Cum sa plantezi corect seminte de spanac: care sunt beneficiile plantei si cum sa o feresti de daunatori
0
Cum sa plantezi corect seminte de spanac care sunt beneficiile plantei si cum sa o feresti de daunatori - Cum sa plantezi corect seminte de spanac: care sunt beneficiile plantei si cum sa o feresti de daunatori

Popeye Marinarul consuma spanac pentru a-si intari muschii si pentru a se mentine sanatos, iar scopul desenului animat nu a fost doar pentru a incuraja copiii sa manance legume, ci este inspirat din realitatea pe care o reprezinta numeroasele beneficii medicale pe care le are spanacul. Iti doresti sa cultivi spanac in propria gradina sau planuiesti sa il cultivi in camp pentru comert? Afla ca spanacul nu este deloc dificil de plantat si recoltat, insa trebuie sa tii cont de cateva aspecte pentru a proteja plantele de bolile produse de daunatori. Ramai cu noi pentru a afla cateva secrete importante pentru cresterea sanatoasa a spanacului.

Beneficii spanac

 Avantajul in cultivarea spanacului este ca nu necesita conditii speciale sau o intretinere minutioasa in procesul de dezvoltare. Ajunge la maturitate in timp record si nu consuma multe resurse, asa ca este o planta ideala atat pentru comert, cat si pentru consumul propriu. Perioada de vegetatie este scurta, iar planta rezista si in conditii vitrege, precum temperature scazute de pana la -10 grade Celsius!

Datorita multiplelor beneficii pentru sanatate, medicii recomanda consumul din belsug, ceea ce se traduce intr-o cerere mare pe piata. In continuare vom enumera cateva beneficia medicale de care te poti bucura daca iti cultivi propriul spanac.

Unul dintre avantajele spanacului este ca imbunatateste vederea si elimina uscaciunea ochilor cauzata de oboseala cu ajutorul cantitatii mari de betacaroten. Daca ai probleme cu tensiunea arteriala sau cu circulatia sangelui, afla ca spanacul contine acid folic si se asigura ca sangele circula optim in organism. Mai sus il aminteam pe personajul animat Popeye Marinarul, un mare fan al spanacului. Intarirea musculaturii nu este un mit, caci spanacul contine coenzima Q-10, care ajuta la dezvoltarea si intretinerea musculaturii si intareste imunitatea.

Proprietati spanac- avantaje pentru sanatate!

 Planuiesti sa slabesti, insa te temi de dietele drastice? Apeleaza la ajutorul spanacului, care estompeaza senzatiile de foame si pofta fara sa-ti aduca in schimb multe calorii. De fapt, 100g de spanac contine maxim 23 de calorii. Femeile insarcinate sunt mai mult decat sfatuite sa adauge in alimentatie spanacul deoarece, pe de-o parte, contribuie la dezvoltarea fatului si, de cealalta parte, contine numeroase minerale, proteine si vitamine. Mai exact, planta iti aduce in organism cantitati insemnate de: zinc, potasiu, fier si vitaminele K, A, C si B.

Cei care se confrunta cu probleme gastrice sau de sanatate a pielii si parului pot apela cu incredere la spanac, care functioneaza ca un pansament gastric si propulseaza productia de colagen si uleiuri naturale.

Pentru a te bucura de aceste avantaje este necesar sa cunosti cateva informatii de baza despre cultivarea spanacului. Fii fara grija, daca ramai alaturi de noi in continuare, ti le vom explica pe toate!

Seminte spanac pentru un soi sanatos

 Alegerea semintelor se face in functie de soiul de spanac pe care ti-l doresti. Exista mai multe feluri de plante: spanac timpuriu, semitimpuriu, semitardiv si tarziu. Fiecare soi are o perioada de vegetatie diferita, de la 35 pana la 55 de zile, asa ca daca il cultivi pentru comert, te poti orienta spre un soi cu care poti aparea repede pe piata.

Pentru a germina in mod natural, semintele necesita o temperatura de 15-17 grade Celsius. Umiditatea trebuie sa fie crescuta, de circa 75% la o adancime de 20-25 cm, pe care o poti asigura inainte de mutarea rasadului din sera in pamant. Inunzi terenul si il acoperi cu material natural, precum paiele sau compostul si astfel asiguri atat stoparea cresterii buruienilor, cat si pregatirea terenului pentru infiintarea culturii.

Desi frunzele sunt cele vizate pentru intarirea sistemului imunitar, nici semintele de spanac nu se lasa mai prejos. Acestea sunt utilizate pentru prevenirea si tratarea osteoporozei, hipertensiunii si chiar pentru arteroscleroza.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
140.00lei
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
40.00lei

Cand si cum se planteaza spanacul

Primul pas in cultivarea spanacului este pregatirea terenului, care se realizeaza prin maruntire, nivelare si fertilizare cu produse speciale pentru legume, pe care le gasesti in fitofarmacia Cropmarket. Pentru a preveni aparitia buruienilor in proaspata cultura, apeleaza la erbicide. Inca din faza de rasad, solul se fertilizeaza o data la aproximativ 2 saptamani pana in punctul in care frunzele au 10 cm. Plantele se raresc ocazional, pentru a te concentra pe o cultura bazata pe calitate, nu pe cantitate. Dupa ce frunzele si-au atins dimensiunile necesare, pot fi mutate in camp/gradina.

Perioada de vegetatie este impartita in doua faze. Prima consta in aparitia unei rozete cu pana la 12 frunze, care este urmata de o dezvoltare a tulpinii florale. Tulpina este erbacee, ceea ce inseamna ca va muri la sfarsitul sezonului de crestere, lasand loc pentru inceperea a celei de-a doua faza. In a doua faza a vegetatiei, se dezvolta un numar mare de frunze si coincide cu perioada cand se poate consuma spanacul. De preferat este sa cultivi spanacul intr-o zona umbroasa, deoarece luminozitatea excesiva ingalbeneste frunzele.

Cand sa te ocupi de recoltarea spanacului

 Perioada recoltarii este influentata de soiul de spanac pe care l-ai plantat. Soiurile de toamna se recolteaza in primavara si doar daca vremea este uscata. In schimb, daca optezi pentru un soi de primavara, care se cultiva in luna martie, il recoltezi la inceputul toamnei.

Pentru a obtine o cultura bogata, sanatoasa si numai buna de recoltat este esential sa o feresti de boli si daunatori. In continuare iti vom prezenta cativa daunatori pe care ii poti intalni in cultura ta, care sunt bolile pe care le aduc si cum sa scapi de ei.

Boli la spanac

 In dezvoltarea unei culturi de spanac, plantele pot contacta diferite boli, cauzate in principal de insecte si ciuperci. De exemplu, mana spanacului este cauzata de ciuperca Peronospora spinaciae, iar simptomele sunt pete galbene si frunze care se usuca si cad. Pentru a preveni contactarea ciupercii trebuie sa rotesti culturile o data la maxim 3 ani, insa in cazul in care planta s-a imbolnavit, o poti trata cu fungicide. Daca stadiul este prea avansat, este mai bine sa scapi de plantele bolnave, pentru a nu risca sa se raspandeasca.

O alta boala necrutatoare poarta denumirea de Virusul mozaicului la spanac si este produsa de afide, pe care le poti alunga cu insecticide din magazinul nostru online. Boala apare in sezonul de toamna si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor si afectarea dezvoltarii acestora.

Daca te confrunti cu melcii fara cochilie, afla ca exista moluscoide dedicate la Cropmarket. In cazul in care problemele sunt paduchii, puricii sau musculita alba de sera, apeleaza cu incredere la insecticidele noastre, care au efect asupra unei palete largi de daunatori.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS