Recoltele sanatoase si bogate necesita intotdeauna ingrijire atenta si constanta. Locul unde este infiintata cultura de legume (pe suprafete intinse sau in gradina) este mai putin important in comparatie cu factorii care influenteaza productia: lumina, solul si umiditatea. Daca vrei sa te bucuri de rezultate pe masura asteptarilor tale in privinta culturilor si sa contribui activ la sanatatea plantelor, trebuie sa stii ca asolamentul este una dintre solutii. Atentie, insa! El trebuie pus in practica inaintea plantarii rasadurilor.
In acest articol vei descoperi care este definitia asolamentului, cum il poti realiza, de ce este important si ce beneficii ofera culturilor de legume!
Asolament – definitie
Asolamentul reprezinta divizarea unei teren destinat cultivarii in mai multe sole sau parcele de dimensiuni egale. Principalul aspect care este urmarit in momentul impartirii este reprezentat de rotatia culturilor. Pe scurt, plantele cultivate pe parcele sunt schimbate in fiecare an.
Drept urmare, numarul parcelelor rezultat inurma divizarii terenul ar trebui sa fie egal cu numarul anilor de rotatie – timpul necesar pentru ca o cultura sa revina la parcela de la inceput.
Asolamentul si importanta acestuia
Chiar daca nivelul calitatii solului este excelent, orice plante ai cultiva, el se va degrada usor-usor. Modalitatile in care plantele se hranesc cu elementele nutritive, folosirea ingrasamintelor in cantitati considerabile si lucrarile mecanizate ale terenului reprezinta doar o parte din factorii care influenteaza solul si, implicit, calitatea acestuia.
Cand vine vorba despre monoculturi, trebuie sa iei in considerare ca acestea necesita constant nutrienti pe care solul nu ii poate furniza ani la rand. Mai mult decat atat, aceste tipuri de culturi pot fi atacate cu usurinta de boli si daunatori. Explicatia consta in faptul ca, atunci cand afecteaza anual aceeasi planta, atacurile insectelor si ale fungilor iau amploare.
Cum poti crea asolamentul
Primul pas – indentificarea structurii culturii. Pe scurt, trebuie sa stabilesti care sunt tipurile de legume pe care iti doresti sa le plantezi pe fiecare parcela. De asemenea, trebuie sa te decizi modului in care se va realiza rotatia anuala. Specialistii in agricultura nu recomanda cultivarea aceleiasi specii de legume la un interval mai mic de trei ani, deci trebuie sa planifici din timp aceasta pauza pentru fiecare soi de legume cultivat.
Un alt sfat pe care ar fi bine sa il urmezi face referire la natura solurilor. De preferat, sunt cele luto-nisipoase aerisite sau lutoase. In plus, legumele prefera cernoziomurile si solurile aluvionare gratie continutului bogat in humus. In final, ia-ti toate masurile pentru ca parcela sa se afle in apropierea unei surse de apa.
Cele mai importante beneficii generate de asolament
- Asolamentul favorizeaza imbunatatirea nivelului de fertilizare al solului;
- Asolamentul contribuie la cresterea productiei, dar si a calitatii recoltei;
- Riscul aparitiei bolilor si a daunatorilor este diminuat;
- Asolamentul poate mentine calitatea solului.
Asadar, un sol calitativ si o productie bogata si sanatoasa necesita atentie sporita. Pune in aplicare sfaturile prezentate in articol si rezultatele nu vor inceta sa apara!