TIPURI DE SEMINTE TOMATE
0

Tomatele sunt disponibile in diverse culori, de la alb la purpuriu, roz, galben, portocaliu, marmorate si chiar dungate. Atunci cand alegeti soiurile de tomate pe care sa le cultivati, va bazati probabil pe preferintele personale in ceea ce priveste forma, dimensiunea si utilizarea, rezistenta la boli si climatul. In special daca sunteti noi in domeniul cultivarii de tomate, probabil nu stiti inca tot ce tine de acestea. In primul rand, trebuie sa stiti care sunt principalele tipuri de seminte tomate.

Daca va doriti sa cultivati tomate, este important sa stiti detalii precum modul de crestere, cum sunt categorisite tipurile de tomate si alte informatii privitoare la cultivarea si cresterea tomatelor. In continuare, va vom prezenta cateva informatii utile despre principalele tipuri de tomate.

TIPURI DE SEMINTE TOMATE

Seminte tomate determinate

Daca luati seminte pentru tomate determinate, trebuie sa stiti ca acestea infloresc si aduc fructele deodata, iar apoi se opresc. Florile in cazul acestor tomate cresc la capetele lastarilor, astfel ca stopeaza cresterea acestora si determina lungimea lor. Aceste soiuri sunt, in general, plante compacte, care nu necesita copilire. Exceptie fac soiurile “viguroase”, care produc fructe atat de mari, incat au nevoie de sprijin.

Seminte tomate nedeterminate

Daca optati pentru seminte pentru tomate nedeterminate, trebuie sa stiti ca acestea continua sa creasca si sa produca rosii pe parcursul verii, intrucat florile cresc de-a lungul crengutelor, nu la capete. Acestea nu ajung la un punct determinat, astfel ca se opresc din crestere si productie doar cand vine inghetul. Aceste soiuri de tomate trebuie, in general, sa fie sprijinite si copilite.

Seminte tomate semideterminate

Puteti sa optati pentru seminte pentru tomate semideterminate, a caror inaltime ajunge la 80-100 cm si formeaza un numar de aproximativ 4-5 etaje de fructe. Aceste soiuri de tomate nu necesita carnire, in schimb necesita un sistem de sustinere si copilire.

VARIETATI DE TOMATE

Exista o multime de varietati de tomate, in diverse forme, culori si marimi. In lume exista aproape 10.000 de tipuri de tomate, de la cele cat o cireasa la cele care depasesc un kilogram per bucata. Rotunde, lunguiete, roz, rosii, galbene, mov, portocalii si cate si mai cate varietati diferite de rosii dintre care puteti alege! Dar sa vedem cateva dintre cele mai comune varietati de tomate.

Tomatele rotunde

Tomatele cu forma rotunda sunt cele mai intalnite pe piata, intrucat se regasesc pe tot parcursul anului, fiind cultivate in sere. Tomatele rotunde sunt de dimensiuni medii spre mari si au culoarea rosie. Sunt ideale pentru salate, dar nu foarte recomandate pentru gatit.

Tomatele cu forma de pruna

Tomatele cu forma de pruna au seminte putine si o pulpa bogata. Au o dimensiune medie, iar culoarea lor variaza, astfel ca pot fi rosii, galbene sau portocalii. Sunt cunoscute sub denumirea de rosii “Roma” si sunt ideale preparate cu diverse umpluturi, datorita peretilor grosi si carnosi.

Tomatele cherry

Tomatele cherry seamana foarte bine cu ciresele si sunt disponibile in diverse forme si culori. Acestea pot fi rotunde, alungite, rosii, galbene sau negre-vinetii. Desi sunt dulci, nu au atat de multe calorii precum tomatele rotunde. Rosiile cherry sunt ideale pentru prepararea salatelor, dar nu numai. Asadar, daca va plac aceste tomate, puteti cultivaseminte pentru tomate cherry.

Tomate de dimensiuni mari

Tomatele carnoase si mari sunt, in general, tomate de gradina. Si in cazul acestor soiuri, culorile pot varia de la rosu inchis, la galben, portocaliu si chiar verde. Intrucat sunt mari si carnoase, aceste tomate sunt ideale pentru salate si pentru diverse preparate culinare.

Tomatele hibrid

Hibrizii de tomate sunt recent dezvoltate, ca rezultat al incrucisarii fortate dintre doua varietati diferite de tomate. In cazul hibrizilor, nu exista o intentie de a dezvolta o linie de seminte pentru un hibrid, ci in fiecare an se produce un nou hibrid, incrucisand, de fiecare data, aceleasi doua varietati.

In general, tomatele se auto-polenizeaza, intrucat polenul (mascul) din floare fertilizeaza stigmatul (femela), adeseori acest lucru intamplandu-se cu ajutorul vantului sau al albinelor. Ocazional, polenizarea incrucisata apare atunci cand unul dintre aceste ajutoare aduce polen dintr-o alta varietate de tomate.

In cazul hibrizilor, procesul natural de polenizare este preemptat prin polenizare manuala. Aici, polenul dintr-un singur soi este utilizat pentru a fertiliza florile altei varietati de tomate. Aceasta polenizare incrucisata are loc in generatia de dinaintea celei pe care o puteti cumpara. Astfel, soiul hibrid pe care il achizitionati are “parinti” de doua soiuri diferite, ceea ce inseamna ca semintele din hibridul respectiv contin ADN din ambele varietati, in toate tipurile de combinatii.

CE TIPURI DE SEMINTE DE TOMATE SA CUMPARATI?

Intr-un magazin online seminte legume puteti gasi diverse soiuri de seminte tomate. Atunci cand alegeti tipurile de seminte de tomate pe care sa le cultivati, este esential sa va ganditi pentru ce consum doriti sa le aveti. In functie de tipul lor, tomatele sunt potrivite fie pentru salate, fie pentru sosuri sau pentru diverse preparate culinare.

Pe langa alegerea semintelor de tomate in functie de caracteristicile enumerate, trebuie sa tineti cont si de locul in care doriti sa le cultivati. Asadar, asigurati-va ca alegeti tipul de seminte de tomate potrivit, in functie de locatie, aceasta fiind: in camp deschis sau intr-un mediu inchis, precum o sera sau un solar.

Daca doriti sa cresteti tomate in orice tip de structura inchisa, este recomandat sa alegeti o varietate de tomate care este special adresata cultivarii in spatii inchise. Caldura si umiditatea din spatiile inchise, precum sere si solarii, ajuta la cresterea rapida a plantei, insa poate fi favorabila si aparitiei de fungi, bacterii si alti agenti patogeni pentru plante.

 Daca doriti sa cultivati tomatele in camp deschis, este recomandat sa alegeti varietati care sunt rezistente la bolile cunoscute, care ataca tomatele in zona dumneavoastra.

Pentru a va asigura ca alegeti varietatile de tomate care se potrivesc necesitatilor sau preferintelor dumneavoastra, este indicat sa cititi informatiile de pe eticheta sau ambalajul semintelor de tomate. Acestea va ofera detalii despre modul de crestere, cultivare si recoltare, notele de procesare, rezistenta la boli, perioada de atingere a maturitatii si alte detalii importante.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS