,2-1,8 metri departare.

Cum poti fertiliza cultura dovleac

Exista doua tipuri de ingrasaminte prin care poti fertiliza cultura dovleac:

  • ingrasaminte organice, precum frunzele, balegarul sau paiul – se aplica in cantitati mici numai dupa un proces de fermentare;
  • ingrasaminte chimice, care trebuie aplicate la jumatatea perioadei de dezvoltare.

Perioada de recoltare la dovleac

Perioada ideala de recoltare la dovleac variaza in functie de soiul acestuia, dar si de perioada in care au fost semanate semintele. De obicei, procesul de recoltare se realizeaza la mijlocul sau la finalul verii, ori la sfarsitul primei luni de toamna, pana sa apara prima bruma.

Cum iti dai seama ca dovleacul poate fi recoltat? Ei bine, raspunsul este: cand isi fac aparitia dungile galben-verzui sau cand isi schimba nuanta.

Daca te simti pregatit pentru a obtine o cultura dovleac bogata si sanatoasa, atunci urmatorul pas este sa achizitionezi seminte dovleac.

Seminte dovleac la pret avantajos, de calitate superioara

Iti punem la dispozitie o gama variata de seminte dovleac pentru a obtine culturi de dovleac placintar, dovleci decorativi sau alte soiuri. La noi gasesti seminte dovleac la pret avantajos, de calitate superioara. Iti dorim mult spor!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS