Asa cum probabil este stiut deja, culturile de rosii se numara printre cele mai profitabile din Romania. Drept urmare, cultivarea acestora reuseste sa uneasca atat producatorii locali, cat si marii fermieri. Indiferent ca este vorba despre o gradina sau o ferma, trucurile pentru obtinerea unei recolte considerabile de rosii sunt identice. Pe langa munca celui care ingrijeste culturile, care face intotdeauna diferenta, exista cateva trucuri menite sa contribuie la dezvoltarea sanatoasa a plantelor.
Daca vei continua sa citesti acest articol, vei descoperi care sunt aspectele asupra carora trebuie sa fii atent!
Alege un soi de seminte rosii profitabil
Bineinteles ca exista soiuri de rosii mai putin productive si altele cu un potential de productie mai ridicat. In functie de obiectiv, comert sau consum propriu, trebuie sa acorzi o deosebita importanta tipului de rosii pe care urmeaza sa il cultivi. Exista numeroase variante de seminte rosii, asa ca fii atent cand iei decizia finala!
Asigura-te ca rosiile se bucura de fertilizare
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand urmeaza sa cultivi rosii este reprezentat de fertilizare. Rosiile sunt foarte pretentioase in aceasta privinta, asa ca incearca sa aplici fertilizanti care contin solutie de permanganat de potasiu. Atentie! Aplicarea trebuie sa se realizeze in raport cu necesitatile plantelor. Daca acestea nu prezinta semne precum palirea frunzelor sau lipsa fructelor, tratamentul trebuie pus in aplicare mai rar. Pe de alta parte, daca te confrunti cu aceste probleme, administreaza solutia la un interval de 10 zile.
Nu uda excesiv
Atunci cand se afla la stadiul de rasad, rosiile necesita o cantitate moderata de apa. Ulterior, cand este stabilit locul definitiv pentru plantare, necesarul de apa creste. Dupa procesul de transplantare, perioada optima pentru udare este cuprinsa intre 5 si 7 zile. Umple jumatate de galeata cu apa pentru fiecare planta!
Cat priveste coacerea fructelor, procesul de udare va fi realizat si mai rar, la un interval de 14-20 de zile.
Supravegheaza constant cultura de rosii
Pentru ca rosiile sunt expuse mai multor daunatori si boli, ele trebuie supravegheate constant. Drept urmare, ar trebui sa actionezi inca de la primele simptome ale unei boli. Un truc eficient care merita pus in aplicare este reprezentat de evitarea aglomerarii plantelor.
Contribuie la gustul delicios al rosiilor
Poate ca ti se parea imposibil sa contribui la obtinerea gustului delicios al rosiilor, insa te-ai inselat. Iata cateva trucuri care vor da roade:
- Cultiva alte plante in jurul culturii de rosii, precum busuiocul;
- Asigura-te ca frunzele de pe planta nu blocheaza patrunderea razelor soarelui la fructe, altfel coacerea va incetini, iar gustul va fi unul amarui.
Adauga un strop de pasiune
Pasiunea pe care o pui in cultura ta de rosii se va reflecta, fara doar si poate, in gustul acestora. Daca plantele au fost ingrijite corespunzator, atunci vei primi drept recompensa aroma inconfundabila a rosiilor sanatoase. Aceasta va fi la fel de apreciata mai ales in cazul comercializarii legumelor.
Tot ce ai de facut mai departe este sa pui in aplicare trucurile prezentate. Doar asa te vei putea bucura de o recolta impresionanta de rosii si de clienti multumiti si fideli daca ai in plan comercializarea acestora!