TOT CE TREBUIE SA PLANTEZI IN GRADINA, IN FUNCTIE DE ANOTIMP
0
Image 11 - TOT CE TREBUIE SA PLANTEZI IN GRADINA, IN FUNCTIE DE ANOTIMP

Poti avea fructe si legume chiar la tine in gradina. Pentru a te bucura de recolte bune, este esential sa stii ce trebuie sa plantezi in gradina, in functie de anotimp. Fie ca ai seminte de rosii sau seminte tomate profesionale, seminte de ardei, de vinete, seminte pentru pepeni verzi extratimpurii sau orice alte tipuri de seminte, trebuie sa le plantezi la momentul potrivit, pentru a avea recolta la care te astepti. Iti venim in ajutor, pentru a-ti arata tot ce trebuie sa plantezi in gradina, in functie de anotimp.

CE SEMINTE SA PLANTEZI IN GRADINA PRIMAVARA?

Inceputul primaverii este ideal pentru a planta primele legume. Iata care sunt principalele legume pe care le poti planta in primavara.

Dovleac

Dovleacul se poate consuma atat toamna, cat si iarna. Este simplu de crescut si poate fi plantat incepand cu primavara timpurie, si pana spre finalul verii.

Vinete

Vinetele sunt printre legumele preferate ale tuturor, intrucat pot fi consumate sub diverse forme. Exista o varietate de soiuri de vinete dintre care sa alegi. Te poti bucura de vinete in perioada de toamna si vara, dar semintele de vinete trebuie plantate imediat dupa ce au trecut ultimele zapezi si pamantul a inceput sa se incalzeasca.

Dovlecel

Exista diverse soiuri de dovlecei, insa indiferent de soi, acestia sunt hranitori si pot fi utilizati in diverse preparate culinare. Planteaza semintele de dovlecei la inceputul primaverii, iar dupa 6-8 saptamani, vei putea sa folosesti primii dovlecei.

Morcovi

Planteaza semintele de morcovi cu doua saptamani inainte de ultimul inghet. Trebuie ingropate adanc, intr-un sol afanat si curatat bine de buruieni.

Salata verde

Salata verde poate fi plantata oricand primavara, din momentul in care pamantul poate fi lucrat si temperatura din exterior este stabila. Este recomandat sa fie plantata intr-un loc partial umbros, pentru a fi ferita de soarele dupa-amiezii.

Ceapa

Poti planta ceapa in gradina la inceputul primaverii. Aceasta poate fi plantata sub forma de seminte, bulbi sau transplantata.

Rucola

Rucola se foloseste la salate. Planteaza semintele de rucola in gradina, imediat dupa ce pamantul poate fi lucrat.

Sfecla

Poti planta sfecla rosie imediat dupa ce pamantul poate fi lucrat, in primele zile de primavara. Aceasta planta necesita un sol nisipos, foarte bine drenat si oxigenat.

Broccoli

Broccoli este una dintre cele mai sanatoase legume. Semintele de broccoli trebuie plantate direct in pamant, cu 4 saptamani inainte de ultimul inghet, sau pot fi transplantate cu 2 saptamani inainte de ultimul inghet.

CE SEMINTE SA PLANTEZI IN GRADINA LA SFARSIT DE PRIMAVARA?

In general, legumele se planteaza in lunile martie-aprilie, si chiar in prima jumatate a lunii mai. Dar daca nu ai reusit sa le plantezi in aceasta perioada, le poti planta dupa jumatatea lunii mai si inceputul lunii iunie, pentru a avea o recolta de vara.

Fasole

Fasolea este o planta cu crestere rapida. In general, se recomanda plantarea la inceputul lunii mai, dar poate fi cultivata si la finalul acestei luni. Atunci cand temperaturile sunt mai ridicate, fasolea poate germina mai repede, astfel ca prima recolta este produsa mai repede.

Varza

Varza este o leguma care se cultiva simplu in gradina si nu este pretentioasa la conditiile de mediu. Daca doresti sa o plantezi vara, poti opta pentru un soi de varza cu crestere rapida.

Castraveti

Castravetii sunt plante care iubesc soarele si solul umed. Pot fi plantati pana la inceputul lunii iunie.

Gulii

Guliile sunt plante cu cresterea rapida, astfel ca pot fi plantate spre sfarsitul lunii mai.

CE SEMINTE SA PLANTEZI IN GRADINA TOAMNA?

Exista diverse legume care pot fi plantate toamna, pentru a avea o recolta cat mai repede, la inceputul primaverii. Iti vom arata cateva dintre plantele pe care le poti planta toamna, fie ca ai seminte legume romanesti sau diverse alte soiuri de seminte.

Ceapa verde

Daca iti doresti sa ai ceapa verde, proaspata, de primavara, poti planta arpagicul toamna, mai precis, in octombrie sau noiembrie. Este recomandat sa alegi un sol argilos, pentru a te bucura de o recolta buna.

Praz

Prazul se dezvolta foarte bine la temperaturi scazute, astfel ca il poti cultiva toamna. Trebuie sa tii cont ca prazul are nevoie de apa suficienta si de multa lumina, pentru o dezvoltare optima. Pentru a avea praz lung, este recomandat sa il plantezi mai adanc in sol.

Broccoli

Desi proccoli se planteaza primavara, poate fi plantat si toamna. Este rezistent la paraziti, bogat in vitamine si minerale si creste la fel de bine daca este plantat toamna, ca si primavara.

Sparanghel

Sparanghelul se cultiva in octombrie-noiembrie si necesita un sol care se dreneaza usor.

Salata verde

Pentru o recolta cat mai timpurie de salata verde, este recomandat sa cultivi aceasta planta toamna.

Morcovi

Poti planta si morcovi in perioada octombrie-noiembrie. Semintele de morcov trebuie introduse in sol la aproximativ doi centimetri, pentru a incolti mai usor.

Mazare

Mazarea poate fi cultivata la inceputul toamnei, dar trebuie acoperita cu clopote din sticla sau plastic. Inainte de a cultiva mazarea, asigura-te ca solul este bine nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.

Ridichi

Exista diverse soiuri de ridichi. Unele se cultiva primavara, in timp ce altele toamna. Pentru a planta ridichi, este necesar un pamant usor, care poate fi drenat si care este bogat in potasiu si sarac in azot.

Telina

Telina este rezistenta la temperaturi scazute, dar sensibila la temperaturi crescute. Este usor de crescut, iar umiditatea ridicata stimuleaza dezvoltarea acestei plante.

CE SEMINTE SA PLANTEZI IN GRADINA IARNA?

Exista legume care pot fi semanate sau recoltate iarna. Dintre acestea, amintim sparanghelul, morcovul, varza, broccoli, andivele si kale.

Andive

Andivele se cultiva pana la jumatatea lunii iulie, dar pot fi recoltate iarna. Pentru a le proteja de frig, trebuie acoperite cu un strat de paie.

Kale

Kale este un soi de salata verde, care trebuie insamantata in iulie, transplantata la jumatatea lunii august si recoltata primavara. Pentru a rezista la temperaturile din iarna, trebuie sa alegi varietati verzi de kale, intrucat soiurile de alte culori se degradeaza la inghet.

Nap

Pentru a avea o recolta de napi in toamna, trebuie sa plantezi napii din decembrie pana in februarie. Napii necesita un sol bine drenat, bogat in humus.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS