Printre cele mai preferate deserturi din timpul verii se numara si pepenele verde, deci trebuie sa fii pregatit pentru a obtine culturi bogate care sa iti aduca un profit cat mai mare. Specialistii spun ca soiurile timpurii maiximizeaza profitul. Probabil ca stii deja ca semintele de pepeni verzi trebuie sa fie cat mai calitative, insa nu este de ajuns. Pentru a obtine rezultatul dorit, ai nevoie de mult mai multe informatii. In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva sfaturi si practici pentru a avea o productie cat mai buna si mai numeroasa.
Acorda o deosebita atentie temepaturii si luminii
Pepenii verzi au originea in regiunile din centrul si din sudul Africii, regiuni cu temperaturi foarte ridicate. Astfel, se explica nevoia acestora de caldura si lumina.
Perioada de germinare a semintelor de pepeni verzi este intre 4 si 6 zile, la o temperatura de 25 de grade Celsius. De asemenea, pentru ca plantele sa se dezvolte cat mai bine, trebuie respectata aceeasi temperatura. Daca iti doresti sa ai rezultate cat mai bune si sa te bucuri de o cultura bogata, atunci trebuie sa acorzi o deosebita atentie acestui factor. In schimb, daca temperatura scade sub 10 grade Celsius, atunci exista toate sansele ca dezvoltarea sa inceteze, iar in cel mai rau caz la temperatura de 1 grad Celsius, pepenii verzi pot muri.
In cazul in care totusi nu ai noroc de temperatura optima pentru dezvoltare, trebuie sa stii ca ei pot creste chiar si la 18 grade Celsius, insa nu mai mica de 13. Pe de alta parte, plantele mature pot rezista chiar si la temperature foarte ridicate, precum 45°C.
Lumina este un act factor important pentru dezvoltarea culturii de pepeni verzi. Pentru a obtine o productie cat mai bogata, plantatia de pepeni verzi are nevoie de 12 ore de lumina razelor de soare intr-o zi si o temperatura cuprinsa intre 20-30°C. De aici rezulta faptul ca pepenii plantati in prima jumatate a lunii mai pot fi recoltati la jumatatea lunii urmatoare, fiecare zi sau ora mai putin insorita putand prelungi data recoltarii.
Temperaturile scazute vor produce efecte negative, precum proasta legare a fructelor si continutul scazut de zaharuri, iar lipsa luminii va avea drept consecinte productivitatea scazuta si proasta calitate.
Asigura-te ca fertilizezi solul corespunzator
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere este fertilizarea solului. Acesta poate fi fertilizat prin intermediul ingrasamintelor organice, care pot fi realizate din gunoi de grajd fermentat (30 de tone/ ha) sau iarba uscata. Cand trebuie pus in aplicare acest proces? Ei bine, fertilizarea trebuie sa fie pusa in aplicare inainte cu 3-4 zile de plantarea semintelor.
Primul pas pentru a pregati terenul necesar plantarii pepenilor verzi este curatarea solului prin indepartarea resturilor vegetale si prin afanarea acestuia.
Fii atent la procesul de irigatie
Este recomandat ca udarea culturii sa se realizeze cel putin o data sau chiar de doua ori intr-o saptamana, deoarece pepenii verzi sunt foarte pretentiosi atunci cand vine vorba de dezvoltare. Acestia au nevoie de cantitati considerabile de apa. Chiar si asa, daca totusi folosesti prea multa apa, s-ar putea sa ai parte de neplaceri. Iti sugeram sa uzi cultura uniform, astfel incat pamantul din fiecare ghiveci sa fie umectat pe intreaga adancime.
Nu ignora daunatorii din cultura de pepene verde. Ei nu dispar singuri.
Incearca sa combati daunatorii cu tot ce ai mai bun pentru a nu-ti afecta toata munca depusa. Bolile care pot aparea in culturile de pepene verde sunt fuzarioza, bacterioza, virozele. Pe langa acestea, mai exista si daunatori precum nematozii.
Poti castiga lupta cu toate acestea daca:
- aplici tratamente cu sulf micronizat 0,3-0,5% inca de la inceputul aparitiei atacului de fainare;
- folosesti tratamente cu decoct de coada calului sau urzică.
Ingrijeste constant cultura
Printre cele mai esentiale practici pentru ingrijirea culturii se numara:
- Raritul – Acest proces se realizeaza doar daca intr-un cuib nu au fost puse mai putin de 4 seminte sau mai mult de 5, iar cultura a fost infiintata prin insamantare. Inca de la aparitia frunzelor, plantele trebuie rarite, in asa fel incat sa nu existe mai mult de doua intr-un singur cuib. De-a lungul dezvoltarii, este essential sa reduci fructele de pe planta la patru sau cinci. Vei avea doar de castigat: un rod bun!
- Prasitul – Este un proces des intalnit care contribuie la afanarea solului si la eliminarea buruienilor. Pentru pepenii de pe camp, aceasta activitate trebuie realizata pana ca vrejurile sa acopere solul. Daca nu respecti aceasta regula, plantele pot fi afectate.
- Mulcirea – Odata infiintata cultura de rasaduri, mulcirea trebuie realizata. Aceasta are rolul de a mentine umiditatea solului, temperatura optima si de a combate aparitia buruienilor. Poti folosi folia speciala din polietilena pentru mulcire.
Asadar, pentru o cultura bogata de pepeni verzi, dar si pentru obtinerea unui profit mare, trebuie sa respecti toate sfaturile prezentate, dar si sa faci alegerea perfecta a semintelor. In magazinul nostru online gasesti seminte de calitate pentru pepeni verzi.
multumesc, dezvolt anumnite culturi doar pentru hobby insa astept si alte informatii pe care as putea sa le folosesc