Ce legume se pot cultiva toamna
0
Legume plantate toamna - Ce legume se pot cultiva toamna

Desi majoritatea legumelor sunt destinate cultivarii in sezonul primaverii, unele dintre ele prefera temperaturile mai scazute si se pot cultiva inclusiv toamna. Pana la sosirea zapezii, gradinaritul poate continua, mai ales atunci cand urmeaza sa cultivi legume de toamna ce vor fi utilizate la prepararea mancarurilor delicioase.

Majoritatea legumelor care se pot planta chiar si in luna noiembrie, fac parte din categoria radacinoaselor, dar nu numai. Principalele caracteristi pe care ar trebui sa le detina sunt: rezistenta la temperaturi scazute si umezeala.

Inainte de a-ti prezenta legumele care se pot cultiva toamna, haide sa stabilim cateva aspect generale despre ingrijirea solului in aceasta perioada.

Cum se fertilizeaza solul toamna

Procesul de fertilizare este recomandat sa se realizeze toamna deoarece ajuta solul sa absoarba necesarul de nutrient astfel incat sa favorizeze dezvoltarea corecta a culturilor. Unul dintre cei mai buni fertilizanti sunt cei naturali, produsi de animalele din grajd.

Pe timp de iarna, insa, nu se recomanda aplicarea ingrasamintelor pe sol deoarece isi vor piede in totalitate proprietatile din cauza zapezii si a umiditatii. Mai mult de atat, este posibil ca ingrasamantul aplicat pe perioada iernii sa provoace daune precum: pierderi financiare, poluarea apei (din cauza nitratilor din ingrasamant ce pot ajunge in panza freatica).

Ce legume se cultiva toamna

Morcovul

Morcovul este una dintre cele mai consumate legume, dupa cartof. Semintele de morcov incoltesc la aproximativ 12 zile de la semanat, iar temperature potrivita pe timpul vegetatiei este de minimum 20 grade Celsius. Pentru o suprafata de un ha, necesarul este de 7-8 kg de seminte de morcovi.

Salata verde

Salata verde este o leguma ce se consuma, in special, primavara si este apreciata datorita continutului  bogat de vitamine si minerale. Semintele de salata au nevoie de temperaturi scazute pentru a germina, de aceea este potrivita pentru culturile de toamna.

Ceapa verde

Lunile favorabile pentru ceapa verde sunt octombrie si noiembrie. De asemenea, solul preferat de acest tip de leguma este cel argilos deoarece arpagicul necesita o umiditate crescuta pentru a se dezvolta, iar argila este cea mai potrivita.

Ce legume se pot planta in luna septembrie

Luna septembrie este momentul potrivit pentru plantarea urmatoarelor legume: ceapa verde de iarna, spanac, salata, ridichii si mazare.

Ridichiile, spre deosebire de restul legumelor, au nevoie de un sol special ( bogat in potasiu si lipsit de azot). De asemenea, trebuie recoltate in 35 de zile, insa nu mai tarziu deoarece nui vor mai fi la fel de gustoase si se vor usca.

Ce legume se pot planta in luna octombrie

Daca iti doresti sa ai legume proaspete pe timp de primavara, atunci in luna octombrie poti cultiva: ceapa verde, salata, loboda, spanacul. Acestea fac parte din categoria legumele ce prezinta o rezistenta sporita la temperaturile scazute.

Ce legume se pot planta in luna noiembrie

Morcovul, mazarea si patrunjelul sunt legumele ce se pot cultiva cu incredere toamna, in luna noiembrie. De preferat in prima perioada a luna (1-10 noiembrie). Daca iernile nu sunt foarte geroase in zona in care urmeaza sa infiintezi plantatia de toamna, morcovii pot fi cultivati si mai tarziu, la inceputul sezonului rece. Semintele de morcovi vor fi introduse in sol, insa nu la o adancime mai mare de 2 cm deoarece au nevoie de lumina pentru a incolti.

Desi toamna este recunoscunta ca fiind anotimpul recoltei, asta nu inseamna ca in aceasta perioada nu se pot infiinta noi culturi.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS