Pomii fructiferi au nevoie constanta de ingrijire, dar mai ales in sezonul de primavara cand tratamentul si atentia acordata vor influenta productia.
- 1 De ce trebuie stropiti pomii fructiferi?
- 2 Cand trebuie stropiti pomii?
- 3 De ce se stropesc pomii primavara?
- 4 Stropirea pomilor. Dimineata sau seara?
- 5 Stropirea pomilor toamna si iarna
- 6 Conditii de aplicare a tratamentului fitosanitar in perioada de repaus vegetativ
- 7 Fungicid Zeama Bordeleza (1kg)
- 8 Ce boli afecteaza culturile de meri
- 9 Stropirea prunilor
De ce trebuie stropiti pomii fructiferi?
Tratamentul aplicat primavara este necesar pentru mentinerea unei livezi sanatoase. De asemenea, trebuie sa va informati despre momentul propice pentru stropirea pomilor. In felul acesta veti fi siguri ca tratamentele vor fi eficiente si ca va veti bucura de cele mai bune recolte.
Cu totii ne dorim o livada cu pomi roditori si sanatosi, tocmai de aceea trebuie sa aplicam tratamente fitosanitare pentru prevenirea daunatorilor care pot afecta atat pomii cat si fructele. Nu asteptati semne vizibile pentru stropirea pomilor fructiferi. Preventia este intotdeauna solutia cea mai buna, spre deosebire de tratarea propriu-zisa. Odata ce bolile au afectat livada, tratamentele nu vor mai fi 100% eficiente si astfel, intreaga recolta poate avea de suferit.
Cand trebuie stropiti pomii?
Tratamentele aplicate pomilor fructiferi difera in functie de tipul daunatorilor. Pomicultorii prefera sa aplice minimum 5-6 tratamente pe sezon.
Astfel, stropitul pomilor se aplica:
- in perioada de repaus vegetativ
- toamna- dupa caderea frunzelor
- pe final de iarna
- primavara- in perioada vegetatiei
De ce se stropesc pomii primavara?
La finalul lunii februarie sau la inceputul lunii martie este perioada favorabila pentru aplicarea primului tratament. De ce? Pentru ca eficienta acestuia depinde foarte mult de conditiile meteorologice. Astfel, primavara, cand temperaturile ating valori de 5 grade Celsius, este momentul oportun pentru stropirea pomilor. Mai mult de atat, odata cu sosirea primaverii, apar si daunatorii care ataca pomii fructiferi pe toata perioada vegetatiei.
Ca un scurt rezumat, stropirea pomilor fructiferi se realizeaza primavara, cand se asigura un start bun al plantatiei si bineinteles, cand daunatorii isi fac simtita prezenta. Daca tratamentul nu este aplicat corect si nu se respecta o schema a stropirii pomilor fructiferi, intreaga livada va avea de suferit.
Stropirea pomilor. Dimineata sau seara?
Tratamentul pentru stropirea pomilor se face atat dimineata, cat si seara, dar niciodata cand temperaturile depasesc valori peste 25 grade Celsius. Regula aceasta se aplica tuturor pomilor fructiferi: mar, par, prun, gutui, cais, etc.
Stropirea pomilor toamna si iarna
Tratamentele aplicate pomilor fructiferi in perioada de repaus vegetativ, toamna-iarna, contribuie la eliminarea daunatorilor aflati in stadiul de iernare (insecte), a bacteriilor si ciupercilor care pot compromite culturile.
Mai exact, daunatorii combatuti prin stropirea pomilor toamna si iarna sunt: paduchii testosi si larvele paduchilor San Jose
Conditii de aplicare a tratamentului fitosanitar in perioada de repaus vegetativ
Tratamentul fitosanitar folosit iarna se aplica doar cand pomii sunt total lipsiti de frunze, cand temperaturile nu sunt negative si cand nu se anunta ploi, ninsoare sau vant puternic.
Pentru ca am stabilit conditiile meteorologice favorabile aplicarii tratamentului fitosanitar, va voi recomanda si o schema pentru tratamentul pomilor fructiferi care combate cu succes acarienii si populatiile de paduchi San Jose:
Zeama Bordeleza
Acest tratament se aplica in lunilie noiembrie si decembrie, cand pomii fructiferi au ramas fara frunze. Solutia se aplica prin pulverizare, cu ajutorul unui dispozitiv de stropit. Se stropeste toata suprafata pomului, de la trunchi pana la coroana. Dupa tratarea, pomul va capata o culoare abastruie care va actiona ca un scut si va fi un antidot impotriva daunatorilor. La maxim 3 saptamani dupa aplicarea tratamentului, schema se va continua cu un ulei horticol.
Citeste mai multe despre Zeama Bordeleza.
Ulei Mospilan
Tratamentul Mospilan se va aplica la minim o saptamana si maxim trei saptamani dupa aplicarea primului tratament. Aplicarea corecta a schemei de tratament vor asigura sanatatea pomilor fructiferi pe perioada iernii si vor tine daunatorii la distanta.
De asemenea, in intervalul lunilor februarie-martie, cele doua tratamente se aplica din nou, pastrand aceeasi regula.
Ce boli afecteaza culturile de meri
Dintre totalitatea daunatorilor, cei mai de temut dusmani ai marului sunt Paduchii de San Jose, insectele defoliatoare si viermele merelor. De asemenea, bolile care compromit livezile de meri sunt: fainarea, rapanul, monilioza si bolile de depozitare.
Cum se trateaza rapanul marului
Boala afecteaza in special frunzele si fructele marului. La nivelul frunzelor apar pete mici, maronii. In stadiul avansat al bolii, petele se innegresc si se extind pe aproape toata suprafata frunzei.
La nivelul fructelor, rapanul isi face debutul in toate etapele de crestere si se manifesta prin: deformarea fructelor, caderea prematura si craparea acestora. Perioada favorabila aparitiei rapanului, este primavara, cand ploile sunt frecvente. De aceea, pomii fructiferi trebuie stropiti si protejati pe tot parcursului anului daca va doriti fructe sanatoase si recolte cat mai bogate.
Fainarea marului
Boala afecteaza in special mugurii, frunzele si lastarii merilor, dar se poate manifesta si asupra fructelor. Fainarea se instaleaza atunci cand partile afectate se opresc din evolutie, sunt acoperite de o panza abla, fainoasa. In stadiul avansat al bolii, organele afectate se usuca si cad.
Monilioza
Monilioza trebuie taratata inca din prima faza a evolutiei pentru a impiedica raspandirea si contaminarea tuturor pomilor fructiferi din livada. Boala ataca in speciecial frunzele, florile si lastarii.
Bolile de depozitare
Printre bolile de depozitare se afla: putrezirea umeda, putregaiul amar si putregaiul cenusiu. Fiecare dintre acestea pot provoca daune considerabile. Pomicultorii trebuie sa depisteze si sa trateze din timp efectele bolilor. Altfel, intreaga livada poate fi afectata.
Stropirea prunilor
Ca si in cazul celorlalti pomi fructiferi, tratamentele pentru platatiile de prun se aplica primavara, cand pomii sunt predispusi daunatorilor. Pintre cei mai frecventi daunatori se afla paduchii si moliile. In cazul acesta, antidotul este reprezentat de un insecticid cu un grad de eficienta ridicat, care se aplica in special, vara.
Daca va doriti recolte bogate si sanatoase, va recomand sa folositi schemele de tratament pentru pomii fructiferi si sa le aplicati conform perioadelor potrivite. Evitati pagubele insemnate si aplicati regulat tratamente fitosanitare pentru prevenirea si tratarea celor mai de temut daunatori ai pomilor fructiferi!
Am realizat o plantatie formata din 203 pomi fructiferi ( 184 pruni si 19 gutui) , plantati in luna martie 2020 , pe o suprafata de 2000 mp , in Comuna Tatarani, Sat Gheboieni, judet Dambovita.
Pregatirea mea este de inginer profil energetic , locuiesc in Bucuresti, in cultivarea pomilor fiind o noua pasiune pe care doresc sa o fac corect.
As dori daca puteti sa- mi recomandati o schema de stropire a prunilor si gutuilor, eficienta, ptr. intreg anul .
Cu stima
Romeo Popescu
sigur, va trimitem pe mail