Acaricidele fac parte din categoria arahnidelor si sunt extrem de periculoase atat pentru cultura, cat si pentru sanatatea omului. Acestea produc boli grave, asa cum este encefalita. De aceea, este important sa le combatem la timp si sa salvam cultura. Din fericire, exista o paleta intreaga de solutii special create pentru combaterea acestor daunatori, denumite acaricide. Aplicarea acestora este simpla si extrem de eficienta. Ramai alaturi de noi pe parcursul acestui articol pentru a afla cum functioneaza aceste solutii si cum sa le aplici astfel incat sa obtii efectul maxim in siguranta.
Insecticid acaricid- cum functioneaza solutia
Solutia acaricida este realizata din produse naturale, fermentate, mai exact anumite bacterii benefice culturii. Aceasta are un efect puternic si rapid, asa ca este esential sa respecti instructiunile prevazute pe pachet. In specificatii este scrisa exact modalitatea de diluare si cantitatea care trebuie respectata in functie de cultura pe care o vizezi si de dimensiunea ei.
In contactul cu acaricidul, daunatorul este paralizat si otravit pana la moarte. Efectul se realizeaza prin contactul cu substanta activa si mai ales prin ingerarea ei. Sistemul nervos al daunatorului este puternic distrus pana in punctul in care apare o paralizie permanenta, iar in termen de aproximativ 3 zile, invadatorii mor.
Acaricidele produc efecte devastatoare asupra unei game largi de daunatori si de aceea este alegerea tuturor agricultorilor, fie ei profesionisti sau amatori pasionati. Printre invadatorii afectati se numara:
- Paianjenul comun, paianjenul rosu, cel galben si cel eriofid;
- Afidele;
- Musculita alba de sera;
- Minatoarele;
- Nematozii;
- Furnicile;
- Acarianul stacojiu;
- Cicadele, etc.
Paianjenul rosu la vita-de-vie, dusmanul principal
Paianjenul rosu este un dusman periculos pentru multe plante: legume (vinete, ardei, tomate, castraveti), vita-de-vie, pomi fructiferi, flori si plante ornamentale. Paianjenul stationeaza pe partea inferioara a frunzei, in apropierea vaselor principale ale frunzei, le inteapa si le suge sucul celular. Tesuturile frunzei sunt puternic afectate si prezinta leziuni. In final, frunzei ii este afectat procesul de respiratie si colapseaza, moment in care paianjenul migreaza catre o frunza mai sanatoasa si repeta procesul.
Atacul poate fi observat pe partea superioara a frunzei, unde apar pete neuniforme galbene, de obicei dupa forma vaselor principale. In cazul unei invazii inaintate, pe partea inferioara poate fi gasita chiar o mica panza de paianjen, semn ca frunza inca este o gazda potrivita pentru daunator si acesta a planuit o ,,sedere” mai indelungata. Pentru a preveni aceste efecte, este important sa identificam semnele la timp si sa actionam cu un acaricid eficient, asa cum sunt cele din fitofarmacia noastra.
Tratamentul ideal pentru combatere acarieni plante
Tratamentul cu acaricide se efectueaza in functie de cativa factori, mai exact:
- Planta vizata: legume, vita-de-vie, pomi fructiferi, flori, etc.
- Dimensiunea culturii in ha;
- Perioada de vegetatie;
- Istoricul de infestare;
Pe ambalajul solutiei acaricide sunt prezente instructiuni exacte pentru diluare. Acestea trebuie respectate cu strictete pentru a nu pune in pericol planta si pentru ca aceasta sa poata fi consumata in siguranta la momentul recoltarii. Tratamentul trebuie efectuat o singura data, in perioada de vegetatie. Momentul ideal este imediat dupa ce observi aparitia daunatorilor si cand acestia sunt inca intr-un numar restrans. Acaricidele sunt eficiente indiferent de stadiul in care se afla daunatorul in cauza: ou, larva, nimfa sau adult. Ouale care iau contact cu substanta activa devin sterile. Dupa aplicarea tratamentului poti alterna cu alte insecticide pentru a mentine sub control situatia si daca te afli in situatia in care astfel de daunatori tot revin in gradina ta.
Anumite plante au cerinte speciale in privinta momentului adecvat pentru stropirea cu acaricide. De exemplu, in cazul vitei-de-vie, perioadele ideale sunt inmugurirea si inflorirea. In schimb, pentru pomii fructiferi, tratamentul trebuie aplicat inainte de inflorire. Se anunta o perioada ploioasa? Tot poate fi aplicat tratamentul, important este sa apuce sa se usuce pe frunze. Odata uscat, ploaia nu ii poate afecta puterea de actiune. Pentru un efect mai rapid, este recomandata tratarea cand frunzele sunt inca tinere.
Efectul este translaminar, ceea ce inseamna ca este suficient sa stropesti o singura parte a frunzei si va fi protejata si cealalta parte deoarece substanta trece prin tesuturile frunzei. Timp de 40-50 de zile, planta este sub protectia acaricidului.