Rotatia culturilor in luna august: ce legume se pot planta in solul in care au fost tomate
0
Rotatia culturilor in luna august ce legume se pot planta in solul in care au fost tomate - Rotatia culturilor in luna august: ce legume se pot planta in solul in care au fost tomate

Rotatia culturilor este o practica agricola traditionala, esentiala pentru sanatatea solului si pentru productivitatea pe termen lung a gradinii. Ea presupune schimbarea locatiei anumitor plante in fiecare an, intr-o anumita ordine, pentru a preveni epuizarea solului si aparitia bolilor sau a daunatorilor specifici unei culturi. Rotatia corecta a culturilor nu numai ca maximizeaza productia, dar asigura si sanatatea plantelor prin prevenirea bolilor.

Rosia este una dintre cele mai populare legume din gradini, dar si una dintre cele mai sensibile la boli. Prin urmare, atunci cand se face rotatia culturilor dupa rosii, este important sa se ia in considerare cateva aspecte.

 

Ce presupune rotatia culturilor

 

Rotatia culturilor presupune schimbarea secventiala a plantelor pe o parcela de teren, in functie de nevoile nutritive ale acestora, de nevoile de apa, dar si de susceptibilitatea la anumite boli sau daunatori. Practic, aceasta practica se bazeaza pe urmarirea unei secvente ordonate de legume diferite, care se rotesc in fiecare an pe aceeasi parcela de teren. In acest mod, fiecare planta preia nutrientii lasati in sol de cea anterioara si adauga altii noi. Pentru a realiza o rotatie eficienta a culturilor, trebuie sa avem in vedere cateva aspecte importante:

 

  • Fiecare familie de plante are anumite nevoi de nutrienti si lasa in sol anumiti compusi. Prin rotatie, ne putem asigura ca solul nu se epuizeaza de un anumit nutrient si ca nu se acumuleaza in exces anumiti compusi, care ar putea deveni toxici pentru plante;
  • Plantele din aceeasi familie sunt, de obicei, susceptibile la aceleasi boli si daunatori. Prin rotirea lor, putem impiedica aparitia unor focare de boli sau daunatori;
  • Unele plante, asa cum sunt leguminoasele, aduc beneficii solului, imbogatindu-l cu azot. Prin urmare, este util sa le rotim cu plante care au nevoie de mult azot, cum ar fi porumbul sau varza.

 

Cum se efectueaza rotatia culturilor in luna august

 

In luna august, de obicei, rosia se apropie de sfarsitul ciclului de productie. Prin urmare, acesta este momentul potrivit pentru a incepe planificarea si pregatirea terenului pentru cultura urmatoare. Primul pas in rotatia culturilor este sa indepartam toate resturile de plante de pe teren. Acestea pot adaposti boli sau daunatori, care ar putea afecta noile plante. Apoi, terenul ar trebui arat, pentru a incorpora in sol eventualele resturi de plante si pentru a aerisi solul. Inainte de a planta noile legume, este util sa testam solul pentru a vedea care sunt nutrientii de care dispune. In functie de rezultate, putem adauga ingrasamant sau compost pentru a echilibra solul.

 

Ce legume sunt recomandate pentru a fi plantate in asolament dupa tomate

 

Cele mai recomandate legume pentru plantare dupa rosii sunt cele care apartin altor familii de plante, care au nevoi de nutrienti diferite si care sunt rezistente la boli si daunatori comuni pentru rosii. Astfel, putem alege dintre urmatoarele:

Salata: Salata este o alegere excelenta pentru plantare dupa rosii, deoarece are nevoi diferite de nutrienti si este rezistenta la boli comune pentru rosii.

Fasole: Fasolea este o leguminoasa care fixeaza azotul din atmosfera si il aduce in sol, fiind astfel benefica dupa cultura de rosii.

Morcovii si sfecla: Acestea pot beneficia de structura solului dupa rosii si pot ajuta la aerisirea acestuia.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
82.00lei
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
65.00lei305.00lei

Evita sa cultivi aceste legume dupa rosii

 

Plantele din aceeasi familie cu rosia, cum ar fi cartofii, vinetele sau ardeii, nu sunt recomandate pentru plantare in acelasi loc in care au crescut rosiile, deoarece pot fi susceptibile la aceleasi boli sau daunatori. De asemenea, este bine sa evitam si alte plante care au nevoie de mult calciu, un nutrient pe care rosia il foloseste in cantitati mari, cum ar fi varza sau conopida.

Rotatia culturilor dupa rosii este o practica importanta pentru sanatatea gradinii si pentru productivitatea acesteia. Prin intelegerea nevoilor diferitelor plante si a modului in care ele interactioneaza cu solul si cu bolile sau daunatorii, putem planifica o rotatie eficienta si putem mentine solul fertil si sanatos.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS