Cel mai bun ingrasamant – sfaturi utile si mod de aplicare
0

Satisfactia unui agricultor se reflecta intotdeauna in nivelul de sanatate al culturilor sale, dar si in gradul de productivitate. Cu toate acestea, exista anumite momente cand culturile nu se prezinta tocmai bine, desi au fost udate suficient si nici nu au fost atacate de daunatori. In cazul acesta, inseamna ca este vorba despre lipsa unor elemente importante si este necesara aplicare unui ingrasamant potrivit. De cele mai multe ori, pentru a alege cel mai bun ingrasamant pentru cultura respectiva, nu este nevoie decat de o simpla observare.

Vei descoperi in continuare care sunt criteriile dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand trebuie sa achizitionezi ingrasamant pentru culturile tale.

Cum identifici semnele plantelor care au nevoie de ingrasamant

In timpul infloririi, cresterii sau fructificarii, plantele devin mari consumatoare de substante nutritive. In cazul in care soulul nu dispune de suficienti nutrienti sau intervin conditiile meteo nefavorabile, cum ar fi temperaturile scazute sau diferentele considerabile de temperatura intre zi si noapte, procesul de hranire al plantelor nu se va desfasura corespunzator.

Principalele semne care te anunta ca plantele au nevoie de ingrasaminte sunt:

  • Frunze rasucite sau ingalbenite;
  • Flori uscate inainte de a intra pe rod;
  • Plante de dimensiuni mici si firave;
  • Fructe sfrijite si mici.

Pasul urmator dupa identificarea semnelor

Dupa ce ai identificat semnele, cel mai probabil vei incerca sa obtii un sfat, o recomandare. Indicat este sa consulti un specialist. Exista posibilitatea sa il intalnesti inca de la prima incercare, sa spui doar “multumesc pentru sfaturi” sau sa continui sa cauti pana cand intalnesti persoana care sa se incadreze perfect in stilul tau de gradinarit.

La fel cum se intampla in cazul prescriptiilor de medicamente, cand anumite boli pot fi tratate prin intermediul preparatelor naturiste, iar altele se pot vindeca doar cu ajutorul anumitor substante, si culturile pot fi tratate diferit. Astfel, se pot folosi ingrasaminte organice sau chimice. De asemenea, trebuie identificata doza necesara (excesul poate afecta culturile considerabil), dar si modalitatea de aplicare (cel foliar prezinta efecte mai rapide in comparatie cu cel de sol).

Ingrasamant chimic vs. Ingrasamant organic

Nivelul de PH al solului si nevoile plantelor sunt cele care dicteaza intotdeauna alegerea tipului de ingrasamant. Problemele pe care le are solul se reflecta intotdeauna in aspectul plantelor, asa ca trebuie sa acorzi o deosebita atentie anumitor semne, precum:

  • Lipsa azotului poate fi identificata atunci cand partea superioara a frunzei este pala, iar cea inferioara prezinta o nuanta galbena.
  • Lipsa potasiului – cand conturul si varful frunzei se ingalbenesc.
  • Lipsa fosforului – cand nuanta de verde a frunzelor este ceva mai inchisa decat in mod normal.

Atunci cand vine vorba despre alegerea ideala intre ingrasamintele chimice si cele organice, parerile sunt impartite. Cel mai bine este sa stabilesti care sunt nevoile solului, prin intermediul semnelor aparute la plante, dar si prin identificarea valorii PH-ului. Dupa ce ai parcurs aceste etape poti stabili substantele benefice.

Spre exemplu, cel mai popular ingrasamant organic este balegarul de vita, dar cel cu un continut ridicat de substante nutritive este gainatul uscat. Cu toate acestea, trebuie sa afli ca acest tip de ingrasamant nu poate fi aplicat cand carentele si-au facut deja aparitia. Drept urmare, cea mai buna solutie in acest caz este un ingrasamant foliar, cu absorbtie rapida.

Aplicarea ingrasamintelor la rosii si ardei

Cea mai intalnita problema la culturile de rosii si ardei este reprezentata de lipsa calciului. Aceasta se manifesta prin intermediul unei pete albe in varful fructului sau prin craparea acestuia. Problema se agraveaza atunci cand mucegaiurile patrund prin zona slabita, iar pata capata culoarea neagra. Aceste mucegaiuri se raspandesc rapid, iar tot ceea ce trebuie sa faci este sa actionezi rapid prin indepartarea fructelor afectate si prin aplicarea unui ingrasamant foliar, cun un continut ridicat de calciu.

Aplicarea ingrasamintelor la culturile de fasole

Lipsa de potasiu este una dintre cele mai comune probleme intalnite la culturile de fasole. Poate fi identificata in momentul in care pastaile se opresc din procesul de dezvoltare, ramanand mici si sfrijite. In acest caz, solutia este aplicarea unor ingrasaminte cu continut ridicat de potasiu. Astfel, reusesti sa cresti rezistenta in fata secetei si sa favorizezi dezvoltarea plantelor.

Asadar, nu exista o regula general valabila, tot ce trebuie sa faci este sa identifici carentele si sa oferi culturilor tale substantele si doza necesara, la momentul potrivit.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS