Aprilie, luna radacinoaselor



Aprilie este una dintre lunile cele mai solicitante pentru agricultori, intrucat vremea favorabila le permite sa efectueze diverse lucrari in gradina si in camp. Printre legumele si plantele care se planteaza in aceasta luna se numara radacinoasele. Pentru acestea, este nevoie de seminte de diverse radacinoase, precum seminte de pastarnac, seminte de morcovi, seminte de patrunjel si seminte de telina.  Alaturi de diversele seminte de radacinoase, se mai cultiva si seminte pentru brocoli, seminte pentru gulii, seminte pentru cultura de tomate si alte seminte de legume.

Aprilie este luna radacinoaselor

Din grupa radacinoaselor fac parte plante de la care se consuma radacina tuberizanta, ingrosata, de diferite forme si dimensiuni. Printre acestea se numara morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina, ridichile de luna si sfecla rosie. Aceste radacini sunt bogate in glucide, vitamine, saruri minerale si carotene.

Culturile din grupa radacinoaselor sunt plante bienale, care in primul an formeaza radacina si abia in al doilea an formeaza samanta. Plantele radacinoase sunt cultivate doar prin semanat direct, cu exceptia telinei, care se cultiva prin rasad. Aceste plante sunt rezistente la temperaturile scazute in sol, de aceea se si seamana mai timpuriu, primavara. Radacinile acestor plante se pastreaza peste iarna. Semintele lor sunt mici, germineaza si se dezvolta greu in primele faze de vegetatie.

Radacinoasele se cultiva in teren descoperit primavara, vara si toamna, dar si in cultura protejata – morcov, patrunjel, ridichi de luna – fapt ce permite esalonarea productiei pe o perioada mai indelungata de timp.

Pentru cultivarea radacinoaselor trebuie ales un teren plat, lipsit de buruieni, fertil, cu un sol afanat sau mijlociu, usor. Pregatirea solului se realizeaza printr-o aratura de toamna, la o adancime de 28-30 cm, cand sunt incorporate in sol ingrasamintele naturale pe baza de fosfor si potasiu. Primavara sunt executate lucrari precum grapat, fertilizare cu azot, modelarea terenului in straturi ridicate si erbicidarea cu 6-7 zile inainte de semanat.

Legumele radacinoase se cultiva in aprilie

Legumele radacinoase se folosesc in alimentatie, in special pentru pregatirea si condimentarea diverselor preparate culinare, salate sau sucuri, dar sunt utilizate si in stare cruda.

Aceste legume au un continut ridicat de zaharuri, saruri minerale si vitamine, astfel ca sunt din ce in ce mai apreciate de consumatori. Pe langa acestea, unele plante radacinoase mai contin si uleiuri eterice, renumite pentru aroma si gustul specific, precum si pentru contributia lor la o mai buna digestie a alimentelor. Printre acestea se numara patrunjelul si telina.

Tags radacinoase



Comentarii

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good