Ingrijirea gradinii pe timp de toamna este esentiala pentru mentinerea vigurozitatii si sanatatii plantelor. Lucrarile realizate in aceasta perioada au scopul de a proteja plantele pe perioada iernii. Atat gradina, cat si livada au nevoie de intretinere speciala privind plantele si solul, precum: aplicarea ingrasamintelor si a fertilizantilor, taieri de intretinere etc.
In acest articol, vom detalia lucrarile necesare pentru intretinerea livezii si a gradinii toamna.
Daunatorii care pot afecta gradina toamna
Odata cu sosirea toamnei, apar si temperaturile scazute, dar si ploile abundente. Acestea reprezinta mediul propice pentru dezvoltarea daunatorilor. Melcii si limaxii sunt, de exemplu, principalii daunatori care adora umezeala si ii poti observa cu usurinta prin gradina in zielele ploioase. Cel mai eficient tratament pentru combaterea acestora sunt granulele Optimol.
Lucrari de toamna la pomi fructiferi
Toamna, livada sufera schimbari drastice si are nevoie de lucrari specifice pentru mentinerea sanatatii pomilor fructiferi. Totodata, toamna reprezinta momentul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi.
Plantarea pomilor fructiferi toamna
Pentru ca plantele sunt in repaus vegetativ, pot fi dezradacinate, transportate si replantate in locul dorit. Toamna reprezinta momentul propice pentru formarea livezilor, dar si pentru plantarea arbustilor fructiferi si a pomilor.
Regulile esentiale pentru plantarea pomilor fructiferi
Plantarea pomilor fructiferi se realizeaza in intervalul 15 octombrie-20 noiembrie. Explicatia consta in faptul ca solul dispune de umiditate suficienta care asigura prinderea eficienta a pomilor fructiferi. Astfel, pe perioada iernii, posibilele rani existente pe radacini dispun de suficient timp pentru a se cicatriza. De asmenea, pot emite peri absorbanti ce favorizeaza reluarea vegetatiei optime primavara timpuriu.
Mentine distanta optima intre pomi si randuri
Distanta dintre randuri si pomi difera in functie de soiurile plantate, dar si de portaltoiul utilizat. Insa, ca o regula generala, distanta intre randuri nu trebuie sa fie mai mica de 3,5-4,5 metri pentru a se bucura de suficienta lumina. Cei mai pretentiosi pomi fructiferi la acest factor sunt piersicii, caisii, dar si unele soiuri de par si de mar. De asemenea, in cazul in care pomii sunt plantati pe soluri cu fertilitate naturala ridicata, distanta trebuie sa fie mai mare deoarece pomii se dezvolta mai mult.
Scurtarea radacinilor
Scurtarea radacinilor se realizeaza pentru improspatarea acestora. In cazul in care acestea nu prezinta rani, se lasa cat mai lungi, insa in caz contrar, se recomanda taierea acestora deasupra ranii.
Taierea pomilor fructiferi toamna
Taierea parului, gutuiului si a marului se realizeaza doar dupa intrarea acestora in repaus vegetativ si dupa caderea frunzelor. Acest proces mai poate fi realizat, insa, si in zilele calde din perioada iernii. Scopul procesului de taiere este inlaturarea crengilor uscate si bolnave. Ramurile rupte, cele care se intercaleaza si cele care se indreapta spre centrul coroanei sunt indepartate pentru a preveni o indesire excesiva a ramurilor.
Taierea trebuie sa se realizeze doar cu o foarfeca foarte bine ascutita, iar ranile provocate sa fie acoperite cu o vepsea pe baza de ulei vegetal. In caz contrar, se pot dezvolta ciuperci, fungi si daunatori. Atentie! Este interzisa taierea in cazul pomilor plantati in anul curent.
Asadar, pentru a te bucura de o gradina si livada sanatoasa, lucrarile de toamna sunt esentiale. Nu neglija niciuna dintre ele!