- 1 Prezentare generala – Specii semintoase
- 2 Boli si daunatori la mar
- 3 Boli si daunatori la par
- 4 Boli si daunatori la gutui
- 5 Focul bacterian al rozaceelor
- 6 Schema de tratament pentru combaterea bolilor si daunatorilor (Mar, Prun, Gutui)
- 7 Fungicid Champ 77WG (1kg)
- 8 Mospilan 20SP (1Kg)
- 9 Fungicid Luna Experience 400SC ( 1L )
- 10 Score 250 EC
- 11 Boli si daunatori la specii samburoase
Aparitia bolilor la pomi fructiferi este inevitabila, insa cu ajutorul unor produse eficiente, ii putem trata in timp util.
Pentru a te bucura de o recolta bogata si o livada sanatoasa, trebuie sa actionezi inca de cand observi primele semne de boala sau prezenta daunatorilor. In acest articol iti vom prezenta cele mai frecvente boli intalnite la pomii fructiferi, cum pot fi diagnosticate si tratate corespunzator.
Prezentare generala – Specii semintoase
In Romania, speciile semintoase sunt printre cele mai preferate. Denumirea de “semintoase” vine de la fructele care contin seminte. Astfel, in aceasta categorie sunt incadrati urmatorii pomi fructiferi: marul, parul, gutuiul.
Boli si daunatori la mar
Printre cele mai intalnite boli care afecteaza aceasta specie se numara:
-
Fainarea
Aceasta boala este cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Podosphaera leucotricha si afecteaza toate partile pomului. Printre primele semne ale bolii se numara: aparitia unei pasle albe, fainoase, deformarea frunzelor, atat florile, cat si fructele tinere se usuca si cad. Una dintre cele mai eficiente metode de preventie este taierea si arderea lastarilor care prezinta semnele acestei boli. Atentie! Foarfecile trebuie dezinfectate dupa ce au intrat in contact cu partea afectata a pomului;
-
Rapanul marului
Boala poarta denumirea stiintifica de Venturia inaequalis si ataca frunzele pomilor care ulterior, dezvolta pete mici si rotunjite, cafenii, iar in stadiul mai avansat al bolii, petele se inchid la culoare. De asemenea, fructele devin si ele patate, se vor deforma si isi vor pierde atat din valoarea comerciala, cat si din capacitatea de pastrare. Ca metoda de preventie, ramurile atacate trebuie taiate si arse. Acest proces se repeta si in cazul frunzelor cazute.
-
Monilioza
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Monilinia fructigena, monilioza conduce la ofilirea frunzelor, lastarilor si a florilor. Totodata, fructele bolnave vor prezenta pete albastrui sau cenusii, iar ulterior vor putrezi. In cazul acesta, trebuie indepartate toate partile afectate, iar ulterior arse. Atentie! Se recomanda evitarea producerii unor rani pe suprafata fructelor sau a ramurilor.
-
Gargarita florilor de mar
Acest daunator se hraneste cu interiorul florilor care nu se vor mai deschide. Tratamentul specific trebuie aplicat la inceputul perioadei de dezmugurire;
-
Paduchele lanos
Ataca radacinile, lastarii si inclusiv ramurile. Pe suprafata acestora vor aparea tumori asemanatoare cu cele provocate de cancerul bacterian;
-
Molia pielitelor fructelor
Acest daunator seamana cu omida si ataca florile marului, mugurii si frunzele.
Boli si daunatori la par
-
Patarea bruna a frunzelor
Aceasta boala se manifesta prin aparitia unor pete galbene pe suprafata frunzelor, care mai apoi devin roscate, insotite de un punct negru in zona centrala a petei. Boala poate ataca pe toata perioada vegetatiei, iar frunzele bolnave se usuca si cad;
-
Patarea alba a frunzelor
Boala debuteaza in perioada aprilie-mai si se manifesta prin aparitia unor pete neregulate, de culoare bruna care devin albicioase, in scurt timp;
-
Rapanul parului
Se manifesta prin aparitia unor pete de culoare maslinie, pe suprafata fructelor, lastarilor florilor si a frunzelor;
-
Viermele perelor
Acest daunator isi face aparitia atunci cand pomul inrodeste si ataca fructele in care isi formeaza galerii. Pe timp de iarna, acesta se ascunde sub scoarta perilor;
-
Puricele melifer
Ca si in cazul viermelui, puricele ierneaza si el pe suprafata pomilor. Se instaleaza in componentele vulnerabile si le afecteaza dezvoltarea.
Boli si daunatori la gutui
-
Fainarea gutuiului
Primele semne ale bolii pot fi observate imediat dupa inflorire. Atat lastarii, cat si frunzele capata un aspect fainos, se ingalbenesc, iar intr-un stadiu mai avansat se brunifica;
-
Monilioza gutuiului
Dupa debutul acestei boli, florile se brunifica si se usuca. Fructele pot fi afectate chiar si dupa recoltare;
-
Paduchele de San Jose
Acest daunator isi face aparitia in perioada iunie-august, se hraneste cu sucul fructelor si daca nu este combatut in timp util, poate conduce la uscarea completa a pomilor;
-
Paduchele verde
Apare in perioada secetoasa, in special in lunile mai-iulie. Consuma sucul celular al fructelor, care se vor opri din dezvoltare. De asemenea, frunzele vor capata un aspect rasucit la varf.
Focul bacterian al rozaceelor
Aceasta boala poate afecta toate cele trei specii de pomi fructiferi discutate anterior (mar, par, gutui), iar daca nu este tratata la timp, conduce fie la uscarea completa a pomului afectat, fie la distrugerea intregii livezi.
Simptome
- Aspect ars al inflorescentelor care se extinde inclusiv catre frunze si lastari;
- Aparitia unui mucus pe suprafata scoartei;
- Aparitia unor zone necrozate pe suprafata fructelor verzi;
Combatere
- Indepartarea si arderea ramurilor afectate;
- Distrugerea insectelor care pot transmite boala;
- Sterilizarea tuturor instrumentelor de taiat;
- Evitarea aplicarii azotului in exces;
- Respectarea distantei de plantare a pomilor;
- Aplicarea unor tratamente eficiente si corespunzatoare.
Schema de tratament pentru combaterea bolilor si daunatorilor (Mar, Prun, Gutui)
Orice boala poate fi combatuta eficient daca este observata din timp si tratata corespunzator. In magazinul nostru online gasesti fungicide, pesticide si insecticide calitative pentru combaterea bolilor si a daunatorilor. In continuare, iti vom prezenta cateva informatii care te vor ajuta sa identifici modul potrivit de aplicare si tratamentul eficient in functie de afectiunea pomilor fructiferi:
Numarul stropirilor | Perioada de aplicare | Boli/Daunatori | Tratament utilizat |
1 |
Repaus vegetativ |
Rapan |
30 gr Champ 77 WG diluat in 10 l de apa |
3 |
Perioada de cadere a petalelor – A doua jumatate a lunii mai |
· Fainare;
· Monolia; · Rapan; · Arsura bacteriana; · Viermele merelor; · Acarieni |
1,8 ml Calypso 480 SC +1,5 ml Score 250 EC diluate in 10 l de apa |
2 |
Perioada de dezmugurire |
· Acarieni; · Afide; · Gargarita florilor; · Paduchele lanos; · Paduchele de San Jose |
3 g Mospilan diluate in 10 l de apa |
5 | Perioada incipienta de dezvoltare a fructelor (3 cm) | · Acarieni;
· Afide; · Gargarita florilor; · Paduchele lanos; · Paduchele de San Jose · Fainare; · Rapan. |
7,5 ml Luna Experience + 3 g Mospilan diluate in 10 l de apa. |
7 | Perioada in care fructele sunt dezvoltate complet |
|
2 ml Score + 3 g Mospilan, diluate in 10 l de apa. |
Boli si daunatori la specii samburoase
Ciuruirea bacteriana a frunzelor
Specii gazda: Cais, Prun, Piersic, Cires, Visin
Simptome:
- Aparitia unor pete verzi -galbui de aproximativ 2 mm (forma circulara sau usor unghiulara) pe suprafata frunzelor care ulterior capata culoare rosiatica. In dreptul petelor, tesutul se necrozeaza, frunzele se desprind si cad;
- Pe suprafata fructelor apar pete cu diametrul de aproximativ 1,5 mm, circulare, de culoare brun negricioase. Tesutul afectat de aceste pete crapa in timpul dezvoltarii fructelor. Boala este mult mai agresiva in cazul soiurilor care se coc mai tarziu;
Masuri preventive
- Se recomanda plantarea unor portaltoi sanatosi si aplicarea unor tratamente eficiente pentru mentinerea sanatatii optime a pomilor;
Masuri de combatere
- Pentru combaterea ciuruirii bacteriene a frunzelor se recomanda folosirea tratamentelor fungicide precum: Topsin M 70, Dithane M-45, Folpan
Varsatul prunelor
Specii afectate: Cais, Piersic, Prun.
Simptome: Se manifesta pe fructe, samburi si frunze.
- Pe fructe apar pete usor adancite care afecteaza inclusiv pulpa. Simptomele apar inclusiv la fructele verzi. In cazul soiurilor sensibile, fructele sunt intens deformate;
- Pe suprafata samburelui, apar pete decolorate, concentrice.
Atentie! Boala se transmite usor prin altoire, polen, butasire si afide. Aceasta boala este considerata a fi cea mai periculoasa atat prin pagubele produse, cat si prin extinderea rapida.
Putregaiul cenusiu
Specii afectate: Cais, nectarin, piersic, visin, cires, prun. De asemenea, boala afecteaza si plantele ornamentale, cerealele si vita de vie.
Simptome
- Putregaiul cenusiu ataca toate partile florii. In conditii de umiditate, simptomele pot fi observate pe inflorescentele ajunse la maturitate, sub forma de miceliu;
- Fructele afectate au cicatrici, iar atunci cand ajung la maturitate se deformeaza. Cad pe pamant si reprezinta o sursa importanta de raspandire a infectiei.
Paduchele cenusiu al prunului
Specii afectate: Prun, Cais, Piersic
Simptome
- Paduchele cenusiu al prunului ataca in general, in prima jumatate a verii atat frunzele, cat si lastarii de prun si alte specii de samburoase. In urma invaziei, frunzele se indoaie (din cauza greutatii daunatorilor), iar lastarii se strang.
- Din ouale depuse iarna, apar larvele primavara care se instaleaza pe frunze si lastari si se hranesc cu seva.
Asadar, acestea sunt o parte din multimea de boli si daunatori care pot afecta speciile samburoase de pomi fructiferi. Insa asa cum am explicat anterior, o diagnosticare corecta si aplicarea unui tratament eficient pot sa previna daune imense!