Pepene verde – Cele mai bune soiuri si cum se cultiva
0

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunosti atunci cand urmeaza sa cultivi pepeni este reprezentat de faptul ca acestia se vor dezvolta optim doar daca vor beneficia de conditii climatice necesare. Daca temperatura nu este suficient de crescuta, pepenii pot fi cultivati chiar si in sere sau solarii bine incalzite.

Aspecte importante despre pepenele verde

Pepenele verde este originar din zona Ecuatoriala si Africa de Sud, unde culturile se dezvoltau chiar si la 45-50 grade Celsius pe timp de zi si 30 grade Celsius pe timp de noapte. Acest lucru demonstreaza ca temperaturile ridicate nu reprezinta un impediment pentru acest tip de cultura. De-a lungul timpului, pepenele a fost folosit si ca remediu pentru diverse boli. Se recomanda consumul inainte de fiecare masa.

In prezent, pepenele verde s-a adaptat si conditiilor din tara noastra, ba mai mult decat atat, este o legume indragita atat de marii agricultori (datorita gradului crescut de productivitate), cat si de consumatori (datorita gustului).

Principalele provocari in cazul culturilor de pepene verde sunt bolile specifice acestui tip de legume si daunele provocate de pasari.

Cele mai bune soiuri de pepene verde cu productivitate crescuta

Productivitatea unei culturi de pepene verde este influentata de folosirea tehnicilor adecvate de ingrijire, dar si de soiurile folosite.

In continuare iti vom prezenta cateva dintre cele mai bune seminte de pepeni, recunoscute pentru productivitate crescuta:

  1. Seminte de pepene verde Adam F1

Adam F1 este un hibrid timpuriu de pepene verde ce prezinta o rezistenta foarte buna la transport. Fructul obtinut are coaja de culoare verde inchis, iar miezul rosu. Greutatea aproximativa a acestui soi de pepene este cuprinsa intre 9-11 Kg.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
125.00lei
  1. Seminte de pepene verde Crisby F1

Crisby F1 este un hibrid de pepene verde extratimpuriu, apreciat si cultivat de majoritatea agricultorilor pentru calitatea excelenta. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de pepene este viteza mare de dezvoltare si productivitatea ridicata in diferite conditii de cultura.

Fructele obtinute sunt rotunde-ovale, uniforme si au un gust placut, foarte dulce. Acest hibrid poate fi cultivat inclusiv sub tunel de polietilena.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
172.00lei
  1. Boston F1

Boston F1 este pepene cel mai potrivit pentru comercializare deoarece acest hibrid produce fructe fara seminte. La maturitate, pepenele cantareste aproximativ 5-8 kg.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
620.00lei

Cultivarea si ingrijirea pepenilor verzi in camp deschis

Pentru cultivarea cu succes a pepenilor verzi in camp deschis, este esential sa tii cont de cateva aspecte principale precum: solul, lumina si umiditatea.

Solul

In general, pepenele verde prefera solul nisipos, de preferat cu un pH neutru. Nu este recomandata cultivarea pe un sol argilos.

Lumina

Pepenii au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta armonios. In caz contrar, procesul de fotosinteza se va desfasura lent.

Umiditate

Umiditatea optima pentru cultura de pepeni este cuprinsa intre 45-60%. Umiditatea foarte crescuta si temperaturile joase conduc la micsorarea productivitatii. Este recomandat ca pepenele verde sa beneficieze de mai multa cantitate de apa in perioada de dezvoltare. Volumul de apa poate fi redus atunci cand fructele sunt bine definite.

 

Principalele boli dezvoltate de pepenele verde

  • Mozaicul curcubitaceelor 

    Este un virus intalnit la mai multe tipuri de culturi, inclusiv la pepenele verde. Acesta se manifesta prin patarea frunzelor. Ulterior, frunza capata un aspect de mozaic ce se transforma in arsuri paralele pe tesuturi;

  • Patarea unghiulara 

    Aceasta boala ataca toate organele aerine ale plantelor. Principalele semne sunt: pete umede, mici, de culoarea bruna si forma neregulata. Boala isi face aparitia atunci cand umiditatea este prea crescuta, iar temperaturile sunt cuprinse intre 18-28 grade Celsius;

  • Fainarea curcubitaceelor 

    Odata cu aparitia acestei boli in cultura de pepene verde, frunzele capata o culoare bruna, se usuca si cad rapid. Seceta si temperaturile de peste 24 grade Celsius sunt principalii factori care contribuie la dezvoltarea acestei boli;

  • Mana curcubitaceelor 

    Aceasta boala este una dintre cele mai de temut deoarece produce pagube insemnate atat in randul culturilor de camp deschis, cat si in cele din spatii protejate. Boala debuteaza prin aparitia unor pete de culoare galben-verzui care in final se brunifica. Factorii care favorizeaza dezvoltarea acestei boli sunt picaturile de apa prezente pe frunze si temperaturile cuprinse intre 10- 30 grade Celsius.

Secretul unei recolte productive si a unor fructe gustoase, potrivite pentru comercializare consta in alegerea unor seminte de pepeni potrivite.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS