Conopida este o leguma achizitionata masiv in centrele comerciale. Datorita curentului vegan si al numeroaselor retete disponibile pentru valorificarea sa, acest produs se bucura de un succes neasteptat. Pentru a reusi sa iti infiintezi o cultura sanatoasa de conopida, este necesar sa respecti anumite conditii de cultivare, astfel incat sa obtii niste legume fertile si sanatoase.
-
Temperatura joaca un rol esential
In general, temperatura joaca un rol esential in dezvoltarea conopidei. Se recomanda alegerea unei zone cu un nivel de caldura mediu pentru infiintarea unei culturi de acest gen. Cu alte cuvinte, pentru a se putea dezvolta armonios, este necesar sa alegi un loc care se bucura de temperaturi moderate. Adica, poti infiinta o cultura de conopida in zona unde temperatura este cuprinsa intre 15 si 20 de grade celsius. In acelasi timp, tine cont si de anotimp. Cel mai indicat este sa infiintezi o cultura de conopida pe timp de primvara, deoarece ea aduce cu sine si temperaturile potrivite pentru procesul de dezvoltare.
-
Tipul de sol face diferenta
Majoritatea legumelor prefera un sol cu un nivel de umiditate accentuat. Nu este si cazul conopidei. Ea prefera un teren cu nivel mediu de umiditate. In acelasi timp, este necesar sa alegi un loc nu foarte umed si cu o foarte buna aerisire. In caz contrar, procesul de dezvoltare al legumei va fi semnificativ afectat. In acelasi timp, este indicat sa alegi un sol bogat in humus si cu un pH cuprins intre valorile de 6,8 si 7,5.
-
Lumina este foarte importanta
Conopida este o leguma foarte pretentioasa atunci cand vine vorba de cantitatea de lumina. In fazele incipiente conopida are nevoie de cantitati semnificative. Cu toate acestea, dupa ce a inceput sa se dezvolte este necesar ca nivelul de lumina sa se limiteze.
-
Daunatorii conopidei
Principalul daunator al conopidei ramane mucegaiul pufos. In acelasi timp, ea este foarte sensibila in raport cu acesta. Odata ce leguma a fost acoperita de acest tip de mucegai, ea nu se mai poate consuma. Cu toate acestea, exista anumite lucruri pe care le poti face, astfel incat sa eviti aparitia acestei situatii neplacute. Evita sa speli frunzele conopidei si nu strange prea multe plante din prima. Cu toate acestea, inca exista numerosi daunatori care pot sa compromita cultura ta. In acest sens, trebuie sa ai grija la afide, omizi si la cosurile de varza.
-
Rotatia culturilor pentru conopida
Daca urmeaza sa semeni semintele de conopida, aisgura-te ca terenul nu a mai fost folosit in utlimii 3 ani pentru activitati de acest gen. Totodata, poti incerca sa cultivi aceasta leguma pe un teren unde s-au dezvoltat grau, orz, lucerne, mazare, fasole, tomate, vinete, dovleci si dovlecei ,deoarece bolile si daunatorii nu sunt comuni cu aceste legume.
Asadar, daca acorzi suficienta atentie conditiilor minime de cultivare pentru cultura de conopida, atunci vei reusi sa obtii legume sanatoase si fertile.