Mana la castraveti – semne ale aparitiei si metode de combatere
0
mana la castraveti - Mana la castraveti - semne ale aparitiei si metode de combatere

Agentul patogen care provoaca mana la castraveti se numeste Pseudoperonospora cubensis si afecteaza o mare parte din speciile regasite in familia cucurbitaceae: pepene verde, castraveti, dovlecel si dovleac. Predispuse acestui risc sunt atat culturiile infiintate in spatii inchise, cat si cele din camp.

Aparitia patogenului este favorizata de conditiile de umiditate, dar si de nivelul scazut al temperaturilor.

In ultimii ani, mana a devenit una dintre cele mai intalnite boli in culturile de castraveti. Aceasta afecteaza, in principal, frunzele, dar semnele aparitiei bolii au fost observate si pe alte parti ale plantei. Efectul negativ al manei asupra culturilor de castraveti se observa atat din punct de vedere cantitativ (grad de productivitate scazut), cat si calitativ (deformarea fructelor).

Semne ale aparitiei manei la castraveti

Exista anumiti factori care contribuie la aparitia acestei boli. Unul dintre acestia este reprezentat de conditiile meteorologice. Atunci cand mediul este rece si umed, agentul patogen prospera. Mai mult decat atat, el poate rezista si in alte conditii, la temperaturi cuprinse intre 5 si 280 grade Celsius, dar atunci trebuia sa aiba parte de timp indelungat in care apa sa fie prezenta pe frunze.

Cum recunosti mana la castraveti? Iata cateva semne importante:

Printre primele semne pe care le poti observa in culturile de castraveti se numara leziunile clorotice unghiulare pe frunzis. Acestea au forma unghiulara pentru ca sunt legate de venele frunzelor. Intervalul in care simptomele pot aparea este de 4-12 zile din momentul infectarii.

  • Din cauza umiditatii si a picaturilor de roua dimineata, partea superioara prezinta pete verzi-galbui care mai tarziu se transforma in pete galbene.
  • Pe partea inferioara, umiditatea provoaca o crestere fungica, in nuante de brun-cenusiu si negru purpuriu.

Cum previi si combati mana la castraveti

Masuri de prevenire

  • Utilizarea hibrizilor toleranti la mana – Una dintre cele mai esentiale masuri pentru prevenirea manei la castraveti este alegerea unor soiuri rezistente in fata acestei boli. Daca vrei sa faci cele mai inspirate alegeri, nu ezita sa apelezi la consultantii nostri.
  • Dezinfectarea solului – Aparitia ciupercilor si a daunatorilor poate fi prevenita prin intermediul lucrarilor de dezinfectare a solului. Unul dintre produsele eficiente in acest proces este nematocidul Nemasol.
  • Rotatia culturilor – In cazul in care in anul anul acesta ai plantat castraveti pe un anumit sol, urmatoarele culturi ar trebuie sa fie de varza, fasole, ardei, tomate etc. Dupa 3 ani, poti replanta castraveti pe solul respectiv.

Metode de combatere – fungicide pentru castraveti

Alcupral 50PU – fungicid pe baza de cupru metalic, care asigura eficienta in procesul de combatere si prevenire a celor mai periculoase boli la culturile de legume.

- 20% Fungicid Alcupral 50 PU (1kg)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
87.00lei 70.00lei

Previcur Energy – fungicid sistemic ce combate bolile aparute in urma ciupercilor de sol si pe cele foliare.

- 17% Fungicid Previcur Energy (1L)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
506.00lei 420.00lei

Merpan 80 WDG – cu un continut de 80% captan, acest fungicid previne si combate un spectru larg de ciuperci fitopatogene.

Sale Fungicid Merpan 80 WDG (1kg)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(1)
22.00lei105.00lei

Amistar – acest fungicid are rolul de a inhiba respiratia celulara a ciupercii.

- 15% svg+xml;charset=utf 8,%3Csvg xmlns%3D'http%3A%2F%2Fwww.w3 - Amistar (250 ml)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
136.00lei 115.00lei

Asadar, daca vrei sa te bucuri de o cultura sanatoasa, care sa iti asigure o recolta bogata, ia in considerare masurile de prevenire prezentate si aplica tratamentele cu cele mai eficiente fungicide pentru castraveti. Spor!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS