Copilirea rosiilor- de ce avem nevoie de ea si cum o realizam corect
0
copilire rosii - Copilirea rosiilor- de ce avem nevoie de ea si cum o realizam corect

Indiferent ca esti agricultor consacrat sau ai plantat pentru prima data cateva seminte de rosii, indiferent ca ai experienta cu aceste plante sau esti amator, trebuie sa cunosti procedeul de copilire corecta a rosiilor? De ce? In cele ce urmeaza iti vom explica de ce avem nevoie de ea si cum sa o realizam corect pentru a avea parte de o cultura bogata si sanatoasa.

Cultura de rosii are nevoie de o ingrijire aparte

Rosiile sunt fructe destul de sensibile, mai ales in fata daunatorilor si numeroaselor boli care apar. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca le oferim grija necesara pentru a creste, a se dezvolta si a rodi in mod sanatos. Exista mai multe procedee in ingrijirea tomatelor, de la plantarea semintelor intr-un sol potrivit, pana la mutarea culturii de rosii pe alta bucata de teren pentru a preveni infestarea solului cu boli, legarea si copilirea lor. In acest articol vom aborda subiectul copilirii si vom explica exact ce presupune, cum se realizeaza in mod corect si care sunt imbunatatirile la care sa te astepti.

Copilirea rosiilor

 Rosiile, indiferent de soi si de mediul de crestere (gradina sau solar), tind sa dezvolte mai multi lastari, pentru a-si asigura supravietuirea in fata factorilor externi daunatori. Desi este un mecanism de supravietuire, lastarii afecteaza semnificativ puterea plantei si calitatea productiei. Aici intervine copilirea, care presupune taierea sau ruperea lastarilor cand sunt inca tineri, adica 2-3 cm lungime. Pentru a se dezvolta, acestia se folosesc de seva care altadata ar fi fost utilizata de planta pentru a se stabiliza si pentru a coace fructe sanatoase.

Este absolut necesar sa rupem acestia copili cat mai devreme posibil, adica sa nu ii lasam sa atinga lungimea de 5 cm sau maim ult, deoarece la un moment dat va trebui sa ii rupem, iar ranile produse pe planta se vor vindeca mai greu. Dupa cum bine stim, o rana deschisa este un mediu favorabil pentru dezvoltarea unei infectii, iar acest principiu nu ocoleste nici oamenii, nici plantele.

Cum realizam copilirea propriu-zisa? Aceasta se poate infaptui in mod profesional cu o foarfeca cu varf cat mai subtire. Se va incerca taierea cat mai ,,din planta” a copilului. Daca nu dispui de o foarfeca, alternativa este un cutit foarte ascutit sau chiar ruperea cu mana. Daca apelezi la ruperea traditionala cu mana, trebuie sa ai mare grija la forta pe care o exerciti asupra plantei, care este inca sensibila. Prinzi lastarul cu degetul mare si cel aratator si folosesti miscari stanga-dreapta. Astfel, copilul se va desprinde singur, fara sa produca rani semnificative plantei.

Cand se copilesc rosiile

 Copilirea se face cel mai bine dimineata, dupa ce roua s-a evaporate de pe frunze. Exista mai multe zone in care se dezvolta lastari pe care trebuie sa ii rupi. Cei mai important sunt copilii de la baza tulpinii si din primul etaj floral. Acestia afecteaza profund cantitatea de seva care circula in restul plantei, practic o ,,fura”. Apoi, este zona frunzelor principale. Ele nu trebuie sa aiba concurenta, fiindca doar asa vor devein puternice si capabile sa sustina o cultura bogata. Ultima zona pe care trebuie sa o ai in vedere este al doilea etaj floral si varful, care sunt cele mai sensibile,

In cazul soiurilor de tomate nedeterminate, ciupirea varfului este esentiala, deoarece o planta care creste pana la doi metri nu va fi capabila sa produca rosii mari si sanatoase. In continuare vom explica diferentele dintre soiurile determinate si cele nedeterminate, pentru a stii ce tip de copilire sa folosesti.

Soiuri de rosii cu crestere nedeterminata vs determinate

Cele doua feluri de soiuri stabilesc modul de crestere al plantei, dimensiunile, forma si tipul de recolta. Soiul determinat creste o anumita perioada de timp, dupa care se opreste din dezvoltare si se concentreaza pe coacere. Nu este o planta inalta, ci mai degraba sub forma de tufa, iar timpul de dezvoltare al acesteia este de aproximativ 2-3 saptamani in functie de conditiile de mediu (soare, umiditate, tipul de sol). Un alt semn ca ai un soi determinat de tomate este varful plantei, unde se dezvolta boboci care impiedica cresterea. Inaltimea maxima la care poate creste tufa ta este de 120 cm.

Avantajul unui soi determinat este cultura bogata si cu coacere rapida. Asadar, daca obisnuiesti sa folosesti sub de rosii la gatit si vrei sa ti-l faci din cultura proprie de tomate, opteaza cu incredere la un doi determinat, care iti va procura un numar mare de rosii intr-un timp foarte scurt.

In cazul soiului nedeterminat, cresterea este lenta, deoarece planta se focuseaza mai intai pe dezvoltare, care se desfasoara pe tot parcursul sezonului. O astfel de planta are neaparata nevoie de un sistem de sustinere facut de tine, care poate fi de mai multe feluri. Palisarea se poate face cu ajutorul unor cadre de lemn/metal care arata ca niste custi si nu permit ruperea din cauza vantului, cu ajutorul aracilor/tarusilor, prin legarea cu ata (metoda ideala pentru solar) sau pe spalier orizontal. Un soi nedeterminat produce o cultura calitativa daca ciupesti regulat varfurile.

Bolile tomatelor

Rosiile sunt expuse factorilor perturbatori externi, asa cum sunt bolile, daunatorii si chiar si conditiile de mediu. Deoarece copilirea trebuie sa se faca macar o data pe saptamana pe parcursul a catorva saptamani, in urma lastarilor raman rani cu risc de infectare. Dintre bolile comune intalnite la culturile de tomate amintim putregaiul cenusiu, tantarul tomatelor si mana. Principalii daunatori care ataca tomatele sunt coropisnitele, molia tomatelor, acarienii, tripsul tutunului si omida fructelor.

Pentru a proteja planta de acestia, este necesar sa ii oferi un tratament constand in fungicid, care protejeaza ranile de infectii si eventual o solutie fitosanitara daca vrei sa te asiguri ca sanatatea fructelor nu este afectata. Astfel de protectii se regasesc in fitofarmacia Cropmarket, la preturi accesibile.

Rosii de gradina sau copilirea rosiilor in solar?

Copilirea corecta a tomatei poate creste productia de fructi cu pana la 20%, insa tine cont ca plantele crescute in solar difera de cele din gradina. Vantul este doar unul dintre factorii care iti pot strica recolta, motiv pentru care poti apela la plante de talie mica. Acestea cresc sub forma de tufa (bush), iar ce trebuie tu sa faci este sa lasi periodic cate un lastar de continuitate sub primele flori.

Daca insa detii un soi inalt cu fructi mari, afla ca cele mai mari si sanatoase fructi vor creste din primele flori, cele apropiate tulpinei. Copileste acei lastari, iar in restul plantei lasa maxim 7 copili. Chiar daca recolta nu va fi bogata, vei avea parte de rosii mari si gustoase.

Copilirea este un procedeu de intretinere, asa ca odata facuta, nu abandona planta, ci ingrijeste-o constant. Inafara de planta, ce mai pot fi ingrijite sunt mainile tale. Poate ai vazut agricultori cu maini patate in perioada dezvoltarii rosiilor. Acest lucru se petrece deoarece au copilit cu mana goala, iar seva pateaza destul de serios. Ia in calcul o pereche de manusi si spor la cultivat

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS