Cum se instaleaza si utilizeaza folia pentru solar
0
folie solar - Cum se instaleaza si utilizeaza folia pentru solar

Modul in care este montata si folosita folia pentru solar se reflecta in durata de viata a solarulu, cat si in gradul de productivitate al culturii. Este esential sa cunoasteti toate aspectele privind montare si utilizarea foliei pentru solar astfel incat sa profitati la maximum de investitia facuta.

Cum se construieste solarul

Exista doua tipuri de solarii: cele cu structura metalica si cu cadru din lemn

Solar cu structura metalica

In cazul construirii unui solar cu structura metalica, este esential sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • Tuburile metalice trebuie sa fie curatate, fara rugina, cu muchii ascutite si galvanizate;
  • Unghiurile tuburilor trebuie sa permita intinderea perfecta a foliei astfel incat sa nu fie afectata de vant;
  • Se recomanda ca sarma folosita pentru sustinerea foliei sa fie galvanizata si obligatoriu schimbata atunci cand este afectata de rugina.

Solar cu cadru din lemn

  • Lemnul trebuie sa aiba o suprafata neteda, lipsita de margini ascutite;
  • Lemnul trebuie sa fie tratat chimic, insa fara sa fie afectata calitatea foliei.

Cum se depoziteaza si instaleaza folia pentru solar

Se recomanda ca folia pentru solar sa fie depozitata in plan orizontal, departe de razele directe ale soarelui. Inainte de instalare, trebuie taiate bucati de proba. Cand v-ati hotarat sa acoperiti solarul, trebuie sa tineti cont de temperatura de afara, de preferat sa fie cuprinsa intre 15-23 grade Celsius.

Un alt aspect esential este reprezentat de starea in care se afla folia. Aceasta nu trebuie sa fie deteriorate sau rupta in timpul intalarii. Trebuie sa fie bine intinsa, insa nu excesiv. In caz contrar, va fi afectata de vant si implicit, se va deteriora.

Atentie! Folia pentru sera trebuie sa fie ferita de contactul direct cu tevile sau profilele din PVC.

Sfaturi despre intretinerea foliei dupa instalare

  • Folia trebuie vopsita cu o vopsea alba acrilica, acolo unde intra in contact cu metalul. Acest proces impiedica supraincalzirea in puctul de contact cu cadrul structurii. Este interzisa folosirea vopselei pe baza de ulei;
  • Orice intindere generate de clipsuri trebuie reparata cu ajutorul benzilor de reparare pentru folie.

Locul ideal pentru amplasarea solarului

Principalul rol al solarului este acela de a oferi un mediu optim pentru culturile timpurii ale plantelor. Locul ideal este cel ferit de vantul puternic. Solarul trebuie sa beneficieze din plin de lumina soarelui.

In alta ordine de idei, solul trebuie sa fie fertil, cu o concentratie redusa de sare si obligatoriu, sa aiba un nivel scazut de umiditate pe perioada iernii.

Cum trebuie orientat solarul

Desi orientarea solarului nu pare a fi un aspect atat de important la prima vedere, ea contribuie intr-o mare masura la productivitatea culturii. Astfel, pentru ca solarul sa beneficieze de suficienta lumina, trebuie sa fie pozitionat spre sud sau nord. De asemenea, asigura-te ca nu este umbrit de copacii din jur.

Daca veti tine cont de informatiile prezentate mai sus, cu siguranta vei reusi sa construiesti un solar productiv si sa te bucuri de o recolta sanatoasa. Alegeti intotdeauna solarul in functie de nevoile gospodariei.

 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS