Seminte porumb zaharat – cum sunt afectate plantele si cum distrugem daunatorii
0
Bolile porumbului zaharat

Porumbul zaharat este una dintre cele mai apreciate tipuri de cereale. De aceea, a ajuns sa fie cultivat in intreaga lume. Este originar din America si a ajuns sa fie raspandit pe intregul glob. Pentru ca reprezinta una dintre cele mai importante dintre resursele alimentare, porumbul zaharat ocupa aproximativ 80% din cerealele cultivate. Popularitatea acestuia este datorata gustului delicios, dar mai ales a utilizarii multiple in alimentatie. Porumbul dulce este destul de rezistent la daunatori, insa este si el atacat de inamici. De asemenea, necesita irigare constanta si fertilizare atenta.

Care sunt bolile porumbului zaharat

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor

Putregaiul tulpinilor sau stiuletilor sau fuzarioza este o boala produsa de ciuperca Giberrella zeae. Boala apare, in special, in zonele temperate si cu umiditate crescuta. In Romania, culturile de porumb dulce pot fi afectate de aceasta boala in toate zonele geografice. Plantele pot fi atacate inca din faza de plantula, iar in cazul atacului pe tulpina, boala se manifesta pe internodiile bazale care se ingalbenesc, iar apoi devin brune. Cea mai afectata componenta de aceasta boala a porumbului zaharat este stiuletele. Odata ce boala s-a instalat, stiuletele este acoperit de un mucegai roz, iar boabele acestuia sunt acoperite de miceliu. De asemenea, daca este umiditatea este crescuta, stiuletii vor putrezi in intregime. Atentie! Porumbul afectat de fuzarioza este foarte toxic daca va fi consumat si poate produce intoxicatii atat oamenilor, cat si animalelor. Aceasta boala se poate transmite de la un an la altul prin intermediul semintelor afectate, dar si prin miceliul care ramane pe sol si pe resturile de vegetatie.

Cum combati fuzarioza

 • Prin aplicarea tratamentelor chimice pe samanta.
 • Prin rotatia culturilor.

Taciunele comun

Taciunele comun este o boala provocata de bacteria Ustilago maydis si ataca toate componentele plantei. Insa, cele mai afectate sunt tulpina, stiuletele si panicul. Boala debuteaza prin aparitia unor tumori in forme diferite ce contin sporii ciupercii. La inceput, acestea sunt moi, dar pe masura ce boala se agraveaza, tumorile se sparg si sunt eliberati sporii. Ulterior, acestia vor ajunge pe sol si vor genera infectii si in urmatorii ani, pentru urmatoarele culturi. Componentele porumbului zaharat se deformeaza dupa ce sunt afectate de boala taciunelui comun, iar procesul de crestere este incetinit.

Cum previi si combati taciunele comun

 • Prin fertilizare corecta.
 • Prin cultivarea unor hibrizi rezistenti si de calitate.
 • Prin folosirea unor seminte de porumb zaharat
 • Prin tratamente aplicate semintelor.
 • Prin rotatia corecta a culturilor.

Taciunele stiuletilor ai paniculelor

Aceasta boala este raspandita de ciuperca Sphacelotheca reiliana si ataca inflorescentele plantei. Ulterior, sunt complet distruse si transformate intr-o pelicula negricioasa de spori. Boala se agraveaza rapid, iar membrana ce are rolul de a acoperi sporii se rupe si acestia ajung sa fie eliberati pe sol. Porumbul afectat este mai scund si ajunge mai greu la maturitate fata de cel sanatos. Aceasta boala isi face aparitia in aproape toate zonele tarii si anual provoaca daune de aproximativ 4%.

Cum previi si combati taciunele stiuletilor ai paniculelor

 • Prin fertilizare corecta.
 • Prin cultivarea unor hibrizi rezistenti si de calitate.
 • Prin folosirea unor seminte certificate.
 • Prin tratamente aplicate semintelor.
 • Prin rotatia corecta a culturilor.

Sfradelitorul porumbului

Sfradelitorul porumbului sau Ostrinia nubilalis este un daunator ce poate dezvolta doua generatii pe an si poate ierna sub forma de larva in porumb. Adultii acestui daunator isi fac aparitia la sfarsitul lunii iunie si depun oua pe partea inferioara a frunzelor. Dupa finalizarea perioadei de eclozare, larvele supravietuiesc hranindu-se cu paniculul porumbului dulce, iar mai apoi patrund in tulpini si se hranesc cu maduva. Atacul acestui daunator conduce la dezvoltarea incetinita a porumbului zaharat.

Cum combati sfradelitorul porumbului

 • Achizitionarea si cultivarea unor hibrizi rezistenti.
 • Realizarea unei araturi adanci de toamna.
 • Aplicare insecticidelor atunci cand aproximativ jumatate din plante sunt afectate.
 • Eliminarea si arderea resturilor vegetale dupa recoltare.

Cum sa ingrijesti corect culturile de porumb zaharat

Desi porumbul zaharat este o cereala putin pretentioasa, necesita totusi atentie, atunci cand iti doresti sa te bucuri de roadele culese. Avand in vedere ca este una dintre cele mai apreciate cereale, agricultorii nu-si pot permite sa lase daunatorii sa afecteze culturile de porumb dulce. Iata cateva tratamente pe care le poti aplica pentru culturi de porumb zaharat!

Starane Super

Este un erbicid sistemic, potrivit pentru culturile de porumb dulce. Se aplica pentru combaterea buruienilor si este absorbit de acestea prin frunze, iar mai apoi ajung la meristemele plantei. La cate ore dupa aplicare, buruienile se vor ingalbeni, iar cresterea lor va fi stopata. Este un erbicid foarte eficient si astfel, reuseste sa combata un spectru larg de buruieni.

Mod de aplicare

La culturile de porumb zaharat, erbicidul se prepara cu apa, iar volumul acesteia trebuie sa fie intre 200 si 400 l/ha.

Compatibilitate

Erbicidul Starane Super este compatibil atat cu ingrasamintele foliare, cat si cu alte erbicide.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(0)
235.00lei1,150.00lei

Laudis 66 OD

Este un erbicid selectiv ce se foloseste, de asemenea, pentru combaterea unui numar mare de varietati de buruieni dicotiledonate si monocotiledonate din culturile de porumb zaharat. Acesta este compus din substanta activa, tembotrione si isoxadifen-etil. Datorita eficientei ridicate, erbicidul poate combate numeroase buruieni, printre acestea: palamida, ambrosia, hibiscus trionum, sinapis arvensis, stellaria media. Atentie, insa, in timpul aplicarii erbicidului, trebuie sa va asigurati ca evitati culturile invecinate. De asemenea, tratamentul nu se efectueaza atunci cand vantul depaseste viteza de 15m/secunda pentru a se evita imprastierea acestuia pe alte culturi apropiate.

Pentru ca mai sus am vorbit despre bolile ce afecteaza culturile de porumb si pentru ca una dintre cele mai eficiente metode prin care le poti preveni este calitatea semintelor, in continuare iti prezentam cele mai calitative seminte de porumb zaharat!

- 28% Erbicid Laudis 66 OD (5L)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
872.00lei 625.00lei

Seminte de porumb zaharat romanesc

Acest soi este cel mai consumat in tara asta si mai poarta numele si de porumb dulce de fiert. La maturitate, greutatea stiuletelui atinge intre 300 si 400 grame, iar semintele sunt potrivite pentru culturile de camp. Este un soi timpuriu, cu o perioada de vegetatie intre 85 si 90 de zile.

- 36% Seminte de porumb zaharat romanesc Deliciosul (500g)
Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
50.00lei 32.00lei

Seminte de porumb zaharat Sweet Nugget F1

Sweet Nugget F1 este un hibrid calitativ de porumb, care la maturitate, produce boabe foarte dulci cu o culoare galben-aurie. Planta atinge o inaltime de cca 170cm, iar perioada de vegetatie este de aproximativ 70 de zile. Diametrul stiuletelui este de maxim 5 cm, cu o lungime de maxim 23 cm. Dupa recoltare, se recomanda consumul in stare proaspata.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
85.00lei

Seminte de porumb zaharat Sheba F1

Acesta este un hibrid extratimpuriu ce produce boabe super dulci. Perioada de vegetatie este de 72 zile, este dependent de climat, culoarea boabelor este aurie, iar inaltimea medie este de 1,8 metri. Este recomandat sa se consume in stare proaspata. Pentru cultivare, cantitatea optima este intre 60.000 si 65.000 de seminte/ha.

Desi porumbul zaharat este destul de rezistent la boli, este esential sa fii precaut, sa te asiguri de calitatea semintelor, sa respecti regulile de cultivare si recoltare si sa aplici cele mai bune tratamente inca de la debutul bolilor. Asadar, speram sa ai o cultura cat mai bogata si sanatoasa de porumb zaharat, iar recolta sa-ti aduca cat mai mult profit.

Evaluat la 5 din 5 pe baza a 5 evaluări ale clienților
(5)
167.86lei

 

 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

SUS