Cum se face un solar si cum poti obtine cea mai bogata recolta de rosii – Sfaturi utile
0
Cum se face un solar - Cum se face un solar si cum poti obtine cea mai bogata recolta de rosii – Sfaturi utile

Solarul este realizat in scopul protejarii plantelor si pentru a prelungi perioada de producere a fructelor, legumelor si florilor.

Solariile profesionale sunt tot mai intalnite in randul fermierilor datorita avantajelor multiple. Unul dintre acestea este reprezentat de crearea conditiilor optime de vegetatie pentru legume si fructe, indiferent de conditiile meteorologice.  Practic, poti obtine recolte bogate in extrasezon, cu pana la 5 saptamani mai devreme fata de cultura de camp, mai ales in cazul legumelor ce necesita o temperatura optima: ardei, tomate, pepeni, fasole, etc.

Cand se planteaza rosiile in solar?

Perioada recomandata pentru plantarea rosiilor in sere si solarii este cuprinsa intre 25 martie – 15 septembrie.

Culturile de rosii se realizeaza in mai multe etape, in functie de perioada vegetativa:

 • Etapa 1: Semanarea tomatelor se realizeaza in lunile ianuarie, februarie, inca din timpul iernii, iar plantarea are loc in luna martie, la inceputul primaverii. Perioada de recoltare poate incepe inca din luna mai;
 • Etapa 2: Plantarea se realizeaza vara, incepand cu luna iunie, iar recoltarea se realizeaza fie in luna august, fie in luna septembrie;
 • Exista si un ciclu intermediar, atunci cand plantarea poate avea loc in luna mai, iar recoltarea in luna iulie.

Infiintarea unei culturi de tomate in sere si solarii este cu mult mai costisitoare decat cea in camp, insa si profitul este maximizat deoarece legumele pot fi comercializate timpuriu.

In alta ordine de idei,  trebuie sa ai in vedere faptul ca schema de infiintare a culturii variaza in functie de tipul de solar, de zona de cultura si nu in ultimul rand, de tehnologia folosita. Astfel, pentru un ciclu scurt sunt necesare 35mii plante/ha, pe cand pentru un ciclu lung, o cantitate cuprinsa intre 29-33mii/ha.

Plantarea unor seminte de tomate trebuie realizata manual, in gropi de dimensiuni potrivite care sa permita acoperirea bolului de pamant cu aproximativ 2 cm de sol.

La ce distanta se planteaza rosiile in solar

De-a lungul timpului, cultura de tomate s-a dovedit a fi una dintre cele mai profitabile culturi si este esential ca plantarea sa se realizeze in mod corect astfel incat sa te bucuri de plante sanatoase. De aceea, una dintre cele mai frecvente intrebari este: La ce distant se planteaza rosiile in solar?

De regula, in procesul de plantare se pot utilize doua variante: distanta egala intre randuri si distante diferite intre randuri (de exemplu: doua apropiate, doua distantate). Una dintre cele mai utilizate petode in ciclul 1 este reprezenentata de cea cu distande diferite intre randuri. Astfel, distant apropiata va fi de 60 cm, iar cea indepartata dintre randuri va fi de 90 cm. Atentie! Distanta dintre plante trebuie sa fie de aproximativ 30 cm.

Cum se leaga rosiile in solar?

In termeni de specialitate, legarea rosiilor este numita plisare si reprezinta un proces de sustinere a plantelor pentru o creste armonioasa, in sus. Prin intermediul plisarii, plantele se ridica de pe sol tocmai pentru ca productia si calitatea legumelor obtinute sa fie la standarde inalte.

Astfel, legarea rosiilor se realizeaza prin intermediul a trei metode: legarea pe araci, legarea pe spalieri sau legarea pe ata. In cazul tomatelor plantate in sere sau solarii, se recomanda legarea rosiilor pe ata. Inainte de legarea propriu-zisa, trebuie sa te asiguri ca structura solarului este una solida ce poate sustine atat plantele, cat si rodul.

Exista trei metode prin care poti realiza plisarea rosiilor pe ata:

 • Prin intermediul unui clips special ( este atasat pe planta astfel incat sa o sustina dreapta);
 • Prin legarea atei cu un tarus care se fixeaza in pamant, langa fiecare planta;
 • Prin legarea atei la baza plantei.

Unul dintre aspectele cele mai importante privind legarea rosiilor este calitatea atei. Aceasta trebuie sa fie rezistenta si nu foarte subtire. In caz contrar, plantele pot fi taiate.

Cate kg de rosii produce un solar

Daca ai in plan sa iti construiesti un solar, cu siguranta te intrebi cat de profitabil este acesta si cate kg de rosii produce un solar. Ei bine, productia depinde in functie de soiul de tomate folosit si de capacitatea solarului. In medie, la un hectar de solar, cu rosii hibrid vei produce aproximativ 50 de tone de tomate.

Cum se face un solar

Materialele necesare pentru construirea unui solar sunt:

 • Arcade metalice cu ramforsare dubla;
 • Ramforsari din metal pentru coama si partile laterale;
 • Picioare metalice speciale pentru sustinere;
 • Folie de solar, de preferat cu protective UV;
 • Clipsuri pentru fixarea foliei.

Desi majoritatea persoanelor cred ca solariile sunt construite pentru productiile agricole sau pentru micii fermieri care comercializeaza recoltele obtinute, lucrurile nu stau intocmai. In general, construirea unui solar necesita resurse financiare considerabile, munca si dedicare. De aceea este recomandat doar persoanelor ce pot aloca timp, dar mai ales cunostinte, intr-o astfel de investitie.

In prezent, solarul este tot mai intalnit si in randul gospodariilor particulare. Poate fi privit atat ca o modalitate de relaxare, cat si ca o sursa constanta de hrana, compusa din legume proaspete si sanatoase ce asigura bunastarea intregii familii.

Cat costa un solar de 1000 mp?

Asa cum am mentionat anterior, costurile pentru realizarea unui solar sunt adesea ridicate. Evident, pretul difera in functie de mai multe aspecte precum: materialele folosite, dimensiunea, tehnologia folosita si nu in ultimul rand, mana de lucru.

De exemplu, pretul aproximativ pentru un solar de 1000mp complet echipat cu irigatie prin picurare si microaspersie pentru aplicarea tratamentelor) este de aproximativ 60.000 lei.

De unde cumpar folie solar?

Daca nu stii de unde sa achizitionezi folie solar, afla ca magazinul nostru iti pune la dispozitie produsele necesare la preturi competitive.

Daca vei avea in vedere toate informatiile prezentate, cu siguranta vei reusi sa iti construiesti propriul solar in care sa iti cultivi cele mai aromate si sanatoase legume. In functie de bugetul de care dispui sau de necesitati, poti opta fie pentru un solar de dimensiuni mari, fie pentru unul micut care sa satisfaca nevoile familiei tale.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 4,25 din 5)
loading - Cum se face un solar si cum poti obtine cea mai bogata recolta de rosii – Sfaturi utileÎncarc...

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS