Altoire pomi fructiferi primavara – Sfaturi utile
0

Printre cele mai esentiale lucrari ce se realizeaza primavara intr-o livada sau intr-o gradina in care pomii fructiferi predomina, se numara altoirea. Procesul de altoire pomi fructiferi presupune preluarea unor portiuni dintr-o planta care se imbina artificial cu o alta dintr-o specie inferioara. Scopul final este reprezentat de preluarea calitatilor plantei superioare de catre cea inferioara. In felul acesta, altoirea contribuie in mod considerabil la inmultirea vegetativa a pomilor si implicit la cresterea nivelului de rezistenta in fata secetei, a bolilor, inghetului si altor daunatori.

Altoire pomi fructiferi primavara – Cele mai intalnite metode

Exista mai multe modalitati prin care se poate realiza altoirea, iar acestea difera de tipul pomilor, de mediu si de perioada anului. Iata care sunt cele mai populare metode pentru altoire:

  • Altoirea sub coaja

    Aceasta metoda implica taierea altoiului si al portaltoiului in asa fel incat cei do isa poata fi prinsi impreuna. Pentru a acoperi ranile create, se utilizeaza o bucata de panza curate, un mastic cicatrizant si o banda adeziva. Cu ajutorul unei pensule, poti aplica masticul, iar in decurs de o ora, pelicula protectoare va fi deja formata;

  • Altoirea in despicatura

  • Aceasta reprezinta o metoda de altoire simpla si in acelasi timp cea mai frecvent utilizata. Este avantajoasa deoarece se poate pune in practica in orice moment al sezonului de primavara, incepand chiar de la finalul lui februarie sip ana la finalul lunii aprilie. Altoirea in depsicatura poate contribui la recuperarea pomilor fructiferi care nu dispun de o valoare biologica considerabila;
  • Alroirea sub scoarta

  • O metoda de inmultire vegetativa des intalnita, simplu de realizat, prin intermediul crearii unei grefe sub scoarta pomilor;
  • Altoirea in T

  • Regasita si sub numele de “Altoire in oculatie”, aceasta reprezinta una dintre cele mai eficiente si rapide metode. Procesul poate fi pus in aplicare in timpul sezonului vegetativ, iar scoarta pomului trebuie sa prezinte o taietura in forma literei T. Altoirea in T poate fi realizata si in perioada 15 iunie – 15 septembrie si se regaseste sub denumirea de altoire cu mugure dormind. Atentie! Aceasta metoda de altoire poate fi aplicata doar pentru anumite tipuri de pomi precum lamaiul.

Altoire pomi fructiferi primavara – Etape de urmat

  1. Pregatirea portaltoiului

Prin intermediul ustensilelor pentru altoit, trebuie sa realizezi o taietura cat mai precisa. Pentru netezirea ranii, este esential sa utilizezi cutitul pentru altoire, iar ulterior, capatul va fi despicat pana la o adancime de 5-6 cm. La final, trebuie sa introduci in centrul taieturii o pana de lemn.

  1. Pregatirea altoiului

La baza, lastarul trebuie cioplit in forma de pana. Taieturile se realizeaza cu un centimetru mai sus in raport cu mugurele si trebuie sa fie cat mai curate si precise.

  1. Altoirea

In despicatura portaltoiului se introduce lastarul cioplit prin intermediul unei imbinari precise. Atentie! Mugurii care se afla pe altoi trebuie sa ramana in partea exterioara. Locul care a ramas liber poate fi umplut cu ajutorul masticului pentru ca vindecarea sa fie asigurata. La final, altoiul este sigilat in intregime si fixat cu precizie in spatiul in care s-a realizat imbinarea intre cele doua parti ale sale.

Sfat: Altoiul trebuie pastrat in locuri racoroase, dar nu in frig. Spatiul ideal pentru depozitarea acestuia este pivnita, in tavi cu nisip umed.

 

 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS