Cum sa cresti pepeni galbeni sanatosi
0

Planuiesti sa cresti pepeni galbeni chiar la tine in gradina? Aceste plante sunt pretentioase la anumite aspect si necesita un minim de efort de ingrijire pentru a da roade puternice si gustoase. In cele ce urmeaza te invatam cum sa cresti pepeni galbeni sanatosi in functie de conditiile de mediu de care dispui si cum sa protejezi cultura de boli si daunatori.

Pepene galben- un fruct apreciat pe timp de vara

Pepenele galben este unul dintre fructele preferate in timpul verii, datorita gustului aromat si senzatiei de racoare pe care ti-o ofera intr-o zi torida. Totusi, pentru a creste pepeni galbeni chiar la tine in curte trebuie sa tii cont de cateva aspect esentiale in cresterea culturii. In continuare iti explicam pas cu pas ce trebuie sa faci ca sa ai pepeni sanatosi, de la insamantare pana la recoltare.

Un prim aspect este tipul de soi pe care vrei sa il cultivi. Noi recomandam soiul de camp, deoarece este mai rezistent si implicit va intampina mai putine probleme la tine in gradina decat pe camp, unde nu are parte de aceeasi supraveghere. Soiul de camp, hibrid, se dezvolta armonios mai timpuriu decat restul soiurilor, motiv pentru care vei avea parte de mai multe fructe intr-un timp mai scurt.

Exista cateva caracteristici de mediu care influenteaza semnificativ cultura ta. Solul este o bila alba in cazul pepenului, deoarece acesta creste foarte bine chiar si in solurile nisipoase sau cu mare continut de lut. Cu toate acestea, incearca pe cat posibil ca solul sa fie fertil si umed. In cazul solului, componenta importanta este PH-ul, al carei valoare ar trebui sa oscileze intre 6 si 7,5. Daca utilizezi rasaduri pentru cultura, ar trebui sa asiguri un PH de 6-7, iar din momentul in care incep sa se dezvolte, poti creste PH-ul chiar la 8,3. Ceea ce conteaza este ca PH-ul sa nu scada sub 5, deoarece creste semnificativ riscul ca plantuta sa moara.

In privinta rotatiei culturilor din aceeasi gradina,  pepenele galben nu este pretentios. Poate fi insamantat intr-un sol in care s-au aflat inainte vinete, rosii, varza, ardei, cartofi, mazare, fasole si chiar trifoi si lucerna.

Seminte pepene galben

Semintele de pepene galben sunt destul de pretentioase la caldura. Dureaza pana la 8 zile sa germineze daca se asigura o temperatura de 20-25 de grade Celsius. Solul neaparat sa dispuna de o temperatura de 18 grade in perioada de crestere a plantei. Schimbarile bruste de temperatura omoara florile si deci cultura este compromisa. Verifica periodic temperatura, ca ea sa nu scada niciodata sub 9 grade si nici sa treaca peste 35 de grade.

Spuneam mai sus ca solul ideal este cel usor umed. Pentru ca nu are nevoie de o cantitate mare de apa ci mai degraba o cantitate constanta, poti apela la un sistem de irigare prin picurare, care sa se ocupe de udat in locul tau. Pentru a te asigura ca pastrezi o temperatura optima a pamantului, exista varianta foliei de mulcire (neagra sau alba-neagra).

Umiditatea conteaza mult atunci cand planta a rasarit deja si este in plina dezvoltare si atunci cand incep sa se coaca fructele. Nu exagera cu apa totusi, fiindca creste riscul de aparitie a bolilor, asa cum sunt ofilirea fuzariana si caderea si putrezirea plantutelor.

Rasad pepene galben

          Daca in cazul plantarii directe, semanarea se face abia dupa data de 15 mai, cand de obicei temperaturile se invart in jurul valorii de 18 grade Celsius, rasadurile sunt mai rezistente. Poti incepe din aprilie prin procurarea de ghivece, tavi sau o mica sera, unde sa asezi rasadurile. Respecta o adancime de pana la 2,5 cm si tine rasadurile timp de o luna in acele ghivece inainte de a le transfera in gradina.

Daca respecti o temperatura de 20 de grade Celsius, intr-o saptamana ar trebui sa ai materialul pentru propria ta cultura de pepene galben! Poti utiliza aceleasi sisteme amintite mai sus.

Odata rasadurile pregatite sa treaca in gradina, ia in considerare spatial de care dispui. Recomandarile generale sunt ca distanta dintre plante sa fie de 70 cm si intre randuri sa fie de 120 cm. Noi iti recomandam sa analizezi spatial si sa apelezi mai degraba la mai putine plante in gradina, care sa produca fructe mari si aromate decat multe fructe mici si fara gust. Odata rasarite, plantele ar trebui sa fie numai bune de cules in aproximativ 3 luni, insa conteaza si de cata lumina au parte. Pozitioneaza cultura intr-o zona luminoasa, deoarece umbra intarzie coacerea pepenilor.

Un alt pas important este fertilizarea, care sustine planta in procesul sau de dezvoltare. Cropmarket este un magazin online care iti pune la dispozitie seminte de pepene galben variate si de calitate superioara. Apoi, ai la dispozitie mai multe feluri de fertilizanti si ingrasamant, potrivite nevoilor tale.

Cum iti dai seama ca pepenii sunt numai buni de cules? In circa 35-45 de zile din momentul infloririi, pepenii ar trebui sa fie copti. Iti poti da seama ca se pregatesc de culegere atunci cand se transforma din verzi in galbeni. Daca poti desprinde cu usurinta codita, inseamna ca pepenele este bun de consum, insa respecta aceeasi tehnica de culegere: rasucesti fructul cand il desprinzi din planta, nu tragi cu putere fiindca risti sa jumuli planta cu totul.

Erbicid buruieni 

Buruienile dau mari batai de cap tuturor culturilor, insa din fericire Cropmarket dispune de o gama bogata de produse pentru indepartarea acestora. Mai mult, pentru inlaturarea daunatorilor si pentru tratarea bolilor exista mai multe solutii. Printre oaspetii nepoftiti cu care te poti intalni in cultura de pepeni sunt coropisnitele, afidele, viermii de sarma si musculita alba de sera. Dintre bolile comune enumeram putregaiul tulpinii si a plantutei, fainarea, mana, putregaiul cenusiu si ofilirea fuzariana.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS