O data cu venirea primaverii, incepand cu data de 1 Martie, daca vremea le permite, iubitorii de agricultura incep sa-si pregateasca terenurile pentru primele culturi. Pentru a putea cultiva diverse cereale, fiecare teren trebuie sa treaca printr-o serie de procese, care sa ajute plantele sa se dezvolte normal, iar culturile sa fie roditoare.O data ce temperatura medie multianuala se incadreaza intre 7-8 grade Celsius si media precipitatiilor este intre 25-35 mm/mp, se pot incepe si lucrarile terenurilor agricole.
Principalele lucrari ce ar fi normal sa se desfasoare pe parcursul lunii Martie:
- pregatirea terenului, a arataurilor efectuate in toamna si primavara in vederea insamantarilor de primavara
- semanatul ovazului, lucernei, graului si ovazului de primavara, iar dupa 15 martie se pot semana inul, sfecla de zahar si de nutret
- la pregatirea terenului se incorporeaza ingrasamintele organice iar odata cu semanatul ingrasamintele minerale.
- controlul semanaturilor de toamna la iesirea din iarna
- pajistile naturale se curata de resturi vegetale, iar fertilizarea – unde se va folosi fertilizant de cultura/ingrasaminte organice si minerale – se grapeaza
- in pomicultura se continua taierile, tratamentele si intretinerea pomilor
- in viticulura se efectueaza taierile, revizuirea spalierilor, sarmelor, se fac aprovizionari cu materiale necesare.
Principalele lucrari ce sa se desfasoare pe parcursul lunii Martie, in legumicultura si pomicultura:
- in legumicultura se repara rasadnitele si se planteaza in sere si soluri
- replicatul rasadurilor in cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de camp (tomate, ardei, vinete)
- insamantarea in rasadnite sau solarii incalzite biologic a legumelor destinate culturilor de vara (varza, tomate)
- plantarea in prima jumatate a lunii in solarii sau tunele a verzei timpurii, conopidei timpurii si gulioarelor
- plantatul si semanatul din timp a mai multor seminte: seminte de morcovi, ridichi de luna, seminte pentru salata, mazare, varza si conopida timpurie, ceapa din arpagic si samanta, usturoiul de primavara, patrunjel, spanac, etc.
- in a doua jumatate a lunii se planteaza in rasadnite castravetii, ardeii
- se pregatesc solariile pentru tomate, ardei, vinete
- se continua protejarea verdeturilor cu polietilena si recoltarea verdeturilor produse in sistem fortat
- se practica supraaltoirea pomilor (unde e cazul) dupa metoda prin despicatura, copulatie sau triangulatie
- fertilizarea suplimentara cu azot
- dezgropatul si demusuroitul vitei de vie
- se face taierea radacinilor pornite din altoi (taierea de rodire si copcitul)
- in legumicultura se continua dezinfectarea rasadnitelor, solariilor, cu formalina sau sulfat de cupru;
- pomii fructiferi se pot stropi cu solutie sulfo-calcica, impotriva fainarii; peste 2 saptamani se mai face o stropire impotriva moniliei, cu o solutie pe baza de cupru. Tot in aceasta luna putem pregati terenul pentru plantarea de noi pomi fructiferi: se sapa si se gunoieste pentru a fi reavan, apoi, spre sfarsitul lunii, se pot planta.
Inainte de a face toate aceste lucrari, trebuie sa pregatim corespunzatoar si terenul pe care dorim sa il cultivam. Pentru a obtine rezultatele dorite, este bine sa urmam cati pasi esentiali.
PREGATIREA TERENURILLOR PENTRU CULTIVARE
Ca orice teren ce se cultiva, pregatirea starii acestuia este procesul cel mai important. O masura eficienta in acest scop este realizarea unui strat afanat, fara capilaritate si care sa impiedice evaporarea. Imediat ce stratul de la suprafata (5-8 cm) se usuca, se incepe graparea terenulu. Acesta este un proces destul de greu, deoarece daca terenul este prea tasat, se poate ca grapele cu discuri sa nu mobilizeze solul. Insa, din cate stim noi, mereu cea mai buna lucrare se face cu discuitorul, deoarece acesta mobilizeaza solul pana la 8-10 cm si totodata distruge buruienile. Imediat dupa acestea se trece la pregatirea patului germinativ, iar aceast proces are loc in ajunul sau concomitent cu semanatul. In zonele de padure, unde terenurile sunt mult mai grele si reci, ogoarele se taseaza mult pana la semanat. Aici se efectueaza o lucrare cu discuitorul la adancimea de 10 cm pentru a reusi incalzirea solului mai rapida.
FERTILIZAREA TERENURILOR
Dupa ce terenul s-a sapat si s-a discuit, se trece la urmatorul pas, si anume fertilizarea acestuia. In procesul de fertilizare al terenurilor este foarte recomandat sa se utilizeze ingrasaminte organice, deoarece aceste sunt mai sanatoase, iar recoltele vor fi mai roditoare.
Daca ar fi sa facem un top al ingarsamintelor organice, acesta ar arata astfel:
- Gunoiul de grajd putrezit – acesta este foarte recomandat culturilor de castraveti, vinete, varza, conopida, tomate, ardei, cartofi, dovlecei, etc
- Mranita – acesta este un ingrasamnat format dintr-un amestec de gunoi de grajd foarte bine putrezit (vechi de 2-3 ani) si resturi vegetale descompuse – si este foarte in special la cuiburile vegetale, la plantare, insamantare sau la ingrasarea suplimentara.
- Compost – acesta este un amestec format din resturi vegetale, paie, frunze uscate, buruieni smulse la plivit, cenusa, resturi alimentare, etc. – in timp, dupa ce se invecheste, acesta este un ingrasamant foarte valoros, putandu-se folosi la fel ca si cele doua descrise mai sus.
ERBICIDAREA TERENURILOR
Indiferent de ce dorim sa cultivam, mereu ne vom lupta cu problema buruienilor, care mereu isi vor face aparitia, pe toate suprafetele cultivate, indiferent ca sunt cu cereale sau legume. In prezent in magazine se pot gasi o mare diversitate de erbicide, toate avand un mare succes in exterminarea buruienilor.
Este foarte important de retinut, ca niciodata nu se va ierbicida, daca exista conditii de ploaie. Solutia de erbicid se va aplica in momentul in cand buruienile sunt rasarite peste 70 %, iar planta trece de 10 cm. Procesul de uscare al plantelor se realizeaza in circa 2 saptamani si numai apoi se poate trece la curatarea terenului.
Nu uitati sa urmati fiecare pas in pregatirea terenurilor, deoarece numai asa veti putea beneficia de recolte bogate si sanatoase!