Folia de polietilenă pentru culturi agricole în sere/solarii
0
folia de polietilenă pentru agricultura

Folia de polietilenă a fost pentru prima dată folosită la începutul anilor 1960, pentru a acoperi structurile de lemn ale serelor/solariilor. De atunci, această folie polietilenă a suferit numeroase îmbunătățiri. În general, folia de polietilenă este fabricată prin procedeul de coextrudare a trei straturi cu polimeri și aditivi diferiți. Fiecare dintre cele trei straturi are un rol important în calitatea foliei și în îmbunătățirea performanței acesteia.

Folia de polietilenă are o durată de viață limitată din cauza proceselor de degradare cauzate de razele solare și de căldură. Polietilena copolimeri este un material low-cost, care este utilizată numai pentru serele/solariile sezoniere, întrucât este bună doar pentru un sezon. Folia de polietilenă multistratificată are o garanție de minim 4 ani și o durată de viață de cel puțin 6-7 ani. Ca și costuri, aceasta are costuri duble față de polietilena copolimeri.

Pentru sere/solarii pot fi utilizate folii de polietilenă de diferite grosimi, care variază de la 100 până la 200 microni. Pentru serele/solariile permanente se utilizează folii cu grosimi de 150 până la 200 microni.

Pentru a beneficia de un maxim de lumină necesar pentru culturile de mici dimensiuni, sporind astfel productivitatea recoltei, este necesară utilizarea foliei transparente. Aceasta este în special potrivită pentru zonele cu luminozitate redusă, dar și pentru serele modulare ultra-moderne, care sunt mari producătoare de dioxid de carbon.

Avantajele folosirii foliei de polietilenă pentru construirea serelor/solariilor constă în proprietățile pe care le are folia de polietilenă.

Controlul condensului cu folia de polietilenă

Folia tratată cu aditivi anticondens previne formarea picăturilor de apă. Aditivii anticondens funcționează pe principiul formării unei pelicule pe suprafața foliei, pentru a permite scurgerea apei pe pereții laterali ai serei/solariului.

Reducerea pierderii de căldură pe timpul nopții. Razele solare pătrund în interior pe timpul zilei, încălzind aerul și solul. În timpul nopții, când aerul se răcește, se emană căldura acumulată în sol. În serele/solariile care sunt încălzite, necesitățile energetice au scăzut cu 10-20%. În cazul în care se utilizează o folie dublă inflată, folia cu infraroșu este instalată spre interior, cu scopul de a reține căldura pe timpul nopții. Folia cu infraroșu accentuează culoarea și soliditatea plantelor, accelerând totodată dezvoltarea acestora.

Reducerea creșterii de temperatură pe timpul zilei

Pentru a reduce temperatura în interiorul serei/solariului, în zonele cu soare puternic, se blochează parțial spectrul infraroșu. Pot fi adăugați pigmenți selectivi stratului din exterior a foliei, pentru a reflecta sau absorbi radiația cu infraroșu care nu se utilizează pentru creșterea plantelor.

Îmbunătățirea trecerii luminii ultraviolete

Pentru fermierii care doresc să folosească albinele pentru a-și poleniza plantele din seră/solar, este importantă utilizarea unei folii care permite să treacă o parte din spectrumul energiei luminii violete. Dacă lumina ultravioletă este blocată, folia ajută la reducerea numărului de insecte și la controlarea unor boli fungice.

Controlul difuziei luminii

Producătorii de folie de polietilenă au adăugat recent difuzia luminii ca proprietate a foliei. Folia sporește cantitatea de lumină difuză care ajunge la plante și augmentează lumina transmisă frunzelor inferioare. Lumina difuză reduce dezvoltarea sporilor fungici și propagarea insectelor. Proprietatea este importantă pentru culturile înalte.

Transmisia luminii

Aceasta variază în funcție de tipul de aditivi utilizați pe folie. Este, de asemenea, afectată de depunerile de praf sau mizerie, precum și de deteriorările plasticului. Unii producători fabrică folie cu proprietăți anti-statice, pentru respingerea prafului, mizeriei și smogului.

Selectarea lungimilor de unde specifice. Foliile fotoselective absorb sau reflectă lungimi de undă specifice ale luminii, care ajută la accelerarea creșterii plantelor, suprimarea apariției insectelor și a bolilor care pot apărea pe plante și stimularea dezvoltării florilor.

Folie triplustratificată simplă sau dublă inflată. În general, este utilizată folia simplă, însă fermierii care doresc să utilizeze sera/solarul în sezonul cel mai rece trebuie să utilizeze folia dublă inflată, pentru a reduce pierderea de căldură în timpul nopții și a asigura o temperatură interioară de 0°C atunci când temperatura exterioară este de -10°C. Folia dublă inflată ajută și la reducerea stresului în locurile unde este atașată și încrețirii plasticului în timpul zilelor cu vânt puternic.

Deteriorarea plasticului. Defecțiunile timpurii ale foliei de polietilenă pot fi atribuite stresului în timpul atașării/fixării, abraziunii pe suprafețe dure sau de margini tăioase, supraîncălzirii în zonele arcelor, tiranților sau extrudărilor. Durata de viață a plasticului poate fi afectată și de contactul cu pesticidele din chimicale.

Dacă aveți nevoie de folie de polietilenă pentru a realiza o seră/solariu și diverse unelte grădină Cropmarket vă stă la dispoziție.

 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS