Copilirea castravetilor: trucuri pentru o copilire corecta chiar daca nu ai experienta in gradinarit
0

Castravetii sunt legumele pe care le alegem cel mai frecvent atunci cand vrem sa infiintam o gradina in propria curte. Acestia sunt recunoscuti pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii, dar si pentru faptul ca pot fi consumati in diferite moduri: proaspeti, in salate, sau sub forma de muraturi. Dar pentru a ne bucura de o productie bogata de castraveti, este necesar sa stim cum sa-i ingrijim corespunzator. Unul dintre aspectele importante este copilirea, despre care vom discuta in detaliu in acest articol. In plus, vom oferi si cateva sfaturi despre cum se poate realiza acest proces cu usurinta, chiar daca nu detii experienta in gradinarit.

 

Ce presupune copilirea castravetilor

 

Inainte de toate, trebuie sa stiti ce este copilirea. Copilirea este procesul de indepartare a lastarilor laterali, adica a “copililor” plantei, pentru a canaliza energia plantei spre cresterea principala. Acest proces este util in cresterea multor legume, dar este deosebit de important in cazul castravetilor. In luna iulie, cand castravetii incep sa creasca rapid, copilirea devine esentiala. De ce in luna iulie? Este perioada de vara, cand zilele sunt mai lungi si temperatura este mai mare, ceea ce favorizeaza cresterea rapida a plantelor. Este perioada ideala pentru ca planta sa se concentreze pe producerea fructelor, iar copilirea o ajuta sa faca acest lucru mai eficient.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
43.00lei

Cum realizam o copilire de castraveti corecta

 

Procesul de copilire a castravetilor consta in cateva etape:

  1. Evaluarea plantei: Inainte de a incepe copilirea, trebuie sa evaluezi starea plantei. O planta sanatoasa, cu multe frunze verzi si vii, este o candidata buna pentru copilire. In schimb, o planta slaba sau bolnava ar putea fi stresata de acest proces, asa ca ar putea fi mai bine sa o lasi sa se recupereze;
  2. Identificarea lastarilor: Lastarii sau “copiii” castravetilor se pot identifica usor. Sunt tulpinile laterale care cresc din nodurile principale ale plantei. De obicei, au frunze mai mici decat tulpina principala;
  3. Indepartarea lastarilor: Utilizeaza o pereche de foarfeci de gradinarit curate si ascutite pentru a taia lastarii cat mai aproape de tulpina principala. Este important sa nu smulgi lastarii cu mana, deoarece acest lucru ar putea rani planta;
  4. Ingrijirea post-copilire: Dupa ce ai indepartat lastarii, este important sa ai grija de planta. Asigura-te ca primeste suficienta apa si nutrienti pentru a compensa stresul provocat de copilire.

 

Tips&tricks pentru copilirea castravetilor chiar daca esti gradinar amator

 

Utilizeaza unelte potrivite: Asigura-te ca folosesti o pereche de foarfeci de gradinarit curate pentru a taia lastarii. Uneltele murdare pot cauza rani pe plante, ceea ce poate conduce la boli.

Evita copilirea in timpul zilei calduroase: In zilele de vara cand temperatura este ridicata, plantele pot fi stresate. Daca poti, incearca sa efectuezi copilirea dimineata devreme sau seara tarziu, cand temperaturile sunt mai scazute.

Asigura-te ca planta este bine udata: Inainte de a incepe copilirea, asigura-te ca planta este bine udata. Acest lucru va ajuta la reducerea stresului provocat de copilire.

Fii bland: Atunci cand tai lastarii, fii cat se poate de delicat. Daca tragi sau smulgi lastarii, poti rani planta.

Monitorizeaza planta dupa copilire: Dupa ce ai indepartat lastarii, monitorizeaza planta pentru a vedea cum reactioneaza. Daca pare stresata sau bolnava, poti sa-i dai mai multa apa sau sa-i aplici un fertilizant pentru a-i ajuta recuperarea.

Experimenteaza: Daca esti un gradinar incepator, nu te speria testare. Daca nu esti sigur cand sau cum sa efectuezi copilirea, incearca pe cateva plante si vezi ce functioneaza cel mai bine.

Sale Fungicid Merpan 80 WDG (1kg)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(1)
22.00lei105.00lei

Copilirea castravetilor in luna iulie poate parea o sarcina dificila, dar cu putina practica si cu ajutorul sfaturilor prezentate mai sus, oricine poate realiza cu usurinta acest proces. Chiar daca nu ai experienta in gradinarit, nu uita ca cel mai important lucru este sa te bucuri de proces si vei invata pe parcurs. Gradinaritul nu este doar despre obtinerea celei mai bogate recolte, ci si despre legatura cu natura si satisfactia muncii proprii. Asa ca, mergi in gradina si incepe copilirea castravetilor!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS