Bucura-te de o cultura bogata de rosii
0
tomate

Te gandesti cum sa ai o cultura de rosii bogata toamna aceasta? Vrei sa-ti cresti propriile tomate cu care sa iesi pe piata sau pentru consum propriu? Daca iti doresti sa aduci schimbari pentru cultura ta, trebuie sa stii ca reusita consta inca de la plantarea semintelor de rosii  pentru rasad.

Este foarte important sa perfectionezi modul in care ai grija de propria cultura de tomate incepand de la plantare pana la culegerea legumelor.

Daca iti doresti sa ridici cultura de legume la nivel de vanzare, o sa observi ca consumatorii nu pun mare accent pe cum arata estetic rosia ci pe   autenticitatea gustului  si pe “portia de santate” de care profita cu fiecare rosie consumata.

Dar cum sa ajungi la o cultura bogata fara sa folosesti substante artificiale? Mai jos iti voi lasa cateva  ponturi pentru cresterea eficienta a culturilor  de rosii in gradina sau sera ta.

 Primul pont – Asigura-te ca  pamantul in care urmeaza sa plantezi semintele este unul fertil

Mare grija la pamantul in care urmeaza sa plantezi semintele – pamantul trebuie sa fie negru sau brun deoarece  ofera semintelor  substantele necesare pentru hranire si posibilitatea de a respira. Daca nu folosesti un pamant fertil exista posibilitatea ca samanta sa intampine probleme de adaptabilitate  si scurtarea  perioadei de  vegetatie.

Al doilea pont – Aclimatizeaza mediul de crestere

Tomatele iubesc caldura, ele necesita un minim de 15 grade Celsius pentru germinare . Dupa rasarire, au nevoie pe timpul noptii de 16-26 de grade Celsius  si pe timpul zile de 22-26 de grade Celsius.  O temperatura scazuta poate usca planta, iar o temperatura prea mare o poate arde. Este extrem de importanta temperatura pentru a creste un rasad calitativ si sanatos.

Al treilea pont- Uda rasadul la timp

Semintele se planteaza in pamant umezit, de indata ce apar primii lastari trebuiesc indepartati. In a treia zi dupa ce au incoltit in masa, se poate uda pentru prima data.  In aceasta etapa, rasadurile au radacini plapande, de aceea se recomanda sa se  foloseasca procesul de pulverizare.  Pana sa apara primele frunze pe rasad se uda o data la sapte   zile. Pentru o mai buna germinare trebuie sa oferiti umiditate solului in  proportie de 90%, iar umiditatea aerului  sa fie de  de 50%.

Al cincilea pont – copilirea si legare lastarilor

Pentru o recolta bogata de rosii este necesar sa copilesti lastarii. In special  rasadurile care sunt  crescute in solar.  Procesul de copilire consta in ruperea lasatarilor inainte sa atinga lungimea de 5 cm pentru a nu se cicatriza planta. Daca nu cureti rasadul de rosie la timp se stopeaza cresterea fructelor si  scade ritmul de aparitie a noilor frunze.  Copilirea se face in prima parte a zilei, o data la 4 zile pentru o buna dezvoltare a rosiilor.

Legarea sau palisarea rasadurilor se poate face in mai multe moduri: legare pe tarus din lemn/plastic, legarea pe sfoara, legare pe plasa si legare pe spalier orizontal.  Palisarea pe tarus are mai multe avantaje pentru ca ii confera plantei   timp  sa se ridice atat cat are nevoie pentru crestere.

Legarea pe spalier orizontal iti permite sa legi plantele pe masura ce cresc . Aceasta metoda este recomandata atunci cand plantezi un numar mare de rosii si timpul nu este unul dintre cei mai buni prieteni.

Legarea rosiilor pe gard sau plasa este o metoda care necesita mai multe materiale, si anume: plasa de doi metri care trebuie sa fie intinsa pe toata lungimea rasadurilor. Avantajele acestei palisari este ca poti ridica tomatele  mult mai usor la urmatorul nivel de crestere.

Asadar, o cultura frumoasa de rosii are nevoie de multa pasiune si timp.” Recompensa” tomatelor o sa fie pe masura  pentru ca o productie de rosii este greu de echilibrat cu alte soiuri de legume.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS