Nu toate legumele sunt consumate proaspat culese, ci si in extrasezon. Astfel, depozitarea in conditii corecte este necesara pentru a evita pierderile cantitative sau calitative a legumelor recoltate.
Daca iti doresti sa depozitezi corect legumele, treubie sa tii cont de mai multi factori precum: sanatatea productiei, specificul soiului, modul de recoltare, dar si mediul de pastrare.
Iata care sunt recomandarile specialistilor cu privire la conditiile de pastrare si depozitare a legumelor proaspat recoltate:
Ia in calcul calitatea legumelor ce urmeaza a fi depozitate
Pentru ca legumele sa poata fi depozitate corect peste iarna, trebuie sa le sortezi pe cele intregi de cele afectate de boli sau lovite in timpul transportului ori in timpul recoltarii.
Calitatea recoltelor nu depinde doar de calitatea soiului ales, ci si de alti factori precum: realizarea la timp a lucrarilor agrotehnice, irigarea corecta, recoltarea, dar si aplicarea solutiilor fitosanitare.
Sfaturi pe care trebuie sa le pui in aplicare pentru a obtine legume calitative, potrivite pentru depozitat:
- Evita irigarile abundente, mai ales in apropierea recoltarii;
- Asigura-te ca legumele sunt recoltate in perioada potrivita, specifica in functie de soiul cultivat;
- Legumele recoltate la maturitatea tehnica sunt mai rezistente la pastrat decat cele supramaturate;
- Analizeaza indeaproape cultura pentru a actiona rapid in cazul in care observi aparitia aumitor daunatori sau boli;
- Foloseste solutii fitosanitare eficiente, dar nu inainte de a te consulta cu specialisti din domeniu;
- Inainte de a depozita legumele recoltate, asigura-te ca ai curatat depozitul, pentru evitarea infectarii produselor cu diversi agenti patogeni.
Tine cont de rezistenta legumelor la depozitare
- Legume cu rezistenta mica la depozitare – Legumele care intra in aceasta categorie pot fi depozitate si pastrate doar temporar, intre 2-21 zile: ardeii, tomatele, castravetii, salata, spanacul, conopida, fasolea pastai;
- Legume cu rezistenta mare la depozitare – Acestea pot fi depozitate de la 6 la 8 luni, iar in unele cazuri chiar si de la o recolta la alta: Morcovul, ridichiile, varza, cartofii de toamna, usturoiul uscat.
Mentine umiditatea si temperatura optima pentru depozitare
- Majoritatea legumelor proaspete se depoziteaza corect la umiditate intre 85-90%, cu exceptia cepei si a usturoiului care prefera o umiditate cuprinsa intre 70-60%;
- Asigura-te ca spatiul in care urmeaza sa depozitezi legumele asigura o circulatie buna a aerului;
- Depoziteaza legumele intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui.
Care este perioada optima de depozitare in fuctie de tipul de legume
Morcovii: 4-8 luni;
Patrunjelul: 1-2 luni;
Usturoiul: 6-8 luni;
Varza de toamna: 3-7 luni;
Telina petiol: 1-3 luni;
Telina radacina: 3-5 luni
Spatii ideale pentru depozitarea eficienta a legumelor
- Depozitele improvizate precum: subsoluri, magazii sau pivnite. In cazul acesta, legumele radacinoase pot fi stratificate in nisip, cartofii in lazi, iar ceapa si usturoiul in ladite suprapuse;
- Depozite industriale pentru pastrarea mai multor tipuri de legume, in cantitati mai mari;
- Brazdele, santurile sau silozurile sunt eficiente pentru pastrarea peste iarna a cartofilor si a legumelor varzoase si radacinoase.
Depozitarea corecta a legumelor poate fi o adevarata provocare, insa nu si atunci cand tii cont de cateva aspecte esentiale. In magazinul nostru online gasesti o gama variata de seminte de legume rezistente la depozitare.
Pentru informatii suplimentare, specialistii nostri iti stau la dispozitie!