Soarele straluceste, plantele infloresc si rodesc abundent, dar munca ta nu se termina! Chiar daca vara vei avea mai putin de lucru decat primavara, inca mai ai cateceva de facut inainte de a te relaxa in sezlong si a te retrage la umbra. Asa cum tu suferi din cauza caldurii si a soarelui, si gradina ta va suferi daca nu iei cateva masuri de prevenire.
Iata 6 sfaturi utile pentru a-ti ajuta gradina sa treaca mai usor de caldura de peste vara!
Planteaza semintele la momentul potrivit
Foloseste un ghid de plantare pentru tipul tau de clima si urmeaza-l. Plantarea semintelor la momentul potrivit este esentiala pentru ca plantele sa ajunga la maturitate inainte de instaurarea caldurii. Plantele sanatoase cu radacini viguroase tolereaza vremea calda mai bine decat cele slabe care acum se dezvolta.
Alege plantele potrivite pentru gradina ta
Cauta soiurile de plante aclimatizate pentru zona si clima ta. Daca anumite boli sau daunatori sunt o problema in gradina ta, cauta soiuri rezistente la boli. De asemenea, daca sezonul de crestere este mai mic, alege soiurile timpurii pentru a apuca sa te bucuri de recolte.
Foloseste corect microclimatul din gradina ta
Acorda atenti zonelor insorite sau umbrite si planteaza corespunzator semintele. Stiind care sunt plantele cele mai afectate de soare si cele care prefera soarele direct, vei putea organiza gradina optim pentru a le proteja.
Uda gradina adecvat pentru a face fata caldurii
Vara, cele mai multe probleme din gradina sunt cauzate de udarea inadecvata. Fie apa este insuficienta, fie prea multa sau prea sporadica. Pentru a-ti usura munca, poti investi intr-un sistem de picurare de calitate. Udarea constanta, la baza plantelor poate face diferenta in perioada de vara intre o gradina saracacioasa si una bogata in roade.
De asemenea, retine ca daca vei uda dimineata devreme, va fi timp suficient pentru ca apa sa ajunga la radacina plantelor, iar udarea in momentele mai racoroase (dimineata devreme sau seara), reduce pierderile rezultate prin evaporare cauzate de caldura excesiva.
Mulceste pamantul pentru ca gradina sa reziste mai bine peste vara
Mulciul este cel mai bun prieten al gradinarilor, mai ales pe perioada de vara. Acopera pamantul cu 5 – 10 cm de mulci organic, compost, paie, frunze maruntite, ziare sau cartoane si vei avea mai multe beneficii! Apa se va mentine mai bine in sol, temperaturile se mentin mai scazute sub mulci, buruienile cresc mai greu, plantele vor beneficia de nutrienti valorosi pe masura ce mulciul se descompune.
Foloseste plasa de umbrire
In cele mai calduroase zile de vara, plantele tale se vor bucura de un sistem de umbrire precum cel realizat cu plasa speciala. Ofera-le umbra pentru a le proteja de razele puternice ale soarelui, de temperaturile crescute si de arsuri. Plasa de umbrire ar trebui sa fie de 40% pentru majoritatea legumelor, 50% pentru rosii si intre 60% si 70% pentru plantele suculente sau sensibile la lumina.