Cum sa obtii o cultura de varza de Bruxelles de invidiat
0

Consumi varza de Bruxelles, insa visezi la propria ta cultura? Varza de Bruxelles este o planta care necesita anumite conditii de mediu si o ingrijire aparte. Nu stii exact la ce sa te astepti si de unde sa incepi? Cropmarket iti vine in ajutor cu sfaturi pentru infiintarea unei culture de varza de Bruxelles de invidiat si cu produse specializate, adaptate nevoilor culturii tale. Ramai cu noi pe parcursul acestui articol pentru a afla exact ce tip de seminte sunt necesare, cand trebuie sa plantezi rasadurile si cum trebuie sa ai grija de planta pe masura ce se dezvolta.

Varza de Bruxelles- crucifer cu proprietati uimitoare pentru organism

Varza de Bruxelles este un crucifer cultivat pentru consumul mugurilor, care sunt sub forma de verzisoare pe tulpina plantei, in special in partea inferioara a acesteia. O planta produce pana la 70 de verzisoare, cu un diametru de 3-4 cm la maturitate. Consumul regulat de varza aduce cu sine numeroase beneficii pentru sanatate, pe care le detaliam in continuare. Medicii recomanda varza de Bruxelles in alimentatie deoarece este o bogata sursa de vitamin C, A si K1, magneziu, fier, fosfor si calciu.

Consumul regulat de varza de Bruxelles nu este un motiv de ingrijorare pentru cei care vizeaza o dieta cu deficit caloric, deoarece cruciferul este si sarac in calorii, si tine sub control colesterolul LDL. Apoi, intretine diverse organe, precum inima, creierul si stomacul. Desi te poti astepta la gaze intestinale, varza de Bruxelles previne cancerul digestiv.

Varza de Bruxelles cultivare pentru un rezultat fructuos 

Planta de varza de Bruxelles se cultiva in luna mai si recolta se face in perioada toamna-iarna, insa daca iarna este blanda, planta rezista in camp chiar pana in primavara. In continuare vom explica pas cu pas ce trebuie sa faci ca sa obtii o cultura sanatoasa de varza de Bruxelles.

Varza de Bruxelles este o planta pretentioasa la sol, umiditate si caldura. In privinta luminii, este de preferat sa o cultivi intr-un sol luminat constant in soare. Daca se poate, cultivarea in camp este perfecta. Chiar si in perioada de rasad este necesara o buna luminozitate. Cand vorbim despre umiditate, trebuie sa asiguri un echilibru. In regim de seceta, varza de Bruxelles nu are nicio sansa. Mare atentie sa nu o dai in extrema cealalta, fiindca in prea multa apa planta putrezeste. Pentru a te asigura ca are suficienta umiditate constant, mai ales daca o cultivi pe camp si nu dispui de suficient timp sa te ocupi de ea, achizitioneaza un sistem de irigare prin picurare. Cea mai pretentioasa cerinta este calitatea solului. Varza de Bruxelles se dezvolta grozav intr-un sol cat mai fertile, lutos. Evita solul nisipos, deoarece exista riscul ca planta sa fie doborata de vant. De asemenea, evitat total solul compactat, fiindca sufoca planta. In final, acorda o atentie sporita aciditatii solului si PH-ului, care ar trebui sa fie de 5.5-6.5. Daca aciditatea este prea mare, creste riscul ca planta sa contacteze Hernia radacinilor de crucifere.

Pregatirea terenului este un pas deosebit de important. Acesta ar trebui lucrat cu o cazma sau cu un motocultor si tratat apoi cu ingrasamant si fertilizant, pe care le gasesti din belsug in fitofarmacia Cropmarket. In cazul in care nu dispui de un sol prea fertile, adauga un strat extra de compost.

Seminte varza de Bruxelles pentru muguri sanatosi

De calitatea semintelor depinde dezvoltarea viitoarei culturi, motiv pentru care este esential sa alegi seminte potrivite pentru soiul de varza pe care-l vizezi. Cele mai comune soiuri sunt Franklin F1, Diablo F1 si Brilliant F1.

Primul pas este rasadul, care trebuie infiintat in luna mai, intr-un solar ori intr-o rasadnita. Semintele trebuiesc semanate la o adancime de 1 cm, cu macar o luna inainte de plantarea in gradina/camp. Daca dispui de un hectar, insa nu stii daca ai suficiente seminte, tine cont ca intr-un ha se planteaza aproximativ 250g de seminte. Rasadul are nevoie de o ingrijire suplimentara in faza de dezvoltare. Odata ce planta dezvolta 2-3 frunze reale, poti apela la un ingrasamant dedicate, bogat in minerale. Boala comuna care afecteaza rasadurile de varza de Bruxelles este ,,Caderea rasadurilor”, care se poate preveni cu ajutorul fungicidelor.

Varza de Bruxelles planta usor de recoltat

Planta de varza de Bruxelles este polenizata de catre insecte si produce pana la 5.000 de flori. Dupa ce este polenizata, se dezvolta fructul care creste optim daca are parte de temperaturi de 15-18 grade Celsius. Pentru a muta rasadul in solul tau, acesta trebuie sa aiba o dimensiune de 10-15 cm inaltime, care se obtine dupa circa 50 de zile. Ca sa-ti dai seama ca rasadul este gata pentru transfer, acestuia trebuie sa ii fi crescut macar 7 frunze.

Ca sa diminuezi dezvoltarea buruienilor ce consuma resursele plantei, poti apela la mulcire cu folie de polietilena sau, traditional, cu paie. Pentru a fi sigur ca ai plantat varza la adancimea potrivita, afla ca frunzele din partea inferioara trebuie sa atinga solul. Nu inghesui plantele pe rand, ci opteaza pentru o distanta de 40 cm intre plante si 70 cm intre randuri. Dupa ce planta incepe sa se dezvolte, completeaza golurile cu restul de rasaduri ramase.

Iti doresti verzisoare mai mari si care sa se dezvolte mai rapid? Odata ce acestea ajung la diametru de 1 cm, rupe varful plantei si astfel vei forta cresterea legumelor. La 3-4 saptamani de cand ai plantat varza, completeaza cu ingrasaminte bogate in minerale, pe care le gasesti in magazinul nostru online. Recoltarea se face cel mai bine dupa primul inghet serios, cand verzisoarele sunt tari si de culoare verde intens.

Bolile verzei- la ce sa fii atent si cum sa actionezi

Varza de Bruxelles este predispusa de a contacta mai multe boli si daunatori, care iti pot strica munca de un sezon. Printre cele mai intalnite boli enumeram mana verzei, rugina alba, patarea neagra, putregaiul cenusiu si putregaiul uscat. Pentru a preveni imbolnavirea plantei, utilizeaza fungicide potrivite perioadei de dezvoltare a plantei. Printre daunatorii care iti pot crea necazuri in cultura sunt musculita alba de sera, paduchele cenusiu al verzei, puricii cruciferelor, dar si clasicele cartite si coropisnite.

Pentru a fi sigur ca ai parte de o recolta bogata si sanatoasa, asigura-te ca oferi conditii optime de mediu si ca nu neglijezi solutiile de protectie ale plantei si solului, precum ingrasamintele, fertilizantii si fungicidele.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS