Vara a venit in sfarsit, si o data cu ea, o cerinta destul de mare pe piata de fructe pentru cele mai variate soiuri. In topul prioritatilor pentru agricultori, se numara in aceasta perioada cultivarea pepenilor. Pepenii sunt cele mai bune fructe care pot fi consumate in zilele toride de vara, continand cu pana la 80% apa, fiind o buna sursa pentru hidratare si pentru inmagazinarea mai multor tipuri de vitamine.
Cultivarea pepenilor se realizeaza inca din antichitate, insa primele seminte de pepeni au fost plantate in Africa, ulterior fiind aduse in Europa in Evul Mediu. Fiind o planta specifica climatelor calde, de tipul tropical si subtropical, cultivarea pepenilor in Europa, cat si la noi in tara are nevoie de o atentie suplimentara.
Cultivarea pepenilor in functie de clima si sol
Inainte de a decide ca vrei sa acoperi hectare intregi cu seminte de pepeni verzi, ar trebui sa faci o analiza a solului. Totodata, trebuie sa cunosti informatii cu privire la clima din zona unde vrei sa faci cultivarea, pentru a te asigura ca planta se poate dezvolta eficient.
Cu toate ca acum vorbim despre majoritatea soiurilor de pepeni verzi, toate tipurile de pepeni au nevoie de o temperatura constanta de cel putin 15 grade Celsius la nivelul solului pentru a se putea dezvolta in perioada de insamantare. Acest aspect este valabil si pentru temperatura aerului. Plantele expuse la temperaturi sub 10 grade pot muri foarte usor, compromitand intreaga cultura.
Ulterior, in perioada de germinatie si inflorire, este optim sa asigurati o temperatura de 25-30 de grade Celsius pe timp de zi, si 15-20 noaptea. Vestea buna este ca plantele accepta temperaturi pana la 40 de grade fara a intampina probleme.
Lumina si umiditatea
De asemenea un alt aspect important tine de faptul ca pepenii au nevoie de lumina naturala a soarelui pana la 14 ore pe zi. Asigurati-va ca in zona gradinii dumneavoastra nu exista copaci care pot face umbra. De asemenea, zonele care sunt predispuse la innorari dese ridica si ele probleme.
Pentru o buna dezvoltare a culturii, irigatia plantelor trebuie sa se faca prin sisteme de picurare, care poate mentine umiditatea solului. In functie de diferitele stagii de dezvoltare, cantitatea de apa trebuie marita.
In final, tine cont de faptul ca pepenii se dezvolta cel mai bine, frumos si rapid in soluri nisipoase, nisipo-lutoase si luto-nisipoase.