Cei mai intalniti daunatori la tomate, metode de prevenire si combatere
0

In tara noastra, culturile de tomate se regasesc in toate regiunile tarii si sunt din ce in ce mai cultivate datorita gustului si aromei intense, dar si datorita numeroaselor moduri in care pot fi preparate. Cu toate ca rosiile nu lipsesc din gradinile si serele romanilor, asta nu inseamna ca procesul de cultivare este simplu. Exista o multime de daunatori si boli care pot produse efecte dezastruoase asupra culturilor de tomate. Tocmai de aceea, ti-am pregatit in acest articol o lista cu cei mai intalniti daunatori, dar si cateva metode de prevenire si combatere a lor.

Daunatori tomate – care sunt cei mai intalniti

Omida fructelor

In termeni stiintifici, omida fructelor are denumirea de Helicoverpa armigera. Acest daunator ataca frunzele plantelor prin depunerea oualor pe ele. Mai tarziu, cand se transforma in larva, aceasta perforeaza frunzele pentru a se hrani. Odata cu dezvoltarea sa, larva incepe sa atace si interiorul fructelor, atacand samburii si tesutul acestora.

Molia tomatelor

Regasita si sub numele de tuta absoluta, molia tomatelor face parte din familia de fluturi Lepidoptera. Aceasta este daunatoare tuturor portiunilor verzi ale rosiilor. Pe masura ce se hraneste cu epiderma acesteia, molia creeaza mine caracteristice in interiorul frunzelor. De asemenea, odata cu procesul de coacere al fructelor, acestea pot fi atacate, moliile preferand partea superioara a rosiei, unde poate sapa galerii.

Coropisnita

Coropisnita se remarca prin modalitatea de atac. Mai intai, isi depune ouale in sol, iar larvele care rezulta din ele se hranesc cu radacinile de la plantele tinere. Ele au efecte foarte daunatoare. De ce? Din cauza sapaturilor in pamant care, la randul lor, afecteaza solul care este sursa de nutrienti pentru planta. Drept consecinta, rasadurile de rosii se vor ofili si intr-un final vor muri.

Tripsul tutunului

Regasit si sub numele de Thrips tabaci, tripsul tutunului isi depune ouale in tesutul plantei, atacand rosiile atat in stadiul de larva, cat si in etapa de adult. Din momentul in care a reusit sa patrunda in planta, daunatorul extrage seva florilor, a frunzelor sau a fructului. Principalul semn care arata ca tomatele au fost afectate de tripsul tutunului este reprezentat de petele cenusii, galbui sau maro, aparute pe suprafata atacata. Aparitia daunatorului poate fi favorizata de seceta.

Acarieni

Printre cei mai intalniti daunatori la culturile de tomate se numara si acarienii. Acestia prezinta un risc foarte ridicat pentru rosii deoarece au capacitate de raspandire usoara si rapida. De cele mai multe ori, acarienii ataca aceste culturi in verile cu temperaturi ridicate si lipsa de precipitatii, in perioada iulie-august.

Metode de prevenire si combatere a daunatorilor la tomate

Pentru a preveni aparitia daunatorilor, exista cateva trucuri pe care le poti pune in aplicare:

  • Efectueaza lucrari de intretinere;
  • Respecta perioada de plantare;
  • Achizitioneaza seminte tomate rezistente la boli si daunatori;
  • Foloseste ingrasaminte;
  • Lucreaza solul;
  • Realizeaza rotatia culturilor la timp.

Pe de alta parte, daca daunatorii si-au facut aparitia deja, poti utiliza insecticide eficiente, asa cum sunt: Actara 25WG, Mospilan 20SG, Vertimec 1,8% EC, Affirm. Pe toate le gasesti in magazinul nostru online, Cropmarket.

Alege sa supraveghezi in mod constant cultura ta de tomate si vei reusi sa tii la distanta cei mai de temut daunatori. Spor la treaba si o recolta cat mai bogata!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS