IN LUNA FEBRUARIE SE SEAMANA SEMINTELE PENTRU PRODUCEREA DE RASAD LA TOMATE TIMPURII
0

Tomatele sunt numite Lycopersicon esculentum si fac parte din familia solanacear, adica cea a plantelor legumicole solano-fructoase. Din aceeasi familie fac parte si ardeii, vinetele, cartofii si papalaul. Este important sa cunoasteti familia din care fac parte legumele, pentru asolament (rotatia culturii). Asta deoarece plantele din aceeasi familie nu pot reveni pe aceeasi parcela decat peste 3-4 ani. Tomatele sunt originare din America Centrala si de Est. Desi la origine, ele sunt plante perene, in Romania, tomatele sunt plante anuale.

Tomatele au doua subspecii, si anume soiuri de tomate cu crestere determinata si soiuri de tomate cu crestere nedeterminata.

Soiurile de tomate cu cresterea determinata se seamana direct in camp, pe suprafete mari. Aceste soiuri necesita o mecanizare buna, cu masini de precizie. In general, aceste soiuri sunt menite pentru industrializare.

In cazul soiurilor cu crestere nedeterminata, planta de tomata creste ca o liana si are nevoie de sustinere, precum spalier sau araci. Aceste soiuri de tomate sunt folosite cel mai des in cultura in sere, solarii si in gradini mici.

PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE TOMATELOR

Tomatele sunt plante termofile, ceea ce inseamna ca iubesc caldura. In functie de soiul tomatelor, semintele au nevoie de o temperatura de minim 10 grade Celsius pentru germinare. Temperatura optima este de 24 grade Celsius. Alaturi de temperatura, si lumina este deosebit de importanta pentru cresterea si fructificarea tomatelor. In ceea ce priveste umiditatea, plantele de rosii au pretentii moderate. Daca rosiile sunt cultivate prin rasad, datorita sistemului radicular superficial, plantele de tomate vor avea nevoie de irigare.

In ceea ce priveste regimul de nutritie, acesta difera in functie de soi, faza de vegetatie, sistemul de cultura si altele. Pentru cultura de tomate, se recomanda solurile mijlocii. Pentru culturile timpurii, se recomanda terenurile usoare (nisipoase), avand ca si conditie asigurarea elementelor minerale si irigarea culturii. Solurile trebuie sa fie adanate, vogate in humus si substante nutritive, sa aiba o buna permeabilitate pentru apa si aer si sa fie lucrate bine. Pentru ca aceste conditii sa fie indeplinite, se recomanda alegerea unor terenuri plate, cu expozitie sudica, sud-vestica si cu posibilitatea de irigare, lipsite de buruieni si neinfestate cu boli si daunatori.

In lume sunt cunoscute peste 500 de soiuri de tomate, iar in Romania sunt omologate mai mult de 40 de soiuri. Toate soiurile de tomate sunt clasificate in diferite moduri, tinand cont de conditiile geografice, de tipul de cultura, perioada de vegetatie si tipul de consum.

SOIURI DE ROSII DUPA PERIOADA DE VEGETATIE

In functie de peroada de vegetatie, exista trei tipuri de soiuri de rosii:

  • Soiuri timpurii – cu o perioada de vegetatie de 95-120 zile
  • Soiuri semi-tarzii – cu o perioada de vegetatie de 120-130 zile
  • Soiuri tarzii – cu o perioada de vegetatie de peste 130 zile.

Atunci cand alegeti seminte de tomate, este recomandat sa tineti cont de diversele criterii in functie de care sunt clasificate.

SEMANAREA SEMINTELOR PENTRU TOMATE TIMPURII

Cele mai recomandate plante premergatoare culturii de rosii sunt mazarea, fasolea, lucerna, radacinoasele, bulboasele si cucurbitaceele. Pregatirea terenului pentru plantarea semintelor de rosii incepe din toamna, dupa ce s-a desfiintat cultura anterioara. Consta intr-o mobilizare a solului cu cazmaua, in scopul de a nivela terenul. Se poate realiza aceasta actiune si mecanizat, cu ajutorul motosapelor, acestea oferind o mobilizare mai rapida si mai eficienta.

Se aplica gunoi de grajd nefermentat, in cantitate de 30 t/ha (30 kg/m2), superfosfat in cantitate de 100-150 kg/ha si sulfat de potasiu. Ingrasamintele trebuie incorporate in sol cu cazmaua, la o adancime de 28-30 cm.

Cand terenul este zvantat, in primavara, solul trebuie intretinut cu sapa sau cu un cultivator. Se administreaza 150 kg/ha azotat de amoniu, 150 kg/ha superfosfat si 75 kg/ha sulfat de potasiu. Daca terenul are buruieni, poate sa se aplice erbicid sistemic.

PLANTAREA RASADURILOR DE ROSII IN CAMP

Rasadurile de rosii se planteaza in camp atunci cand a trecut pericolul brumelor tarzii si temperatura este stabila, la 12-12 grade Celsius. In general, acest lucru se intampla in 15-25 aprilie in sudul tarii, si 1-10 mai in zonele mai nordice.

Pe un strat inalt de 104 cm se planteaza doua randuri, la o distanta de 60,70, 80 cm, cu o distanta de 25, 30 sau 40 cm intre plantele de pe rand. Astfel, se obtine o densitate de plantare de 40.000-50.000 de plante/ha (40 plante/m2). Distanta de plantare difera si in functie de soi sau hibrid, in timp ce densitatea de plantare depinde de preferinte. In cazul in care zona nu are lumina corespunzatoare, se aleg distante mai mari pentru plantare.

Plantarea rasadurilor de rosii se face manual, cu lingura de plantat/plantatorul. Rasadurile se planteaza la o adancime de pana la prima frunza a rasadului. Dupa plantare, fiecare planta trebuie udata din belsug, cu 1-2 l apa/planta pe suprafete mici, sau pe rigole cu norme de udare de 150-200 m3/ ha pe suprafete mari.

LUCRARI DE INTRETINERE A CULTURILOR DE TOMATE

In timpul vegetatiei tomatelor, exista doua tipuri de lucrari: lucrari cu caracter general si lucrari cu caracter special.

LUCRARI CU CARACTER GENERAL

La 3-5 zile dupa plantarea semintelor de rosii, cultura de rosii trebuie verificata si se completeaza eventualele goluri existente, cu rasad din acelasi soi si de aceeasi varsta cu acela utilizat la infiintarea culturii.

Se realizeaza afanarea solului, prin 3-4 prasile cu sapa, in scopul combaterii buruienilor si a spargerii crustei..

Se realizeaza udari la plantarea rasadului, la 4-5 zile de la plantare si dupa aparitia primelor 2 inflorescente regulat, la intervale de 8-10 zile. Norma de udare este de 200-400 m3/ha. In faza de formare si de crestere a fructelor, se uda mai frecvent.

Fertilizarea rosiilor se realizeaza imediat dupa aparitia primelor fructe.

LUCRARI CU CARACTER SPECIAL

Lucrarile cu caracter special au scopul de a dirija cresterile si fructificarile. Aici se incadreaza:

  • Copilitul – indepartarea lastarilor formati la subsuoara frunzelor, care se face radical, lasandu-se doar tulpina principala.
  • Carnitul tulpinii – indepartarea varfului de crestere, se face dupa 3-4 inflorescente, la 2 frunze deasupra ultimei inflorescente.
  • Sustinerea plantelor se face pe araci sau pe spalier cu sarma.
  • Recoltarea se face esalonat.

Pentru a planta seminte de rosii, puteti cauta soiul favorit intr-un magazin online de seminte de legume, unde veti gasi multe alte tipuri de seminte legume, printre care siseminte pentru ardei si seminte vinete.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

0

SUS