Cultivare cartofi – trucuri pentru obtinerea unei recolte bogate si sanatoase
0

Cartoful reprezinta una dintre cele mai folosite legume in prepararea diverselor feluri de mancare, asigurand totodata sanatatea organismului. Principalul avantaj pe care il prezinta este continutul bogat in zinc, fier, fosfor, calciu, magneziu. Tocmai datorita acestui beneficiu, cartoful este o leguma extrem de populara in Romania, relativ usor de cultivat si de intretinut.

Indiferent te numeri printre gradinarii amatori sau agricultorii profesionisti, trucurile pe care ti le vom prezenta in acest articol iti vor fi cu siguranta de ajutor in obtinerea unei recolte bogate si sanatoase.

Solul potrivit pentru cultivarea cartofilor

Asa cum se intampla in cazul oricarui soi de cultura, si cartofii prefera un anumit tip de sol. Prin urmare, cartofii trebuie cultivati in soluri lutoase, usor acide, simplu de drenat si cu un continut ridicat de substante nutritive.

Lumina – un factor important

Culturile de cartofi sunt destul de pretentioase in privinta luminii. Ele prefera locurile insorite, asa ca trebuie sa alegi cu grija locul de plantare. De asemenea, este indicat sa eviti plantarea in acelasi loc doi ani la rand sau in apropierea spatiilor in care au fost cultivate alte legume. Daca bolile sau daunatorii au fost prezenti la culturile anterioare, riscul ca ele sa se dezvolte in acelasi loc creste.

Cum sa pregatesti terenul pentru cultivarea cartofilor

Pregatirea terenului este o etapa extrem de importanta pentru cultivarea cartofilor. Pentru a-i feri de riscul inghetului, cartofii trebuie plantati primavara, in perioada martie-aprilie. Dar pana la plantare, mai ai o etapa de parcurs: pregatirea terenului. Iata ce trebuie sa faci:

  • Aratul sau sapatul solului cu cazmaua trebuie sa se realizeze in toamna de dinaintea primaverii in care iti doresti sa infiintezi cultura. Adancimea optima pentru sapare este de 30 de cm, iar fertilizarea se poate realiza cu 100-300 kg/m2.
  • Procesul de arat trebuie reluat la inceputul lunii martie.
  • Farama solul si niveleaza-l cu uneltele pe care le ai la indemana dupa jumatatea lunii martie.
  • Aplica fertilizantul necesar.
  • La final, nu uita de irigare!

Plantarea cartofilor

Pentru sadire, este recomandat sa utilizezi cartofi samanta incoltiti. Mai intai, trebuie sa sapi un sant adanc de 10 cm pentru pozitionarea tuberculilor cu mugurii in sus. Distanta ideala pentru plantare este de 30 cm intre cartofi, iar cea dintre randuri cuprinsa intre 60 si 75 cm. In cele din urma, acopera tuberculii cu pamant pentru a nu risca deteriorarea mugurilor.

Foloseste erbicid cartofi pentru protejarea culturii

Daca iti doresti sa obtii o cultura sanatoasa de cartofi, atunci trebuie sa iei toate masurile pentru protejarea acesteia. Buruienile pot afecta considerabil culturile de cartofi, deoarece provoaca sufocarea legumelor. Pe langa inlaturarea constanta a buruienilor, poti utiliza un erbicid cartofi cu adevarat eficient ce iti va feri cultura de orice pericol.

Tratamentul cu erbicidul pentru cartofi se poate realiza de doua ori intr-un sezon. Prima data, solutia trebuie aplicata imediat dupa plantare, in stadiul de tubercul mama. A doua aplicare trebuie sa se efectueze inainte ca lastarii sa atinga 10 cm. Perioada de pauza dintre tratamente trebuie sa fie de 42 zile.

Atentie! Acest tip de erbicid poate fi aplicat si in stadiul de rozeta a legumei pentru ca buruienile inca nu si-au facut aparitia. In felul acesta, reusesti sa previi orice fel de daune.

Cum trebuie sa se realizeze procesul de recoltare a cartofilor

Recoltare acestei legume presupune urmatorii pasi:

  1. Inlatura cu atentie tulpinile pentru a nu afecta tuberculii.
  2. Pune cartofii intr-un loc unde patrund razele soarelui, pentru a se usca.
  3. Depoziteaza-i intr-un spatiu ferit de umezeala si soare, racoros.

Acum ca ai aflat totul despre cultivarea si ingrijirea cartofilor nu-ti ramane decat sa te bucuri de recolte bogate si sanatoase si, implicit, preparate delicioase. Iti uram mult spor!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS