Cultura de floarea soarelui – sfaturi pentru obtinerea unei productii bogate
0

Pe langa numeroasele proprietati nutritive, semintele de floarea soarelui sunt renumite pentru capacitatea lor de obtinere a uleiului, produs aflat la mare cautare atat in Romania, cat si in tarile straine. Iar atunci cand exista cerere, trebuie sa existe si oferta. Tocmai de aceea, majoritatea fiermierilor a ales sa se indrepte spre obtinerea unor culturi bogate de floarea soarelui.

Romania se afla pe lista putinelor tari care dispun de conditii favorabile pentru obtinerea unei productii considerabile de floarea soarelui. Exista numeroase regiuni in tara noastra, prielnice pentru aceasta planta:

  • Campia Romana, Campia de Vest si Dobrogea;
  • Lunca Dunarii;
  • Campia Plenita, Campia Gavanu-Burdea, Campia Leu-Rotunda;
  • Campia Transilvaniei, Campia Jijiei, Podisul Barladului;
  • Piemonturile Vestice, Piemontul Getic sudic, Podisul Moldovenesc.

Seminte floarea soarelui – perioada optima pentru semanare

Cea mai buna perioada pentru semanarea acestei plante este atunci cand, la adancimea optima, temperatura este de 7 grade Celsius la 7 dimineata si cand vremea se incalzeste. Pe scurt, aceste conditii sunt intrunite intre 25 martie si 17 aprilie, iar in regiunile unde clima este mai rece, se adauga intre 7 si 10 zile la aceasta perioada.

Cat despre distanta de plantare, cea dintre randuri trebuie sa fie de 70 cm, iar in cazul in care irigarea este realizata pe brazde, aceasta poate fi si de 80 cm.

Lucrarile de pregatire a solului pentru cultura de floarea soarelui

 In urma recoltarii plantei premergatoare, trebuie sa urmezi cativa pasi:

  • Efectueaza lucrari de dezmiristit imediat dupa ce ai recoltat planta premergatoare;
  • Efectueaza aratura cat mai repede posibil;
  • Daca realizezi lucrari de intretinere a araturii, terenul nu va mai prezenta buruieni si va fi afanat pana in toamna.

Aratura trebuie realizata la adancimi cuprinse intre 22 si 25 cm, iar daca te confrunti cu terenuri imburuienate sau soluri compactate, atunci adancimea poate fi si mai mare.

Cum fertilizezi solul? Ei bine, daca iti doresti un grad de productivitate ridicat, trebuie sa tii cont de faptul ca fertilizarea reprezinta un pas important. Iata care sunt concentratiile necesare raportate la 100 kg de productie de seminte floarea soarelui:

  • 1,8-3,5 kg de azot;
  • 0,29-0,7 kg de fosfor;
  • 0,38-1,65 kg de potasiu;
  • 0,11 kg de calciu;
  • 0,18-0,23 kg de magneziu.

Ce seminte alegi? In privinta semintelor pe care urmeaza sa le plantezi, trebuie sa ai cateva caracteristici in vedere, precum puritatea fizica. Aceasta trebuie sa fie de cel putin 98%, iar germinatia de peste 85%. Mai mult decat atat, semintele nu trebuie sa prezinte sparturi sau fisuri.

Pana la procesul de semanat propriu-zis, trebuie sa te asiguri ca semintele de floarea soarelui nu vor fi afectate de boli sau atacate de daunatori, precum mana, gargarita frunzelor, putregaiul cenusiu, putregaiul alb, viermii de sarma. Cum poti face asta? Prin tratarea semintelor cu un produs omologat.

Cultura floarea soarelui – recoltare si depozitare

Cel mai bun moment pentru recoltarea culturii de floarea soarelui este dictat de nivelul de umiditate. Nivelul acesteia trebuie sa se situeze intre 10 si 13%. Perioadele exacte sunt sfarsitul lunii august si mijlocul lunii septembrie, insa acestea pot fi diferite in functie de clima, hibrid sau regiune.

Cat despre conditiile de depozitare, semintele trebuie pastrate in spatii inchise, unde temperatura trebuie sa fie mai mica de 20 grade Celsius.

Asadar, pentru a te bucura de o productie bogata si sanatoasa, trebuie sa respecti cu strictete toate conditiile necesare acestei culturi. Atentie, insa! Nu neglija lucrarile de intretinere! Mult succes!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS