Culturi de iarna in solar – legume rezistente la temperaturi scazute
0

Vremea nu se arata prea prietenoasa in ultimul timp, iar temperaturile au inceput deja sa scada. Dar nu trebuie sa-ti faci griji. Odata cu aparitia sezonului rece, nu inseamna ca procesul de cultivare trebuie stopat. Din contra, exista anumite tipuri de legume care pot fi cultivate chiar si iarna, in solar.

Chiar daca probabil nu te asteptai, sunt o multime de legume ce pot fi crescute in lunile reci ale anului. Majoritatea legumelor pe care urmeaza sa ti le prezentam sunt rezistente la frig si, chiar daca inghetul reprezinta o amenintare, poti gasi cu usurinta solutii pentru protectie.

Morcovul

Atunci cand ne raportam la culturile de morcovi, trebuie sa stii ca exista doua tipuri: cei vestici, care provin din Olanda (secolul al XVII-lea) si care se gasesc peste tot pentru consumul larg si cei estici, de culoare galbena, purpurie sau violet.

Pentru soiurile rezistente la temperaturi scazute, poti cultiva semintele de morcovi in solar in luna noiembrie.

Usturoiul

Usturoiul face parte din categoria legumelor care se consuma la scara larga peste tot in lume. Este utilizat in prepararea mancarurilor din intreaga lume tocmai datorita gustului intens. Cu toate ca necesita mai mult timp pentru dezvoltare, iar recoltarea are loc vara, trebuie sa stii ca usturoiul poate fi cultivat cu usurinta. Mai mult decat atat, se gaseste in mai multe variante potrivite pentru cultivarea in timpul iernii.

Salata

Caldura nu este un factor care favorizeaza culturile de salata, ci, din contra, le afecteaza. Spre exemplu, daca temperatura este mai mare de 24 grade Celsius, exista toate sansele ca salata sa se opreasca din procesul de dezvoltare sau chiar ca semintele sa nu germineze. De asemenea, in urma recoltarii, ea trebuie depozitata intr-un spatiu racoros, unde temperatura sa fie de aproximativ 0 grade Celsius, iar umiditatea sa fie mai mult decat moderata.

Fasolea mare

Inainte cu o luna de incheierea iernii, fasolea mare poate fi cultivata fara probleme. Ea se numara printre cele mai bune soiuri de fasole, asa ca ar fi pacat sa nu profiti de ocazie. Dupa cresterea plantelor, acestea pot fi folosite pentru obtinerea unor gustari delicioase de primavara.

Ceapa

In ceea ce priveste ceapa, ea se clasifica in doua categorii: cea dulce si cea pentru gatit. Ambele soiuri trebuie pastrate la temperatura camerei, in locuri uscate, ventilate si in care sa nu patrunda prea multa lumina. Daca urmezi aceste sfaturi, vei reusi sa contribui la prelungirea rezistentei lor dupa recoltare. Astfel, ceapa dulce va rezista intre 1-2 saptamani, iar cea pentru gatit aproximativ o luna.

Spanacul perpetuu

Acest soi de spanac are un gust foarte bun si se bazeaza pe principiul “taie si creste”. Daca te-ai decis sa il plantezi spre sfarsitul toamnei, trebuie sa stii ca vei avea parte de acest aliment sanatos pe tot parcursul iernii si chiar pana in sezonul cald. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ai indepartat semintele la timp.

Asadar, acum ca ai aflat care sunt legumele pe care le poti cultiva pe timp de iarna, nu iti ramane decat sa te bucuri de recolte bogate si sanatoase.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS