Insecticide pentru cartofi – cum sa faci cea mai buna alegere pentru cultura ta
0
insecticide pentru cartofi - Insecticide pentru cartofi - cum sa faci cea mai buna alegere pentru cultura ta

Pentru ca pot fi preparati in diferite moduri, cartofii se numara printre cele mai apreciate legume. Pot fi serviti ca garnitura sau pot fi ingredientul principal in diferite retete culinare. Dar pe cat sunt de preferati de consumatori, pe atat sunt de expusi daunatorilor in culturi. Drept urmare, daca iti doresti sa te bucuri de o cultura de cartofi care sa nu fie afectata de daunatori, este important sa aplici tratamente eficiente.

Ti-am pregatit in acest articol sfaturi utile pentru a alege cele mai bune insecticide pentru cartofi, dar si cateva recomandari de astfel de produse!

Insecticide pentru cartofi in functie de tipul daunatorilor 

Pentru a face cea mai buna alegere in privinta insecticidelor pentru cartofi, este esential sa ai cateva cunostinte despre daunatori. Iata care sunt cei mai intalniti in culturile de cartofi:

  • Afidele;
  • Viermii sarma;
  • Gandacul de Colorado

Despre afide 

Culoare afidelor poate fi diferita in functie de planta pe care o ataca, dar si in functie de specie. In majoritatea cazurilor, acestea sunt de culoare galbena sau verde. De asmenea, pot fi identificate pe tulpini sau frunze. Dupa ce afidele ataca planta, frunzele se ingalbenesc si isi pierd din forma. Mai mult decat atat, apar muguri mici, nedezvoltati. Aceste insecte secreta substante dulci care permit fumaginei sa se dezvolte pe frunze.

Despre viermii sarma 

Viermii sarma se raspandesc peste tot in tara. Acestia se regasesc sub forma unor insecte cu corp ingustat posterior si alungit, cu elitre care dispun de patru dungi. Acestea pot avea nuante de brun inchis sau roscat. Odata ajunse la maturitate, larvele au lungimi cuprinse intre 18-26 cm. Dupa ce au trecut de maturitate, in urmatoarea etapa, corpul devine galben-portocaliu, iar capul este brun.

Despre gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado se numara printre cei mai de temut daunatori ai culturii de cartofi in perioada verii. Ajuns la maturitate, acesta are corpul de lungimi cuprinse intre 9 si 12 mm si este de culoare galben-portocaliu. In ultima etapa a dezvoltarii, daunatorul poate avea lungimi de pana la 15 mm si poate capata o nuanta rosie-portocalie.

Larvele tinere ataca planta prin perforare, iar apoi consuma in totalitate limbul foliar. Atunci cand planta este foarte afectata de gandacul de Colorado, acestea raman doar cu resturi de tulpina, iar pagubele pot compromite intreaga productie.

Gandacul de Colorado adult ataca frunzele, iar cand acesta este puternic, plantele se defoliaza. In cazul in care nu mai exista plante verzi ce pot fi atacate de aceasta insecta, sunt atacati tuberculii, in special atunci cand sunt la suprafata solului.

Ce alegi – insecticide sistemice sau de contact

Insecticidele se clasifica in doua mari categorii: sistemice si de contact. Atunci cand alegi insecticidul pentru cultura ta de cartofi, este important sa tii cont de acest aspect, pentru ca fiecare grupa de insecticide detine caracteristici diferite. Mai departe, iti vom prezenta paritcularitatile fiecarui tip de insecticid pentru ca tu sa faci cea mai buna alegere in privinta stropirii culturii de cartofi.

  • Insecticide sistemice – patrund in tesaturile plantei si asigura protectie indelungata. Prezinta o rezistenta sporita in fata diferitelor conditii meteo, insa precipitatiile nu trebuie sa apara imediat dupa stropire. Insecticidele sistemice distrug toti daunatorii care extrag sucul celular, care rod sau care inteapa.
  • Insecticide de contact – acestea asigura protectie doar atata vreme cat planta este acoperita in totalitate. Principalul dezavantaj al insecticidelor de contact este reprezentat de disparitia efectului in cazul precipitatiilor. In functie de conditiile meteo, aceste insecticide pot asigura protectie intre 7 si 14 zile.

Insecticide pentru cartofi – recomandari

Mospilan 20SG

Mospilan 20SG se numara printre cele mai apreciate insecticide, tocmai datorita varietatii de daunatori pe care o poate combate. Mai mult decat atat, actioneaza rapid in oricare dintre stadii s-ar afla insectele – oua, larve sau adulti. Perioada in care insecticidul isi pastreaza efectul este de 3 saptamani, nefiind afectat de temperaturile ridicate.

Daunatori combatuti: gandacul de Colorado, afidele, viermi sarma si altii.

Sale svg+xml;charset=utf 8,%3Csvg xmlns%3D'http%3A%2F%2Fwww.w3 - Insecticid sistemic Mospilan 20 SG (3g)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(2)
5.00lei500.00lei

Karate Zeon

Acest insecticid de contact actioneaza rapid impotriva daunatorilor, asigurand o lunga perioada de protectie. Dupa aplicarea tratamentului, substanta activa patrunde in cuticula insectei si actioneaza asupra sistemului nervos. Efectul final produs asupra insectelor este paralizia si la final moartea. Karate Zeon actioneaza eficient impotriva gandacului de Colorado.

- 25% Insecticid Karate Zeon(1L)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
345.00lei 260.00lei

Calypso 480SC

Insecticid sistemic, care are efect asupra daunatorilor prin contact si ingestie. Efectul nu este afectat aparitia ploilor, iar tratamentul poate fi aplicat de doua ori pentru eliminarea gandacului de Colorado si o singura data pentru combaterea afidelor. Dupa stropire, cultura de cartofi se bucura de protectie timp de 25-30 zile. In privinta culturilor de cartofi pentru insamantare, este necesar doar un tratament pentru afide si gandacul de Colorado.

Exista o multime de daunatori care pot compromite productia culturilor de cartofi. Pentru a reusi sa-ti salvezi culturile si pentru a le mentine sanatoase, alege insecticide de calitate din magazinul nostru online. Ti-am pregatit cel mai bun raport calitate-pret si livrare rapida in toata tara!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS