Lucerna este o planta furajera intens cultivata la nivel global datorita cantitatii mari de nutrienti si productivitatii crescute. Calitatea recoltei finale depinde insa de cativa factori importanti, printre care se numara si semintele, care trebuie sa fie de o calitate superioara pentru a da randamentul asteptat. In cele ce urmeaza iti explicam cum sa alegi seminte certificate, cum sa le semeni si cum sa ingrijesti cultura astfel incat sa te bucuri de o recolta bogata si sanatoasa.
Cultura lucernei- beneficiile semanarii acestei plante
Lucerna este planta de nutret aleasa de agricultori pentru cantitatea semnificativa de nutrienti importanti, precum potasiu, fier, calciu si proteine. Recolta reprezinta, pe de-o parte, planta in sine, cat si fanul de lucerna, ambele reprezentand o buna parte din alimentatia animalelor de ferma. Cultura de lucerna este foarte profitabila, deoarece necesita semanare doar o data la 3-5 ani, unele soiuri rezistand si mai multi ani.
Totusi, cultura se poate confrunta cu probleme serioase, reprezentate de daunatori si boli care iti pot devasta recolta. Pentru a o proteja de acesti factori perturbatori este esential sa cunosti cateva trucuri utile, asa cum sunt:
- Alegerea unor seminte rezistente;
- Lucrarea solului la momentul potrivit;
- Tratarea culturii impotriva bolilor si a daunatorilor;
- Rotatia culturilor.
Cum sa alegi samanta lucerna avantajoasa pentru o cultura puternica
Semintele sunt primul pas important pe care trebuie sa il faci pentru a infiinta o cultura sanatoasa de lucerna. Semintele trebuie sa fie certificate si comercializate de o fitofarmacie serioasa. Este esential ca acestea sa fie destinate infiintarii unei anume tipologii de culturi: de primavara sau de toamna. Mai jos enumeram calitatile pe care trebuie sa le intruneasca semintele pentru a fi capabile sa se transforme intr-o cultura avantajoasa:
- Trebuie sa fie tratate in asa fel incat sa reziste la conditii de seceta;
- Trebuie sa detina un potential crescut de productie;
- Trebuie sa fie capabile de o regenerare rapida;
- Trebuie sa fie suficient de puternice pentru a proteja viitoarea planta de atacul daunatorilor.
Semanatul lucernei: in ce perioade poti planta semintele
In functie de perioada in care doresti sa le plantezi, semintele sunt de doua tipuri: de primavara sau de toamna. Totusi, exista si soiuri care se pot planta in ambele perioade, asa cum sunt semintele Dobrogea. Pentru a obtine o cantitate de 1.000 de boabe germinabile pe fiecare mp sunt necesare 20-22 kg de seminte/hectar.
Pentru semintele de primavara, perioada ideala de semanare este 1-25 martie pentru terenurile din sudul tarii si 10 martie-10 aprilie pentru zonele colinare. Totusi, daca iarna se prelungeste, este necesar sa astepti pana temperatura de la adancimea de semanare este de minim 5 grade Celsius. Adancimea la care trebuie plantate semintele este de 1,5-2 cm pentru perioada de primavara.
In cazul semintelor de toamna, semanarea se face in perioada 25 august-5 septembrie pentru sudul tarii si 10-25 august pentru zonele colinare. Adancimea de semanare in aceasta perioada este de 2-2,5 cm. Cat priveste perioada dintre primavara si toamna, nu este indicata semanarea in conditii de seceta, chiar daca soiul este rezistent la astfel de conditii meteorologice.
Erbicide lucerna: cum protejam cultura de buruieni
Buruienile, fie ele monocotiledonate sau dicotiledonate, se hranesc cu seva plantei si o slabesc. Procesul de respiratie este afectat si, astfel, atat cantitatea cat si calitatea productiei scad. Pentru a combate efectele acestora, este ideal sa aplicam erbicide specializate, asa cum sunt cele din fitofarmacia Cropmarket. Se aplica erbicide postemergente atunci cand sunt dezvoltati 2-3 lastari.
Cuscuta este cea mai comuna buruiana in culturile de lucerna. Ea poate fi distrusa prin aplicarea unor erbicide totale la 4-5 zile dupa prima cosire. In cazul Talpii Plugului, este necesara realizarea unei araturi adanci, la 30 de cm, o data la 4-5 ani. Erbicidele postemergente sunt eficiente si in cazul costreiului, care este, de asemenea, comun in culturile de lucerna.
O alta metoda prin care poti ajuta planta sa lupte impotriva atacului buruienilor este asigurarea unui teren propice. Este indicat sa aplicam fertilizanti pe baza de fosfor, iar pentru solurile sarace in minerale, sunt recomandate ingrasamintele pe baza de azot si potasiu.
Daunatori lucerna: importanta semintelor de calitate in lupta contra invadatorilor
Mai sus aminteam una dintre calitatile de baza ale semintelor potrivite si anume capacitatea de a proteja cat mai mult planta de atacul daunatorilor. Iata cativa dintre daunatorii cu care te poti intalni in cultura ta de lucerna: vierme de sarma, gargarita lucernei, gandacul rosu, musculita galicola a mugurilor si a florilor, plosnitele lucernei, viespea semintelor, tantarul florii de lucerna, soarecele de camp.
Atunci cand calitatea semintelor nu mai este suficienta in lupta impotriva acestor daunatori, este momentul sa apelam la insecticide si raticide adecvate. Pe toate le gasesti in fitofarmacia noastra.