SCAPA DE DAUNATORII CULTURII AGRICOLE
0

Indiferent de dimensiunea culturii tale, cu siguranta iti doresti sa te bucuri de o cultura sanatoasa si productiva. Insa acest lucru nu este posibil, decat daca te asiguri ca scapi de daunatorii culturii agricole. Acestia pot fi de diferite tipuri, de la insecte, la gandaci si diverse animale, pana la buruieni.

SCAPA DE DAUNATORII CULTURII AGRICOLE CU PESTICIDE

Pesticidul este substanta care tine daunatorii si insectele de plante, culturi si gradini la distanta. Pesticidul poate fi toxic si pentru oameni, de aceea trebuie sa te asiguri ca il utilizezi in conditii de siguranta. In continuare, iti vom arata care sunt cateva dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand utilizezi pesticide pentru cultura.

Citeste instructiuni pesticide

Inainte de a utiliza pesticide, este recomandat sa iti acorzi suficient timp sa citesti cu atentie tot ce este scris pe eticheta produsului, in special in segmentul alocat modului de utilizare. Asigura-te ca respecti intocmai instructiunile. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, tine cont de doza recomandata.

Tine cont de aceste recomandari atunci cand utilizezi pesticide

  1. Nu utiliza pesticid atunci cand ploua sau bate vantul. Ploaia indeparteaza pesticidul, astfel ca efectul nu va fi cel dorit. In schimb, vantul imprastie pesticidul si duce la inhalarea acestuia.
  2. Nu amesteca pesticidul cu alte produse de curatare sau cu alte produse din aceeasi gama. Efectul rezultat va fi deosebit de toxic si rezultatele vor fi neplacute.
  3. Nu utiliza pesticide in apropierea unui foc deschis, jar si fum. Pesticidele trebuie utilizate doar in zone bine aerisite, cat mai departe de foc, scantei si alte surse de acest gen. Pesticidele contin distilati de petrol, care sunt substante extrem de inflamabile.
  4. Utilizeaza pulverizatoare speciale pentru imprastierea pesticidului. Nu utiliza recipiente care ar putea fi ulterior utilizate pentru uz casnic sau alimentar.
  5. Utilizeaza un echipament de protectie, format din manusi, ochelari si masca, atunci cand utilizezi pesticidul, pentru a evita ca produsul toxic sa intre in contact cu pielea, ochii sau caile respiratorii. Este, de asemenea, recomandat sa utilizezi cizme lungi de cauciuc si tricou cu maneci lungi.
  6. In timp ce utilizezi pesticide, este recomandat sa nu consumi alimente, sa nu bei si sa nu fumezi. De asemenea, copiii si animalele trebuie tinute la o distanta foarte mare de zona in care se utilizeaza pesticidele.
  7. Spala bine toate echipamentele dupa utilizare si depoziteaza-le in spatii in care nu au acces copiii si animalele.
  8. Nu utiliza pesticidul dupa ce a depasit data de expirare inscrisa pe ambalaj.

SCAPA DE DAUNATORII CULTURII AGRICOLE CU ERBICIDE

Unul dintre cei mai aprigi dusmani ai culturilor este reprezentat de buruieni. Acestea ataca si pot chiar sa distruga plantele. Pentru a inlatura aceasta problema care ameninta culturile, ai nevoie sa utilizezi erbicide naturale. In ceea ce priveste buruienile, este ingrijoratoare rapiditatea cu care acestea apar si se extind. De aceea, este esential sa iei masurile necesare pentru a preveni si a combate buruienile, in scopul de a asigura sanatatea culturilor.

Care sunt principalele efecte negative ale buruienilor?

Strica aspectul estetic

Buruienile sunt, in general, acele plante care cresc la locul nepotrivit, care nu a fost plantata cu buna-stiinta in acel loc in care a crescut si care strica aspectul peisajului. Exista anumite buruieni care au un aspect estetic placut, exista buruieni care pot trai chiar si intr-o simpla crapatura din asfalt, de exemplu. Daca vezi un fir de iarba crescut la locul nepotrivit, nu inseamna ca terenul este infestat. Insa in momentul in care firul respectiv de iarba germineaza si produce pana la 1000 de seminte, acest lucru va duce, cu siguranta, la o infestare in anul urmator.

Buruienile sunt tolerante, rezistente si stabile

Buruienile au o toleranta ridicata la orice conditii de mediu, ceea ce inseamna ca acestea pot supravietui si in situatii critice. Buruienile rezista la caldura torida, la ploaie, la zapada si chiar la actiunile omului. Exista anumite buruieni care chiar se pot regenera dintr-o bucata infima de radacina. Alte specii de buruieni produc trei generatii de seminte intr-un an si se raspandesc la fiecare bataie de vant.

Buruienile consuma solul, produc boli si atrag daunatorii

Unele buruieni sunt o buna sursa de hrana pentru insecte si pasari. Pe masura ce creste numarul buruienilor, creste si riscul de compromitere a culturii prin distrugerea de catre daunatori, sau prin infestarea cu boli. Unele buruieni se pot imbolnavi si astfel, vor raspandi boala in jurul lor. In cazul in care buruienile dintr-o cultura nu sunt exterminate cat mai repede, acestea acapareaza terenul si, implicit, substantele nutritive din sol. Daca buruienile apar inaintea culturii, acestea nu vor mai permite acesteia sa se dezvolte normal si nici sa aiba o productivitate buna. Buruienile care cresc mai inalte sau sunt mai voluminoase decat plantele din jurul lor, vor prezenta un risc pentru acestea de a le predispune la boli, ciuperci si paraziti, intrucat cauzeaza umezeala excesiva sau creeaza o bariera pentru apa si aer.

CUM SA APLICI ERBICIDELE?

In cazul in care erbicidele nu sunt aplicate intr-un mod corespunzator, efectul nu va fi cel scontat. De aceea, este recomandat sa stii cand sa le aplici.

APLICAREA PREEMERGENTA A ERBICIDELOR – DIRECT PE SOL

Aplicarea preemergenta presupune utilizarea unor erbicide reziduale, care au o persistenta care variaza. Scopul principal al acestui tip de erbicidare este prevenirea aparitiei buruienilor in culturile agricole. In general, aplicarea preemergenta se realizeaza cu cateva saptamani inainte de dezvoltarea primelor buruieni, adica in ultimele saptamani de iarna in care sunt inregistrate temperaturi scazute.

Erbicidele sunt absorbite de buruieni prin intermediul radacinilor sau stolonilor. Astfel, substantele pe care le contin erbicidele vor distruge buruienile, inainte ca acestea sa afecteze cultura.

Aplicarea preemergenta poate fi realizata atat cu incorporare, cat si fara. In cazul utilizarii cu incorporare, este necesar sa utilizezi erbicide volatile, adica acele erbicide care trec din stare lichida in stare gazoasa. Acestea se recomanda sa fie aplicate pe sol uscat, pentru a da rezultate bune, intrucat astfel se fixeaza mai usor.

APLICAREA POSTEMERGENTA A ERBICIDELOR  – DIRECT PE PLANTE

Aplicarea postemergenta necesita utilizarea erbicidelor de contact, care au actiune totala sau selectiva. Acest tip de erbicide ajuta la distrugerea tesuturilor buruienilor si inhiba procesele de fotosinteza si respiratie ale acestora. In cazul acestui tip de aplicare, erbicidele trebuie utilizate in momentul in care buruienile se afla in plin proces de crestere, adica atunci cand acestea ating o inaltime de peste 10 cm.

Cum sa scapi de daunatorii culturii agricole?

Pentru a scapa de daunatorii culturii agricole, ai nevoie de pesticide si erbicide. Le poti achizitiona dintr-un magazin de seminte legume profesionale, CropMarket.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

0

SUS