Infiinteaza-ti propria cultura de praz cu seminte de calitate superioara
0

Consumi praz si iti doresti sa ai propria ta cultura in gradina sau in camp? Prazul nu este o planta foarte pretentioasa, insa pentru a obtine o cultura bogata si sanatoasa, este necesar sa respecti cateva conditii. Ramai alaturi de noi pentru a afla sfaturi despre cum sa iti infiintezi propria cultura de praz cu seminte de calitate superioara.

 

Praz beneficii si motive pentru care sa detii o cultura proprie

 

Inca din Roma antica, prazul era considerat o planta superioara celorlalte legume consumate la scara larga, precum ceapa si usturoiul. Pe langa aroma unica, prazul era alegerea persoanelor ,,de vaza” din societate pentru proprietatile terapeutice asupra organismului. Planta produce efecte benefice asupra inimii, vederii si imbunatateste functii precum coagularea sangelui, reproducerea sau functia imuna.

Medicii, la nivel international, recomanda consumul regulat de praz deoarece contine foarte putine calorii si numerosi nutrienti. De exemplu, o portie de 100 g de praz gatit contine numai 31 de kcal. Vitaminele A, K1, C si B6 sunt doar cateva dintre avantajele cu care contribuie prazul la rezistenta organismului in fata factorilor externi perturbatori. Mai mult, planta contine depozite bogate de mangan, fier, cupru si folat (un derivat al acidului folic). Asadar, este ideal pentru femeile insarcinate care vor sa mentina o alimentatie echilibrata si sanatoasa pentru o buna dezvoltare a fatului.

Atunci cand infiintezi propria ta cultura de praz, te bucuri de avantajele lui ,,la firul ierbii”, fara sa mai trebuiasca sa te deplasezi pana la magazine si piete. In continuare, vom aborda modalitatea optima de creare a unei culturi de praz cu plantare directa si cu rasad, pentru a putea face o alegere informata.

 

Cultura de praz pentru consum propriu si comert

 

Pentru infiintarea unei culturi de praz sanatoase si rezistente, ai nevoie de un soi viguros si productiv. Acesta trebuie sa prezinte o rezistenta in fata conditiilor meteorologice neprietenoase, deoarece prazul se cultiva primavara, cand inca temperatura este destul de scazuta. Totusi, exista si soiuri care se cultiva in perioada vara-toamna si care nu sunt la fel de pretentioase.

Avantajul prazului este ca radacina patrunde in sol la adancimi mai mari decat o pot face usturoiul sau ceapa. Tot in spiritul protectiei de intemperii, planta si-a dezvoltat o protectie extra, formata dintr-o tulpina falsa, groasa, in mai multe straturi, care protejeaza adevarata tulpina.

Persoanele interesate de cultivarea in scopul comertului trebuie sa stie ca intr-un gram de seminte de praz se afla circa 400 de seminte mici si negre. Un aspect deosebit de important atunci cand planuim intemeierea unei culturi de praz este alegerea tipului de seminte. Acestea trebuie sa fie de cea mai inalta calitate si sa corespunda soiului dorit.

 

Seminte praz, secretul recoltei bogate

 

Fitofarmacia online Cropmarket comercializeaza 3 soiuri calitative de praz: Atal, Bulgaarse Reuzen-Lincoln si Blauwgroene Herst-Lancelot. Timpul pana la maturizarea plantei difera la toate, pana la 90 de zile. Prazul se poate planta direct in camp sau gradina ori in rasadnita. In cazul plantarii directe, semintele se seamana in perioada sfarsitul lunii martie- inceputul lunii aprilie, in timp ce pentru rasaduri, transferarea in camp se face la inceputul lunii iunie.

Germinarea optima se realizeaza la o temperatura de 3-5 grade Celsius, intr-o umiditate crescuta. Apoi, pe masura ce planta se dezvolta, cerintele scad. Irigarea se face cu masura, cica prazul nu suporta baltirea terenului. 18-20 de grade Celsius este temperatura ideala pentru o buna dezvoltare a prazului.

Pentru ca semintele sa rasara in timp util si sa fie protejate impotriva factorilor externi este necesara pregatirea terenului. Ramai cu noi pentru a afla cateva metode eficiente de a te asigura ca daunatorii si bolile nu iti vor afecta cultura mult dorita.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
101.00lei
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
164.00lei

Infiintarea unei culturi de praz, ,,floare la ureche” cu produsele corespunzatoare

 

Pregatirea terenului si ingrijirea ulterioara a acestuia pun piatra de temelie pentru o cultura sanatoasa. Lucrarile de pregatire incep cu o primavara si cu o toamna inainte de plantarea propriu-zisa. Este necesara aplicarea unor ingrasaminte chimice, urmate de o aratura adanca, la aproximativ 30 cm adancime, pentru o absorbtie optima. Solul ar trebui maruntit, indreptat si irigat corespunzator. Te confrunti cu buruieni? Apeleaza la erbicidele de la Cropmarket! In privinta rotatiei culturilor, prazul nu este pretentios cu fostii locatari. Inainte de praz, in sol pot fi cultivate: mazare, salata, ridichi si cartofi timpurii. Dupa praz, este bine ca terenul sa fie utilizat pentru plante infratite, precum usturoiul si ceapa.

Prazul are nevoie in permanenta de lumina soarelui, asa ca plantarea in camp este ideala. Avantajul plantei este rezistenta la inghet-dezghet, acceptand temperaturi de pana la -18 grade Celsius! Este important sa apelam la substante nutritive pentru sol, fiindca prazul este sensibil la aciditatea crescuta din pamant. In privinta irigarii, este suficient sa udam planta de 12 ori in perioada de vegetatie.

 

Tehnici pentru un rasad praz puternic

 

Rasadurile de praz se pot muta in camp/gradina la aproximativ 2 luni dupa rasarire daca exista 3-4 frunze bine dezvoltate. Se mocirleste terenul si se uda imediat dupa plantare. Urmatorul pas este tratarea fitosanitara, care protejeaza planta de infectii. Prazul este expus manei si putregaiului cenusiu, care fac ravagii in cultura, asa ca este esential sa prevenim.

Doi daunatori periculosi pentru praz sunt tripsul si acarianul rosu, insa vestea buna este ca fitofarmacia noastra iti pune la dispozitie solutii pentru ambele probleme.

 

Pasul final: recoltarea prazului

 

Recoltarea se realizeaza manual prin smulgere si pentru un proces usor, poti iriga bine solul inainte. Prazul se recolteaza pe toata perioada verii pana toamna tarziu, inclusiv pana in luna noiembrie, daca vremea este prietenoasa.

Inarmeaza-te cu produse adaptate nevoilor culturii tale din magazinul Cropmarket si incepe aventura numita ,,propria mea cultura de praz”!

 

 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS